Μεγάλη αύξηση των ξένων φοιτητών στα ρωσικά πανεπιστήμια
Πολλά ρωσικά πανεπιστήμια όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας είναι διάσημα εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Τη δεκαετία του '90, εξαιτίας της γενικής οικονομικής ύφεσης, τα ρωσικά πανεπιστήμια βίωσαν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως, το σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης στη Ρωσία έχει υποστεί ριζικές αλλαγές.
Βρισκόμαστε στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας. Είναι στην λίστα με τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας, αλλά οι στόχοι του πανεπιστημίου είναι πολύ υψηλότεροι. Η Σχολή που ήταν ένας από τους εμπνευστές της Ένωσης Παγκόσμιων Πανεπιστημίων, επιδιώκει να μπει στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
«Πιστεύω ότι η Ρωσία έχει ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον έρευνας που πολλοί άνθρωποι στη Δύση δεν έχουν την ευκαιρία να δουν. Επισκέφτηκα την Μόσχα στο παρελθόν και είδα κάποιες ερευνητικές εργασίες εκεί. Εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά που κάνουν εδώ στη Ρωσία» επισημαίνει ο Ράσελ Τσαν από την Αυστραλία.
Ο Ράσελ κάνει τη μεταδιδακτορική του έρευνα στον τομέα των νευροοικονομικών στο Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης. Πώς δηλαδή ο εγκέφαλός μας παίρνει οικονομικές αποφάσεις, μερικές φορές με αυθόρμητο και μη λογικό τρόπο. Η κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην οικονομική επιστήμη.
«Προέρχομαι από τον τομέα των οικονομικών. Αλλά μπορώ να σπουδάσω εδώ γνωστικές επιστήμες, που συνδέονται με τα οικονομικά, την ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες» εξηγεί η Σνίγκντα Μόχαν, Φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ.
Ο Γιαροσλάβ Κουζμίνοφ είναι Πρύτανης στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών:
«Είναι πολύ σημαντικό για μας να ελκύουμε νέους με ταλέντο από όλο τον κόσμο στο πανεπιστήμιό μας. Καταρχάς έχουμε πολλά καλοκαιρινά και χειμερινά τμήματα, όπου προσκαλούμε ξένους φοιτητές και επιστήμονες που είναι κορυφές στον τομέα τους. Δεύτερον, έχουμε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς. Τους διοργανώνουμε σε συνεργασία με την Ένωση Παγκόσμιων Πανεπιστημίων. Αυτή είναι μία από τις καλύτερες και πλέον υποσχόμενες δράσεις για να προσελκύσουμε ταλέντα».
Σήμερα, σπουδάζουν 300.000 ξένοι φοιτητές στη Ρωσία. Δεν βρίσκονται όμως όλα τα καλύτερα πανεπιστήμια και εργαστήρια στη Μόσχα. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν άλλες πόλεις για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Φτάνουν μέχρι και τη ρωσική Άπω Ανατολή. Αυτή είναι η περίπτωση του Σάντρο Αραούχο. Είναι από την Βραζιλία και αποφάσισε να σπουδάσει στο Βλαδιβοστόκ. Αυτή η σύγχρονη πανεπιστημιούπολη φιλοξενεί 25.000 φοιτητές. Το 15% είναι ξένοι από αυτούς. Γιατί είναι ελκυστικό αυτό το πανεπιστήμιο;
«Στη Νότια Αμερική, η παιδεία είναι πολύ ακριβή. Μερικές φορές όσα πληρώνεις εδώ τον χρόνο, είναι όσα πληρώνεις στη Νότια Αμερική για έναν μήνα. Γι' αυτό το λόγο πολλοί φοιτητές από την νοτιοαμερικανικές χώρες, όπως είναι η Βραζιλία, η Κολομβία και ο Ισημερινός έρχονται στη Ρωσία» αναφέρει ο Σάντρο.
Ήταν δύσκολο να κάνει την αίτησή του;
«Έκανα τα πάντα από το διαδίκτυο: την αίτησή μου, τη βίζα μου. Ήταν πολύ εύκολο. Τα έκανα όλα μόνος μου».
Υπάρχει άλλωστε μια ιστοσελίδα, όπου ο κάθε φοιτητής από όλο τον κόσμο μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα πανεπιστήμια της Ρωσίας.
Φοιτητές από 70 χώρες από όλο τον κόσμο σπουδάζουν στο Βλαδιβοστόκ. Πολλά από τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο διδάσκονται στα αγγλικά, όπως στο Επιστημονικό Κέντρο νανοτεχνολογίας. Οι ειδικοί μαζί με ξένους συναδέλφους τους ερευνούν εδώ, αυτή την περίοδο τα πιο επιβλαβή νανοσωματίδια που εκπέμπονται από τους κινητήρες οχημάτων και εμπορικών πλοίων. Ο Βάλερι Τσερνίσεφ είναι μεταδιδακτορικός ερευντής στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής:
«Εδώ μελετούμε τα στερεά συστατικά των καυσαερίων των αυτοκινήτων που έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους συναδέλφους μας από το Βιετνάμ».
«Πολλοί καθηγητές μου σπούδασαν στη Ρωσία. Γι' αυτό αποφάσισα να έρθω εδώ. Αυτό το Πανεπιστήμιο προσφέρει πολύ καλές συνθήκες φοίτησης» ομολογεί ο βοηθός έρευνας Τρονγκ Χιέν, φοιτητής από το Βιετνάμ.
Πηγή: gr.euronews.com
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea