Πανεπιστήμια: Μικρή αλλά συνεχής μείωση διδακτορικών
Συνολικά 26.871 διδακτορικά ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για επιστημονικό πλούτο που δημιουργήθηκε για τη χώρα με κόπο και χρήμα των νέων επιστημόνων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είτε έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά είτε «κρέμασαν»το πτυχίο τους. Και αυτό διότι λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας οι θέσεις διδασκόντων στα ελληνικά ΑΕΙ είναι ελάχιστες και ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό μεγάλος.
Σύμφωνα με τη νέα έκδοση που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, το 2020 αναγορεύθηκαν 1.681 νέοι διδάκτορες από ελληνικά ΑΕΙ. Την τελευταία πενταετία ο αριθμός ήταν σταθερός, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια το ρεκόρ κατεγράφη το 2009 με την απονομή 2.274 διδακτορικών. Εκτοτε υπήρξε μικρή αλλά συνεχής ετήσια πτώση προς το επίπεδο του 2020, με μόνη αναλαμπή τα 2.072 διδακτορικά του 2014.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπονήθηκαν οι περισσότερες διδακτορικές διατριβές, το 25% επί του συνόλου. Από κοντά και το ΑΠΘ με μερίδιο 20%. Ακολουθούν οι διδάκτορες που υποστήριξαν τη διατριβή τους στο Παν. Πατρών, το ΕΜΠ και το Παν. Θεσσαλίας (ποσοστά 6%-8%).
Οι περισσότερες διατριβές αφορούν την Ιατρική και τις επιστήμες υγείας (30,8%), ενώ ακολουθούν οι κοινωνικές επιστήμες (24,7%) και οι φυσικές επιστήμες (22,3%). Χαμηλότερα ποσοστά καταλαμβάνουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες (14,8%), οι επιστήμες μηχανικού και τεχνολογίας (14,7%) και οι γεωπονικές (2,7%).
Η πλειονότητα των διδακτόρων του 2020 ολοκλήρωσε τη διατριβή στα 4 έτη (20,3%) – ποσοστό καθόλου μικρό με δεδομένο ότι ο ελάχιστος χρόνος είναι η τριετία. Βέβαια, πολύ λίγοι 6% – την ολοκλήρωσαν μέσα στην προβλεπόμενη τριετία. Από την άλλη, 16% είναι το ποσοστό όσων χρειάστηκαν 5 ή 6 έτη για την ολοκλήρωση της διατριβής.
Στην περίπτωση όσων ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε 4-5 χρόνια, η υποτροφία από ελληνικό ίδρυμα ήταν η βασική πηγή χρηματοδότησης. Στις υπόλοιπες χρονικές ομαδοποιήσεις (3 έτη, 6-9 έτη και 10 έτη και πάνω), μεγαλύτερη ήταν η σημασία των προσωπικών αποταμιεύσεων και της οικογενειακής υποστήριξης ως πηγής χρηματοδότησης έναντι της χρηματοδότησης από υποτροφία.
Οσον αφορά την κινητικότητα των διδακτόρων, 245 άτομα (16,9% του συνόλου των απαντήσεων) διέμειναν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών. Δημοφιλέστερες χώρες ήταν η Βρετανία (20,8%), η Γερμανία (19,6%) και οι ΗΠΑ (14,7%). Από όσους έμεναν στο εξωτερικό, το 63,5% εγκαταστάθηκε εκεί στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνας, το 22,3% μετακινήθηκε για αναζήτηση θέσης εργασίας, ενώ το 6% για οικογενειακούς/προσωπικούς λόγους.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea