Ξεχάστε τη «λευκή εβδομάδα» στα σχολεία!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενώσεις των ξενοδόχων διατυπώνουν αίτημα εφαρμογής του συστήματος της «λευκής εβδομάδας», ενός θεσμού που υλοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε εκείνες που έχουν παράδοση στον χειμερινό τουρισμό και στην ενασχόληση μικρών και μεγάλων με το σκι.
Η πρόσφατη συζήτηση του θέματος ωστόσο, πυροδότησε … σενάρια, λόγω συγκυριών πιθανότατα, αφού την περίοδο αυτή εφαρμόζονται πιλοτικά μέτρα όπως η «τσάντα στο σχολείο την Παρασκευή», γνωστή και ως «Happy Friday». Έτσι, δεν είναι λίγοι οι γονείς και σε τοπικό επίπεδο που αναρωτιούνται αν τελικά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την εβδομάδα που ακολουθεί της Καθαράς Δευτέρας και αν οι διακοπές σε χειμερινούς προορισμούς είναι … υποχρεωτικές, σαν να ήταν σχολική εργασία για το σπίτι!
«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» δήλωσε κατηγορηματικά μιλώντας στο cretapost.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης τονίζοντας πως όχι μόνο δεν υπάρχει από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ανάλογη απόφαση, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει διερευνητικός διάλογος για το θέμα.
«Πρόκειται μόνο για μια πρόταση που έχουν καταθέσει οι ξενοδόχοι και την συζητούν με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και άμεση εφαρμογή στα σχολεία» σημείωσε ο κ. Τερζάκης, υπογραμμίζοντας «δεν μπορούμε να αναστατώνουμε την σχολική κοινότητα με τέτοια ζητήματα, αφού η θερμοθέτηση εμβόλιμων διακοπών στη διάρκεια του χειμώνα, δεν μπορεί να γίνει πρόχειρα».
Ανεφάρμοστο στην ελληνική πραγματικότητα
Εκπαιδευτικοί κύκλοι πάντως θεωρούν ότι ο θεσμός της «λευκής εβδομάδας» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, αφού ο αριθμός των οικογενειών που θα θελήσουν να κάνουν χειμερινές διακοπές σε περιοχές με χιονοδρομικά κέντρα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Εξάλλου, στο εξωτερικό η «λευκή εβδομάδα» είναι περίοδος διακοπών για όλους και όχι μόνο για τους μαθητές.
Συνεπώς, ακόμη και αν το Υπουργείο Παιδείας δώσει ποτέ το «πράσινο φως» για τις χειμερινές διακοπές των σχολείων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια από τις δουλειές τους για να συνοδεύσουν τα παιδιά στις εξορμήσεις αυτές! Έτσι, ακόμη κι αν η πρόταση τελική υιοθετηθεί, το πιθανότερο είναι πως τα παιδιά θα παραμένουν στον σπίτι ανενεργά με τον οικογενειακό προγραμματισμό να «τινάζεται στον αέρα».
Το σκεπτικό των ξενοδόχων
Η πρόταση των ξενοδόχων για τη «λευκή εβδομάδα» είχε διατυπωθεί και το 2014. Τότε μάλιστα, οι συζητήσεις μεταξύ υπουργών είχαν προχωρήσει, καθώς οι τότε πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η Όλγα Κεφαλογιάννη δηλαδή, είχαν καθίσει αρκετές φορές στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς όμως το εγχείρημα να τελεσφορήσει λόγω πλήθους δυσκολιών.
Η αφορμή για να επαναδιατυπωθεί η πρόταση αυτή που πυροδότησε νέους κύκλους συζητήσεων, με την κοινωνία να μην δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ήταν η αύξηση των ποσοστών του εσωτερικού τουρισμού στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, με τους τουριστικούς παράγοντες να θεωρούν πως είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσει ξανά ο διάλογος επί του θέματος.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας για τη σχετική πρόταση του κλάδου είχε επισημάνει πως το μέτρο αυτό θα τόνωνε σημαντικά τους Έλληνες ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενώ θα έδινε σημαντική ώθηση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εξάλλου, στις ίδιες δηλώσεις του, είχε σημειώσει πως οι τέσσερις ημέρες διακοπών που θα προστίθενταν στην αργία της Καθαράς Δευτέρας, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμη και για σχολικές εκδρομές σε χειμερινούς προορισμούς και πως οι ξενοδόχοι θα ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα στις οικογένειες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν.
Τι ισχύει στο εξωτερικό
Η «λευκή εβδομάδα» του εξωτερικού, είναι στην ουσία μια εμβόλιμη χειμερινή περίοδος διακοπών, που έχει στόχο να φέρει τις οικογένειες πιο κοντά και τα παιδιά να γνωρίσουν ορεινούς όγκους των πατρίδων τους και να εξοικειωθούν με χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η «λευκή εβδομάδα» είναι προσαρμοσμένη στις ετήσιες διακοπές του σχολικού προγράμματος, που κατά κανόνα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το ελληνικό πρόγραμμα. Τα σχολεία στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης επαναλειτουργούν τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, κλείνουν τον Μάιο και όχι τον Ιούνιο και οι διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα είναι πολύ περιορισμένες χρονικά σε σχέση με τις αντίστοιχες του ελληνικού σχολείου.
Πηγή: cretapost.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea