WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

79Σε πρωτοφανές αντάρτικο κατεβαίνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά η Σύνοδος βρίσκεται απέναντι από το υπ. Παιδείας, θεωρώντας ότι οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται οσονούπω στο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ, στον τρόπο εκλογής τους και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, θίγουν κεκτημένα ετών. Στη Σύνοδο πρυτάνεων το ΕΜΠ δεν παρέστη, ενώ μεγάλες υπήρξαν και οι αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου των πρυτάνεων στις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας.

«Αυτό που θέλουμε είναι να μην προσβληθεί το αυτοδιοίκητο κι ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων. Να καθοριστεί η αποστολή του πανεπιστημίου και να μας πουν από πού θα γίνεται η χρηματοδότηση», λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Πώς να συζητήσουμε για τις αλλαγές, αφού δεν μας εδόθη το κείμενο με τις θέσεις του υπουργείου; Θεωρώ ότι αυτά που ακούστηκαν ήδη για τη μεταρρύθμιση, απαξιώνουν και ταπεινώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο», υποστηρίζει ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σ. Σιμόπουλος.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στα ανώτατα ιδρύματα, φέρνοντας νέο νόμο-πλαίσιο, αφού όμως εκτιμήσει και το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθυστέρησε να δώσει στους πρυτάνεις, αλλά και γενικότερα στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο διαβούλευσης.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τα βασικά σημεία του τελικού σχεδίου που θα δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς για διάλογο. Σύμφωνα με αυτό, οι σημαντικότερες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινούνται οι αλλαγές περιλαμβάνουν το «κόψιμο» της κρατικής χρηματοδότησης και την πλήρη ανατροπή στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Η οικονομική διαχείριση
Η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται επί τη βάσει προγραμματικών συμφωνιών και θα συναρτάται με μια σειρά από μετρήσιμα στοιχεία (π.χ. αριθμό εισακτέων, αριθμό πτυχιούχων, τη σχέση μεταξύ των δύο παραπάνω, την απορρόφηση πτυχιούχων από την αγορά εργασίας). Η πλήρης διαχείριση των οικονομικών των πανεπιστήμιων, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας, θα περιέλθει στα ίδια τα πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια θα δημοσιεύουν απολογισμούς, καθώς και όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δραστηριοτήτων τους.

Η έρευνα
Η χρηματοδότηση της έρευνας στα Πανεπιστήμια θα γίνεται με βάση δύο στρατηγικούς πυλώνες: Χρηματοδότηση με βάση εθνικές στρατηγικές και χρηματοδότηση με αποκλειστικό στοιχείο την αριστεία. Η αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά από ξένους κριτές.

Η διεθνοποίηση
Η εκλογή των καθηγητών θα γίνεται από διεθνή εκλεκτορικά σώματα. Θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής και ξένων καθηγητών. Θα παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής καθηγητικής θέσης σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια ώστε οι διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες να μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η αναδιάρθρωση
Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συμβουλίου σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, συνεργασία και εν τέλει αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων όλων των ιδρυμάτων κάθε περιφέρειας.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ
Ο διάλογος του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει σε τρία βασικά στάδια:

  • Σε διακομματική επιτροπή (στη σχετική πρόσκληση του υπ. Παιδείας απάντησαν η ΝΔ και το σχήμα Φ.Κουβέλη. Αρνήθηκαν να παραστούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ).
  • Στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ΕΣΥΠ).
  • Στο Διαδίκτυο, με διάλογο σε κείμενο που αναμένεται να αναρτηθεί.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο λόγος περνά στα Ιδρύματα

Βασική Ακαδημαϊκή Μονάδα θα είναι Σχολή που θα απονέμει και τα πτυχία με βάση προγράμματα σπουδών. Τα τμήματα θα υφίστανται ως διοικητικές μονάδες συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων. Η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται σε σχολές. Η κατανομή τους στα προγράμματα θα γίνεται μετά το τέλος του α' ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις των φοιτητών, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προγράμματος σπουδών σε επόμενα έτη. Η διάρκεια των σπουδών θα καθορίζεται με βάση τις διδακτικές μονάδες (σύστημα ECTS) και όχι τα έτη σπουδών. Θα προωθηθεί αλλαγή του σημερινού συστήματος εξεταστικών περιόδων που έχει μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε εξεταστικό κέντρο. Θα οργανωθούν κέντρα αριστείας και σε συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Πηγή: https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=39692948

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.