Έλληνας φέρνει στα βρετανικά πανεπιστήμια το souvlaki, τη bougatsa και τη spanakopita
Ένας Έλληνας στο Εδιμβούργο, μαθαίνει στους φοιτητές να τρώνε ελληνικά, βάζοντας στο καθημερινό τους μενού το αυθεντικό πιτόγυρο με τζατζίκι και αλάδωτη πίτα
Νέοι από κάθε γωνιά του κόσμου που σπουδάζουν στην Αγγλία έχουν την ευκαιρία να τρώνε καθημερινά την αυθεντική ελληνική λιχουδιά που έχουν συνδέσει με τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εδώ και λίγες ημέρες, το ελληνικό σουβλάκι έχει «εισβάλλει» στα πανεπιστήμια ξετρελαίνοντας φοιτητές και καθηγητές.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Ελευθέριος Αμουργιανός, ως φοιτητής στη Σκωτία αναζήτησε πολλές φορές να φάει κάτι ελληνικό στα διαλείμματα των μαθημάτων του, μια μπουγάτσα μια πίτα με χειροποίητο φύλο, ας πούμε. Αλλά στον αγγλικό Βορρά η ελληνική κουζίνα είναι εντελώς άγνωστη σε αντίθεση με το Λονδίνο που υπάρχει πληθώρα προϊόντων και εστιατορίων. Παίρνοντας το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του στο Business Manager από το «Heriot Watt University» και αποφασισμένος να μείνει στο Εδιμβούργο, έκανε την επιθυμία του ιδέα για δουλειά. Και δεν το μετάνιωσε.
Το 2014, με μεγάλη προσπάθεια και συζητήσεις άνοιξε την εταιρεία τροφίμων Ariston Foods με το σύνθημα «γεύση από Ελλάδα» και ξεκίνησε να εισάγει ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα και να προμηθεύει εστιατόρια και καταστήματα της Σκωτίας. Μπουγάτσες, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κρητικά λιχναράκια με μυζήθρα και κανέλα, ρολά πατάτας, ζαμπονοτυρόπιτες, έφταναν καθημερινά στα πιάτα των Σκωτσέζων οι οποίοι τα λάτρεψαν. Η επιχείρηση κατάφερε να πετύχει σύντομα τους αρχικούς στόχους της και ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να εμπλουτίσει τόσο τον κατάλογο προϊόντων του όσο και το πελατολόγιο του. Μετά τις χειροποίητες πίτες έφερε στην κρύα πόλη του Βορρά, το σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας και του ελληνικού καλοκαιριού, το σουβλάκι με πίτα, τζατζίκι και κρεμμύδι το οποίο μπήκε ως «κολατσιό» για πρώτη φορά σε ξένο πανεπιστήμιο.
«Η εταιρεία ξεκίνησε το 2014 δειλά δειλά γιατί η αγορά εκεί δεν είναι τόσο ανοιχτή, δεν γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα, είναι δύσπιστοι. Η ελληνική κουζίνα δεν είναι αναγνωρίσιμη όπως στο Λονδίνο. Μιλάμε για μια πολύ παρθένα αγορά. Έπρεπε λοιπόν εγώ και η ολιγομελής ομάδα μου, να προσπαθήσουμε αρκετά για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Αρχικά, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραίο για έναν Έλληνα φοιτητή -υπάρχουν πολλοί εδώ- να βρίσκει προϊόντα από την πατρίδα του. Εξάλλου, το ελληνικό φαγητό δεν το βρίσκεις εύκολα στο εξωτερικό. Το ψάξαμε πολύ και μέσω γνωριμιών είδαμε ότι υπάρχουν κάποια παραθυράκια ώστε να μπορέσουμε να τα βάλουμε μέσα στο πανεπιστήμια. Πραγματοποιήθηκαν πολλά meetings για να καταφέρουμε να πείσουμε τους υποψήφιους πελάτες, περάσαμε τα taste trials όπου δειγματίσαμε ζαμπονοτυρόπιτες και μπουγάτσες κι έγινε ένας χαμός. Ενθουσιάστηκαν όλοι».
Οι προμηθευτές της εταιρείας είναι μόνο Έλληνες, τους οποίους βρήκε ο Λευτέρης Αμουργιανός μετά από πολύ ψάξιμο και κόπο. «Είναι παραγωγοί κι επαγγελματίες κυρίως από Αθήνα και Κρήτη. Αλλά αναζητούμε συνεχώς και νέους προμηθευτές. Τα προϊόντα παρασκευάζονται στην Ελλάδα και αποστέλλονται απευθείας σε εμάς. Δεν έχουμε εργαστήριο εδώ», αναφέρει στο protothema.gr.
Το σουβλάκι αλλά και οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες υπάρχουν πλέον στον κατάλογο σίτισης του «Heriot Watt University», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ηρωικό» καθώς ιδρύθηκε το 1821 από τον Σκωτσέζο επιχειρηματία Λεονάρντ Χόρνερ, ενώ ο κ. Αμουργιανός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Σκωτίας, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τους υπευθύνους για την διατροφική αξία όλου του combo, του συνδυασμού δηλαδή πίτα – τζατζίκι- ντομάτα και την πρωτεΐνη του κρέατος. «Είναι δύσκολο αλλά πραγματικά, η ελληνική κουζίνα έγινε πλέον το νέο trend στο Εδιμβούργο. Ένας βασικός παράγοντας που έφερε την αναγνώριση είναι σίγουρα τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και ο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Από τις πρώτες δοκιμές έμειναν όλοι πολύ ευχαριστημένοι. Και κυρίως οι Ασιάτες. Έχουμε προγραμματίσει επαφές και με άλλα πανεπιστήμια αλλά βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο. Ελπίζω οι προσπάθειές μας να ευοδώσουν».
Η τελική τιμή πώλησης στο πανεπιστήμιο δεν έχει ακόμα απόλυτα καθοριστεί αλλά θα κυμαίνεται μεταξύ 3-3,5 λιρών. Πολύ ακριβότερα φυσικά από την Ελλάδα αλλά όχι και για την Σκωτία όπου οι φοιτητές ξοδεύουν αρκετά χρήματα για την σίτισή τους. Εξάλλου, η νέα τάση θέλει το σουβλάκι να αναβαθμίζεται από υποτιμημένο πρόχειρο φαγητό σε ξεχωριστό έδεσμα προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις ενός διεθνούς καταναλωτικού κοινού.
Στη Σκωτία ανοίγεις επιχείρηση σε δυο μέρες
Από την στιγμή που ο κ. Αμουργιανός αποφάσισε να ανοίξει την δική του επιχείρηση χρειάστηκαν δυο εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες από το Νόμο διαδικασίες και να πάρει τον πολυπόθητο κωδικό. Όπως λέει ο ίδιος, «για να ανοίξεις μια δικιά σου επιχείρηση είναι πολύ εύκολο, πας σε μια λογίστρια και σου παίρνει δυο μέρες, δίνεις γύρω στις 170 λίρες, διαλέγεις όνομα, αναφέρεις ποιος είναι ο σκοπός της εταιρείας σου και ανοίγεις. Έτσι απλά παίρνεις τον λεγόμενο κωδικό και ξεκινάς. Η φορολογία είναι 20% και την καταβάλλεις μια φορά τον χρόνο. Υπάρχει μεγάλη καθοδήγηση από το Κράτος αλλά πραγματικά θέλει πολύ κόπο για να εδραιωθείς γιατί η αγορά είναι δύσκολη. Ο κόσμος σε κρίνει καθημερινά και με το παραμικρό λάθος μπορεί να σε σβήσει από το χάρτη».
Πηγή: protothema.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea