WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Μέτρα στήριξης για τα ακριτικά Πανεπιστήμια

Foitites27Μέτρα για τη στήριξη των ΑΕΙ της περιφέρειας, πολλά τμήματα των οποίων κινδυνεύουν από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φέτος, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Βέβαια, η θέσπιση «προστατευτικών» μέτρων φαίνεται ότι ακυρώνει στην πράξη το νέο εξεταστικό σύστημα, «αποστολή» του οποίου είναι να αντιμετωπίσει δύο παθογένειες των προηγούμενων ετών: την εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών με πολύ χαμηλές βαθμολογίες αλλά και την ύπαρξη τμημάτων ΑΕΙ με επιστημονικά αντικείμενα που δεν ενδιαφέρουν και δεν συγκεντρώνουν παρά μόνο εκείνους τους υποψηφίους που έχουν τα λιγότερα μόρια.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας έχει διαπιστώσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ως τμήματα χαμηλής ζήτησης επιστημονικά αντικείμενα που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ή έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, οπότε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται τώρα η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ζήτησης και ποιότητας στα ΑΕΙ.


Για τα θέματα αυτά έγιναν συναντήσεις από τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο με τις διοικήσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Σε πρώτη φάση αναμένεται, όπως ήδη έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 22 Φεβρουαρίου, να δοθούν λιγότερες θέσεις εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια και στις σχολές υψηλής ζήτησης και περισσότερες στην επαρχία και στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι τα νέα «εισιτήρια» εισόδου στα ΑΕΙ που ισχύουν από φέτος θα αφήσουν πολλά περιφερειακά τμήματα σχεδόν... χωρίς πρωτοετείς. Στην κατηγορία αυτή πιθανώς θα βρίσκονταν Τμήματα Δασοπονίας ή Περιβάλλοντος, που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια σχολές μειωμένου ενδιαφέροντος.

Πάντως, ανάλογα με το πόσες κενές θέσεις θα μείνουν τελικά σε τμήματα που προσέφεραν σπουδές μειωμένου ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιλογών των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία από την εξεταστική διαδικασία του 2022, θα διαμορφωθεί το νέο προφίλ της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Οπως φανερώνουν τα στοιχεία, φέτος το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων που θα περιορίζουν την είσοδο στα ΑΕΙ εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια. Πέρυσι περίπου 9.000 άτομα έμειναν εκτός ΑΕΙ από τη Θεωρητική Κατεύθυνση που προσέφερε λιγότερες θέσεις πανελλαδικά και είχε περισσότερους υποψηφίους.


Οι κατατακτήριες εξετάσεις

Από την άλλη πλευρά και σχετικά με το θέμα των κατατακτήριων εξετάσεων των υποψηφίων για προγράμματα των ΑΕΙ, ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος μίλησε χθες στο Mega. Οπως ξεκαθάρισε, «οι κατατακτήριες εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως». «Θα πρέπει να περιμένουμε μετά το Πάσχα να δούμε τι θα γίνει. Δεν ματαιώνονται, έτσι όπως φαίνεται προβλέπω ότι θα έχουμε δύο φορές κατατακτήριες φέτος, αλλά περιμένουμε ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε ΑΕΙ και δήλωσε ότι «ξεκίνησαν από το Μετσόβιο και συνεχίστηκαν στο Αριστοτέλειο, μετά στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, όπως και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μια μικρή ομάδα ατόμων - κάποιοι μπορεί να μην ήταν φοιτητές - απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. Αυτό γίνεται για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Είναι επαναστατική γυμναστική αυτή, για να κρατιόμαστε σε εγρήγορση...».

 

Πηγή: tanea.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.