Μεγάλα κενά σε πρακτική άσκηση στα πανεπιστήμια
Επειγόντως μέτρα για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές και πρακτικές ασκήσεις και τα εργαστήρια των προπτυχιακών προγραμμάτων στα οποία απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών ζητεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και αυτό διότι πρέπει να διασφαλιστεί η πληρότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών και να μην τεθεί θέμα απώλειας του εξαμήνου.
Ειδικότερα, με βάση την κυβερνητική απόφαση, και το εαρινό εξάμηνο στα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί μόνο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα γίνει εκ νέου με κατ’ οίκον παράδοση. Ως προς τις κλινικές, πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους στα τμήματα/σχολές Επιστημών Υγείας.
«Η μέχρι τώρα αναστολή της διενέργειας των κλινικών ασκήσεων, πρακτικών και εργαστηρίων έχει δημιουργήσει προβλήματα σε τμήματα πολλών σχολών του ιδρύματός μας και ιδιαίτερα, βέβαια, σε τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας (π.χ. Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική), της Σχολής Θετικών Επιστημών (π.χ. τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, Φυσικής, Πληροφορικής κ.λπ.), της Φιλοσοφικής Σχολής (π.χ. τμήματα Ψυχολογίας, Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών) και των ΤΕΦΑΑ», σημειώνει η Σύγκλητος, παρουσιάζοντας το εύρος των τμημάτων που έχουν ασκήσεις και διαδικασίες που απαιτούν φυσική παρουσία φοιτητών (π.χ. εκπόνηση ορισμένων διπλωματικών). Οπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, «στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα έχουν συμπληρωθεί τρία εξάμηνα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι ήδη μεγάλος ο αριθμός τους στο σύνολο των οκτώ εξαμήνων που διαρκούν στα περισσότερα τμήματα οι προπτυχιακές σπουδές. Είναι ανάγκη επιτακτική να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να αρχίσει κανονικά με την παρουσία των φοιτητών στα τμήματά τους».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής σε επιστολή προς τους φοιτητές του ιδρύματος αναφέρει ότι «η εξ αποστάσεως διδασκαλία πλήττει την εργαστηριακή άσκηση και ο κίνδυνος συσσώρευσης ελλειμμάτων είναι ορατός. Το αισιόδοξο σενάριο είναι παρόμοιο με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς –το “παράθυρο” Μαΐου – Ιουνίου 2020–, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης με εντατικό πρόγραμμα των εργαστηριακών ασκήσεων. Η πρόοδος του εμβολιασμού στη χώρα και η ατομικά και συλλογικά υπεύθυνη στάση έναντι της πανδημίας είναι οι κύριοι θετικοί παράγοντες».
Επιχείρηση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ
Εφοδο στο ΑΠΘ πραγματοποίησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, με εντολή εισαγγελέα, ώστε να απομακρύνουν φοιτητές που πραγματοποιούσαν από χθες το πρωί κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης. Συγκεκριμένα, στην κατάληψη μετείχαν φοιτητές από τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Η ηγεσία του ιδρύματος ενημέρωσε τον εισαγγελέα. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Ομως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον πρόσφατο νόμο με τον οποίο, μεταξύ άλλων, ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία. Τελικά έγιναν 30 προσαγωγές.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea