WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Βρετανία: Πανεπιστήμια πληρώνουν φοιτητές για να αναβάλλουν τις σπουδές τους

Foitites11Καθώς οι φοιτητές στη Βρετανία αποδεικνύονται περισσότεροι από τις θέσεις φοίτησης, τα πανεπιστήμια ζητούν στους σπουδαστές, με το απαραίτητο οικονομικό κίνητρο, να παγώνουν τις σπουδές τους.   

 

Συγκεκριμένα, πέρυσι, το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ - του ομίλου Russell, με 24 πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Νότιγχαμ - προσέφερε σε 260 υποψηφίους φοιτητές στο τμήμα ιατρικής από 2.000 λίρες, για να αναβάλλουν τις σπουδές τους για ένα χρόνο - κάτι που αποδέχτηκαν μόλις πέντε από αυτούς.   

Το 2016, το πανεπιστήμιο του Έξετερ, του ίδιου ομίλου, πρόσφερε σε 183 υποψήφιους φοιτητές ψυχολογίας «εγγυημένη» επιλογή διαμονής, αν συμφωνούσαν να καθυστερήσουν την εγγραφή τους - κάτι που μόλις 5 άτομα δέχτηκαν. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και πέρυσι σε λιγότερους φοιτητές, αλλά με επιπλέον κίνητρο 1.000 λιρών.   

 

Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επίσης πρόσφερε οικονομικό κίνητρο ύψους 1.000 λιρών στους 190 υποψήφιους φοιτητές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 2018 για να καθυστερήσουν την εγγραφή τους για ένα χρόνο. Ένας από αυτούς πράγματι εγγράφηκε το 2019. Πέντε χρόνια πριν είχε κάνει ανάλογη προσφορά σε 70 φοιτητές μαιευτικής.   

Το Imperial College του Λονδίνου προσέφερε στους υποψήφιους φοιτητές Ιατρικής την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε «οκτάμηνο πρότζεκτ επί πληρωμή στη Βρετανία ή το εξωτερικό» αν πάγωναν γην εγγραφή τους από το 2014 στο 2015. Ενώ πέρυσι το πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ πλήρωσε δέκα υποψήφιους φοιτητές παραϊατρικών επαγγελμάτων με 4.000 λίρες έκαστο για να αναβάλουν για μερικούς μήνες την εγγραφή τους - από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.   

 

Παρότι υπάρχει έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), τα πανεπιστήμια έχουν αυστηρούς κανόνες για τον αριθμό φοιτητών σε κάθε έτος, βάσει της χρηματοδότησης αλλά και του αριθμού επιβλεπόντων καθηγητών ανά φοιτητή.   

Τα πανεπιστήμια διαγκωνίζονται σφοδρά για τους φοιτητές, οι οποίοι επιτρέπεται να κάνουν αιτήσεις εγγραφης σε πέντε πανεπιστήμια τη φορά. Κάτι που σημαίνει πως συχνά τα τμήματα εισαγωγής προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις φοίτησης απ'ό,τι μπορούν να δεχτούν - γνωρίζοντας πως πολλές απο τις αιτήσεις θα απορριφθούν.   

 

«Όλο αυτό αποδεικνύει το πόσο μη λειτουργικό είναι το μοντέλο χρηματοδότησης και η διαδικασία εισαγωγής, ώστε τα πανεπιστήμια ξοδεύουν πολύτιμους πόρους για να πληρώνουν τους φοιτητές να απόσχουν από τις σπουδές» αναφέρει η Angela Rayner, τομεάρχης παιδείας των Εργατικών.   

Οι φοιτητές από την πλευρά τους ανησυχούν για τις δαπάνες των πανεπιστημίων που αντί να αποδίδονται στη διδασκαλία ή την ακαδημαϊκή έρευνα, δίνονται σε κίνητρα αντι - σπουδαστικά. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να διασφαλίζουν πως όταν αναλαμβάνουν έναν φοιτητή, πρέπει να έχουν τους απαιτούμενους πόρους» σημειώνει η Claire Sosienski Smith, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών.   

 

«Είναι μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση και προσφέραμε κίνητρα αναβολής σε δύο τμήματα, δύο φορές στα πέντε χρόνια, κάτι που αποδέχτηκαν μόνον 5 φοιτητές από τους περίου 40.000 εισαχθέντες» εξηγεί ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου του Έξετερ, συμπληρώνοντας: «Κάποιες φορές προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τον αριθμό αιτήσεων και νεοεισαχθέντων, με αποτέλεσμα να προσφέρουμε κίνητρα αναβολής. Το αν γίνουν αποδεκτά, εναπόκειται στον εκάστοτε φοιτητή». 

 Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, «τα πανεπιστήμια πρέπει να διασφαλίσουν πως οι πρακτικές τους είναι δίκαιες και διαφανείς για τους φοιτητές. Έχουμε δώσει στον ρυθμιστικό φορέα τις εξουσίες εκείνες που του επιτρέπουν να παρεμβαίνει, όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

 

Πηγή: lifo.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.