WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών «πετούν» σε μηδενική βαρύτητα

AMLSpaceGroupΦοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών «πέταξαν» σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και εκτέλεσαν με επιτυχία τα πειράματά τους στον διαγωνισμό Fly Your Thesis 2017, που διεξήχθη στο Bordeaux της Γαλλίας, ανοίγοντας νέους δρόμους στο… Διάστημα!

Ειδικότερα, το AML Space Group, μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που αποτελείται από τους υποψήφιους διδάκτορες Νικόλαο Σαραντινό, Παναγιώτη Λογγίνο, Παναγιώτη Χαρλαύτη, τον μεταπτυχιακό φοιτητή Αλέξιο Αργυρόπουλο και τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Αδριανό Φιλίνη, Λουκά Αδάμο, Ελευθερία Τριαντοπούλου, Ζωή Χαλίλ, Μενέλαο Ασκορδαλάκη και Φίλιππο Σταματόπουλο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλου, συμμετείχαν στην 68η καμπάνια παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.


Η εποίκηση άλλων πλανητών μπορεί για εμάς να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως για τους φοιτητές του AML Space Group αποτελεί μέρος της καθημερινής πρακτικής τους!

«Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις που δημιουργούνται από την ανάγκη εποίκησης άλλων πλανητών, οι φοιτητές αποφάσισαν να προτείνουν μια μέθοδο για την αποτελεσματικότερη κατασκευή δομικών και άλλων υλικών απευθείας στο Διάστημα, καθώς και την πρακτικότερη μεταφορά των απαραίτητων πρώτων υλών.


Με έμπνευση και δημιουργικότητα, η ομάδα μας εργάστηκε σκληρά και επέδειξε επαγγελματισμό σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα. Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων υποστήριξε την προσπάθεια αυτή, παραμένοντας πιστό στον διαρκή του στόχο για αριστεία και παροχή σπουδών υψηλού επιπέδου στους φοιτητές  μας, ώστε να διατηρήσουμε τη θέση που έχουμε κατακτήσει ανάμεσα στα καλύτερα τμήματα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών διεθνώς. Η εργασία αυτή έρχεται να προστεθεί στη μακρόχρονη επιτυχημένη συνεργασία μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και να συμβάλει στη συντονισμένη μας προσπάθεια για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και της τάσης φυγής των αποφοίτων μας στο εξωτερικό» λέει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος.

Οσο για την εμπειρία της συμμετοχής στον διαγωνισμό, που ανοίγει τον δρόμο για να εξακολουθήσει η ομάδα να εργάζεται για την περαιτέρω βελτίωση και ολοκλήρωσή της, ο Παναγιώτης Χαρλαύτης, υποψήφιος διδάκτορας και μέλος της ομάδας, τονίζει:

 

«Η συμμετοχή μας ξεκίνησε ως ιδέα συζητώντας μεταξύ μας για τα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία της ανθρωπότητας για εγκατάσταση σε άλλους πλανήτες, μετουσιώθηκε σε μια ολοκληρωμένη τεχνικά λύση, ώστε να αποδειχθεί η εφαρμοσιμότητά της, με πολύ κόπο, και ολοκληρώθηκε ως μια συγκλονιστική εμπειρία, η οποία δύσκολα περιγράφεται. Στα σχεδόν δύο χρόνια, που εργαστήκαμε μέχρι να δοκιμάσουμε την ιδέα μας σε μικροβαρύτητα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως προβλήματα, κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος μας. Ιδιαίτερα για τους προπτυχιακούς φοιτητές της ομάδας, η ενασχόλησή τους με ένα τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό πρόβλημα τους έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις απαιτήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον».


Ποιος είναι ο σκοπός της εκτέλεσης των πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και ποια η πρακτική εφαρμογή τους εξηγεί, με τρόπο -όσο γίνεται- κατανοητό για τους μη μυημένους στα μυστικά της διαστημικής τεχνολογίας, ο καθηγητής Βασίλης Kωστόπουλος.

«Η επιτυχής χρήση της προτεινόμενης μεθοδολογίας θα επιτρέψει μελλοντικά την απευθείας παραγωγή και χρήση υλικών στο Διάστημα για την κατασκευή υποδομών, μειώνοντας το κόστος των αποστολών λόγω μεταφοράς από τη Γη, όπως ισχύει έως σήμερα, και καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερο εφικτή την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων σε άλλους πλανήτες. Επιπροσθέτως, η ύπαρξη και λειτουργία στην Πάτρα μιας πειραματικής διάταξης, η οποία αποδεδειγμένα έχει λειτουργήσει σε συνθήκες μικροβαρύτητας, επιτρέπει στους φοιτητές του εργαστηρίου να δοκιμάσουν τις ερευνητικές τους προτάσεις και να την αξιοποιήσουν για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα».

 

Πηγή: ert.gr

 
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.