Εξεταστική στα Πανεπιστήμια με μάσκες και αποστάσεις
Η πλήρης επαναλειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας ξεκινά με τον κανόνα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και με το προαπαιτούμενο των αποστάσεων, όπως επιτάσσει η τρέχουσα υγειονομική συνθήκη με τον νέο κορωνοϊό.
Αναλυτικότερα και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες μέρες, οι φοιτητές και φοιτήτριες που θα εμφανίζονται στις πανεπιστημιακές αίθουσες χωρίς μάσκα, θα αναγκάζονται να αποχωρήσουν από αυτές.
Τη ώρα, λοιπόν, που ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στα σχολεία, τα οποία άνοιξαν από τη Δευτέρα 14/09, χωρίς να λείπουν και διάφορα «παρατράγουδα» από γονείς – αρνητές στη χρήση μάσκας, οι εξεταστικές στα Πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει για χιλιάδες φοιτητές στην χώρα.
Την ώρα και τη στιγμή που θα βρεθεί ξανά στα φοιτητικά έδρανα της Νομικής για να ολοκληρώσει τις σπουδές της περιμένει η Εύα Κανατάκη, φοιτήτρια στο 4ο έτος. Επιστροφή στα αμφιθέατρα, με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές της αλλά με μάσκες και μέτρα ασφάλειας.
«Να διασφαλιστούν οι οροί ωστόσο δεν σταματάνε όλα στην ατομική ευθύνη με τις μάσκες με αποστάσεις με σεβασμό για εμάς».
Εξεταστική στα Πανεπιστήμια με μάσκες και αποστάσεις
«Να προσληφθεί προσωπικό και καθαρίστριες και μάσκες δωρεάν από το κράτος όπως δόθηκαν στα σχολεία».
Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη για τον Νίκο Τζίμα, τεταρτοετή φοιτητή στο τμήμα Πολιτικών επιστήμων και δημοσίας διοίκησης της Νομικής σχολής, όπως λέει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν απέδωσε.
«Έπεφτε το σύστημα οι υπάρχουσες πλατφόρμες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από όλους, δεν είχαν όλοι οι φοιτητές την υποδομή».
Κατάγεται από τον Βόλο και τα έξοδα του σπιτιού που συντηρεί στην Αθήνα έτρεχαν, με το πανεπιστήμιο κλειστό λόγω της πανδημίας. «Από την εμπειρία μου δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να βρίσκεται ένας φοιτητής μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή και φυσικά η φοιτητική ζωή δεν είναι αυτό».
Μέγιστος αριθμός φοιτητών στα αμφιθέατρα θα είναι 50 άτομα και 30 σε εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις.
Με ανησυχία και αναπάντητα ερωτήματα θα ξεκινήσει η χρονιά και για τη Μαριάννα Μιχάλα, φοιτήτρια στο 5ο έτος της φιλοσοφικής Αθηνών.
«Ξεκινάει μια νέα χρονιά με ένα πρωτόγνωρο τρόπο δεν γνωρίζουμε πως θα κάνουμε τα μαθήματα, αυτό που με αγχώνει είναι εάν το υπουργείο θα ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες που θα προκύψουν».
Οι φοιτητές θέλουν να επιστρέψουν στα φοιτητικά έδρανα, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους δια ζώσης, ωστόσο, με μάσκες, αποστάσεις και με τους όρους υγιεινής που προστάζει η πανδημία.
Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος μετεγγραφές 2019
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.
Το Νeolaia.gr σας παρουσιάζει όλα όσα προβλέπει η απόφαση (ΦΕΚ), με θέμα: Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τα εξής:
Άρθρο πρώτο
Λειτουργία των Α.Ε.Ι.
Tα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) τίθενται σε πλήρη λειτουργία, μετά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους, η οποία είχε επιβληθεί ως έκτακτο μέτρο προστασίας κατά του κινδύνου διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19 έως την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020, και εφαρμόζουν τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που ορίζονται στην παρούσα απόφαση.
Άρθρο δεύτερο
Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας
1. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές, το διδακτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες εντός των Α.Ε.Ι. στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) στις αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κάθε είδους κλειστούς χώρους όπου παρέχεται κάθε είδους εκπαιδευτικό έργο,
β) στα αναγνωστήρια, στις αίθουσες χρήσης πολυμέσων και στις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι.,
γ) στους εσωτερικούς κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι.,
δ) στους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητικών εστιών, εστιατορίων και κυλικείων των Α.Ε.Ι.,
ε) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. όπου παρατηρείται ταυτόχρονη παρουσία υψηλού αριθμού ατόμων.
2. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας, εξαιρούνται οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή τους με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας (π.χ. αθλήματα, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων) καθώς και τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα (π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων). Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν διεξάγονται με τη χρήση μάσκας, απαιτείται η τήρηση απόστασης τριών (3) μέτρων των φοιτητών μεταξύ τους και μεταξύ αυτών και του διδακτικού προσωπικού.
3. Οι φοιτητές που παραβιάζουν την υποχρέωση του άρθρου δεύτερου ως προς την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθημάτων που διενεργούνται με φυσική παρουσία, των εργαστηρίων και των κλινικών ασκήσεων, ενώ σε περίπτωση άρνησης αποχώρησής τους παραπέμπονται αρμοδίως για την εκτέλεση πειθαρχικού παραπτώματος σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι.
4. Στους χώρους των διοικητικών υπηρεσιών των Α.Ε.Ι. εφαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν για τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου Τομέα, όπως αυτά εξειδικεύονται κάθε φορά με αποφάσεις, εγκυκλίους και οδηγίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
Τα ΑΕΙ τίθενται σε πλήρη λειτουργία, με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για φοιτητές, διδακτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα ΑΕΙ και επισκέπτες στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) στις αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κάθε είδους κλειστούς χώρους όπου παρέχεται κάθε είδους εκπαιδευτικό έργο
β) στα αναγνωστήρια, στις αίθουσες χρήσης πολυμέσων και στις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι.
γ) στους εσωτερικούς κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι.
δ) στους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητικών εστιών, εστιατορίων και κυλικείων των Α.Ε.Ι.
ε) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. όπου παρατηρείται ταυτόχρονη παρουσία υψηλού αριθμού ατόμων
Όριο των 50 σε διαλέξεις, σεμινάρια
Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της δια ζώσης διδασκαλίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εγγραγραμμένων φοιτητών δεν ξεπερνάει τους 50.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Πηγή: neolaia.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea