Πρώτη μέρα στο σχολείο
Στα σχολεία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές, για τον καθιερωμένο αγιασμό, που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι «πανέτοιμο» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και επισήμανε ότι σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους.
«Είναι σαφές ότι πάμε φέτος καλύτερα από πέρυσι, όπως πέρυσι πήγαμε καλύτερα από πρόπερσι. Νομίζουμε ότι επιτέλους μπαίνουμε σε μία κανονικότητα» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις της Α’ φάσης των αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων ανέρχεται σε 19.480, εκ των οποίων 12.392 αφορούν στην πρωτοβάθμια, 3.928 στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 3.100 στην ειδική εκπαίδευση.
Πρώτη μέσα στο σχολείο από το doodle της Google
H Google αφιέρωσε το σημερινό της doodle στην πρώτη μέρα στο σχολείο.
Το δημοτικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα η Α΄ τάξη αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σκοπός είναι οι μαθητές να αναπτυχθούν πολύπλευρα μέσα από δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Γονείς και εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι, που πρέπει να βοηθήσουν στην προσαρμογή των παιδιών, καθησυχάζοντας τις -βάσιμες και μη- ανησυχίες τους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι γονείς είναι πιο αγχωμένοι από τα παιδιά τους;
Μία γενική διαπίστωση είναι, ότι η μετάβαση των παιδιών τους σε νέα σχολική βαθμίδα συνιστά για τους γονείς μία αγχωτική διαδικασία. Όταν, όμως, το άγχος τους φτάνει να γίνεται πανικός, ή όταν μετατοπίζεται στο παιδί, αλλά και όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις στη συμπεριφορά του μαθητή, που να δικαιολογούν την ανησυχία, εκεί χρειάζεται παρέμβαση, είναι οι γονείς, που πρέπει πρώτα να αναζητήσουν βοήθεια.
Όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού» η επιστροφή σε μια ρουτίνα και σε μια καθημερινότητα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Για τα παιδιά μπορεί να νιώθουν χαρά γιατί θα ξαναδούν τους φίλους τους αλλά και άγχος καθώς θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα και να είναι συνεπείς στην ολοκλήρωση των εργασιών τους.
Για τους γονείς μπορεί να είναι μια χαλάρωση και ανακούφιση ότι τα παιδιά επιστρέφουν σε ένα πρόγραμμα, καθώς κι εκείνοι με τη σειρά τους έχουν ή θα πρέπει να επιστρέψουν στις δικές τους ασχολίες αλλά από την άλλη μπορεί να δημιουργεί άγχος η ρουτίνα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παρακάτω δίνονται κάποιες κατευθύνσεις για το πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμαστούν για την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Αναγνώριση δυσάρεστων συναισθημάτων του παιδιού
Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι η ανησυχία, οι φόβοι που μπορεί να έχει το παιδί για το σχολείο, τους συμμαθητές, τον/την καινούργιο/α δάσκαλο/α είναι φυσιολογικοί. Θα ξεκινήσει μια καινούργια πραγματικότητα, διαφορετική από αυτή που είχε συνηθίσει.
Δημιουργία μιας ομαλής μετάβασης
Θα ήταν καλό το παιδί να μπει τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα στο πρόγραμμα της ημέρας που θα έχει τη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, το πρωινό ξύπνημα και οι συγκεκριμένες ώρες φαγητού θα μπορούσαν να επανέλθουν σταδιακά, ώστε να μην είναι απότομη η αλλαγή την ημέρα έναρξης του σχολείου. Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με το παιδί τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα στην επίτευξη των στόχων αλλά και να ξεκινήσουν δραστηριότητες, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου πριν τον ύπνο ή να φτιάξουν το χώρο μελέτης.
Επικοινωνία με φίλους
Οι γονείς μπορεί να επικοινωνήσουν με συμμαθητές/τριες του παιδιού από την προηγούμενη χρονιά και να κανονίσουν μια μέρα συνάντησης και παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ανανεωθούν οι σχέσεις και να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που προσφέρει το σχολείο.
Επιλογή ρούχων για το σχολείο
Τα παιδιά μπορούν να ενθαρρύνονται να διαλέξουν τα ρούχα που θα φορέσουν για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο εισέρχονται σε ένα κλίμα προετοιμασίας.
Μείωση χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης
Το παιδί θα πρέπει ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες να ενθαρρύνεται να μην αφιερώνει το χρόνο του στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά σε δραστηριότητες όπως επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κάρτες, ζωγραφική, διάβασμα βιβλίων. Ο στόχος είναι τα παιδιά να εμπλέκονται σε πιο ενεργητικές δραστηριότητες.
Σύνδεση με το σχολείο
Η επικοινωνία των γονιών με τον/την εκπαιδευτικό αλλά και η εμπλοκή των γονιών στις σχολικές δραστηριότητες έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στο ίδιο το παιδί. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητας του παιδιού σε πλαίσια εκτός οικογένειας, ώστε να ενθαρρύνεται η μαθησιακή και η κοινωνική του εξέλιξη.
Ηρεμία, ψυχραιμία και θετική διάθεση
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η δική τους στάση επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών. Ειδικότερα, οφείλουν να είναι διαθέσιμοι να ακούσουν τους φόβους, το άγχος ή την άρνηση των παιδιών για το σχολείο αλλά και να δημιουργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για το σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσουν στο μάθημα ή στη σχέση με κάποιο/α συμμαθητή/τρια να μιλήσουν στο/στη δάσκαλο/α ή στους γονείς τους.
Πηγή: newsbeast.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea