WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Τα SOS από τον άνθρωπο που δίνει κάθε χρόνο Πανελλαδικές

Panellinies15Ο Γιώργος Δάσιος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων έχει πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές για γονείς και μαθητές.

Δεν είναι μαθητής αλλά κάθε χρόνο ζει τη φοβερή αγωνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δεν επιθυμεί να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο γιατί αυτό το κατάφερε πριν από πολλές δεκαετίες. Δέχεται όλο το άγχος των διαγωνισμών και είχε πάνω από το κεφάλι του 19 υπουργούς Παιδείας όλων των κυβερνήσεων ξεκινώντας από τον Γιώργο Σουφλιό (1991) έως και σήμερα.

 

Είναι ο κ Γεώργιος Δόσιος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος και φέτος θα έχει την ευθύνη των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφού, η θητεία του ανανεώθηκε για ακόμη μία φορά. Σίγουρα είναι ένα πρόσωπο-κλειδί για την ομαλή διεξαγωγή των διαγωνισμών και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα τεκταινόμενα μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του υπουργείου Παιδείας απ όπου επιλέγονται και στέλνονται τα θέματα στα εξεταστικά κέντρα.

Ο ίδιος συνηθίζει να συστήνει στους μαθητές να είναι ψύχραιμοι και σίγουρα να έχουν διαβάσει την ύλη των εξετάσεων έως το Πάσχα και μετά να κάνουν μόνον επαναλήψεις γιατί αυτό τους κάνει να νιώθουν σιγουριά.

 

Μπορεί να μην το λέει ευθέως, αλλά μάλλον θεωρεί ότι οι Ελληνες γονείς έχουν μεγαλη ευθύνη για το άγχος των παιδιών κατά την περίοδο των εξετάσεων. Χαρακτηριστική είναι παλαιότερη δήλωσή του απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. «Ας θυμούνται οι γονείς ότι είναι στρεσογόνο για τα παιδιά όταν οι ίδιοι μιλούν σε πρώτο πληθυντικό για τις εξετάσεις: "Καλά πήγαμε αύριο γράφουμε Αρχαία και τελειώνουμε...". Το άγχος δημιουργείται σε μεγαλο βαθμό μέσα στην οικογένεια».

 

Μεγάλο άγχος

Αναφερόμενος και στο στρες που έχουν τα μέλη της επιτροπής όταν πρέπει να επιλέξουν τα θέματα των εξετάσεων αποκαλυψε μόλις πέρυσι ότι πριν από σχεδόν μία εικοσαετία ένας καθηγητής φιλόλογος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων την ώρα που γινόταν η επιλογή των θεμάτων στα Αρχαία Ελληνικά υπέστη καρδιακό επεισόδιο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό για ευνόητους λόγους.

Ο κ Δάσιος θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων τις ημέρες των Πανελλαδικών, έχει πει χαρακτηριστικά: «Την περσινή χρονιά (σ.σ.: το 2016) μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κάναμε κάτι που ακούγεται αστείο να αναφέρεται και μόνο. Σε 47 ημέρες εξετάσαμε 180 μαθήματα, 720 θέματα, περίπου 1.000 σελίδες. Σκεφτείτε τώρα όλα αυτά τα πράγματα να γίνονται όντας κλεισμένοι μέσα σε ένα "κελί" για 12 και 14 ώρες, όλο το βράδυ, με τους περισσότερους εισηγητές να μην πέφτουν οι σφυγμοί τους κάτω από 150 και 140 χτύπους. Δεν αναφέρεται αυτό δεν γίνεται γνωστό αυτό αλλά έχει υπάρξει και θάνατος. Υπάρχουν λιποθυμίες και ουτω καθεξής. Είναι εξαιρετικά πιεστικό το σύστημα».

 

Ο ίδιος, φυσικά, και πιστεύει στο αδιάβλητο των εξετάσεων, όμως όπως έχει δηλώσει, «όλοι ξέρουμε ότι με αυτό το σύστημα δεν παίρνουμε τους καλύτερους. Δεν παίρνουμε αυτούς που έχουν κριτικό μυαλό. Παίρνουμε αυτούς που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το σύστημα και όχι ως μυαλά, αλλά και ως νευρικό σύστημα, διότι πολλά παιδιά μετά το Πάσχα καταρρέουν κάθε χρόνο. Είναι καλοί μαθητές, που έχουν διαβάσει τα πάντα, άριστοι μαθητές και δεν μπορούν να γράψουν».

 

Πηγή: foititikanea.gr
 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.