Εrasmus+: Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την εκπαίδευση και την κατάρτιση
Το ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ για το 2021-2027 πέρασε με επιτυχία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχυμένο κατά 1.7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην ΕΕ.
Τί είναι το πρόγραμμα Eramsus
Τo πρόγραμμα Erasmus δημιουργήθηκε το 1987, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των κρατών μελών και μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής και μέσα από τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελεί σήμερα ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες.
9 εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία 30 χρόνια
Το πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγούμενων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα τελευταία 30 χρόνια η συμμετοχή 9 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε αυτό, το έχει καθιερώσει στην ΕΕ, ως ένα από τα ποιο επιτυχημένα προγράμματα της Ένωσης.
Το νέο αυτό πρόγραμμα επιδιώκει την ανάδειξη των δεξιοτήτων, της απασχολησης καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Πυρήνας του προγράμματος είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η διαμόρφωση ενός κοινού εκπαιδευτικού πλαισίου στην ΕΕ.
Ο διπλάσιος προϋπολογισμός σε σχέση με τον προηγούμενο
Με διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με το προηγούμενο, το πρόγραμμα Erasmus+ για το 2021-2027 προτάθηκε να δεσμεύσει 26.3 δισ. ευρώ που κάτω από την πίεση των ευρωβουλευτών στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κλείδωσε στα 28 δισ., το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί ποτέ.
Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε δέκα εκατομμύρια Ευρωπαίους να αποκτήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, στα 27 κράτη μέλη, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταιν.
Τι νέο φέρνει το Erasmus+
Με το νέο Erasmus+ πλέον θα μπορούν να μετάσχουν και σπουδαστές που παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και από κάθε υπόβαθρο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ζωής και εργασίας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που φέρνουν η επικείμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και η πανδημία του κορονοϊού.
Για τον οδηγό προγράμματος 2021 εδώ.
«πράσινο», καινοτόμο και ανοιχτό
Μέρος του προϋπολογισμού θα διατίθεται στην στήριξη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ανθρώπους με αναπηρίες, ή άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και μετανάστες ή άλλες ευάλωτες κατηγορίες.
Όσοι δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για να καλύψουν τα αρχικά έξοδα συμμετοχής στο πρόγραμμα (όπως είναι η αγορά εισιτηρίου τρένου και η εξασφάλιση διαμονής) μπορούν να λάβουν πρόσθετη υποτροφία, ακόμη και με τη μορφή προκαταβολής. Δεν θα επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων λόγω υψηλότερου κόστους, εάν το κόστος αυτό σχετίζεται με μέτρα που στόχο έχουν την κοινωνική ένταξη.
Το πρόγραμμα θα είναι πιο απλό και εύκολο στη διαχείριση για όσους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, με πιο εύχρηστα πληροφοριακά συστήματα και λιγότερη γραφειοκρατία.
Το Erasmus+ θα εστιάσει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και θα προωθήσει έναν υγιεινό τρόπος ζωής και δια βίου μάθηση για τους ενήλικες, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Πληροφορίες για τις αιτήσεις εδώ.
Πηγή: iefimerida.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea