Κινητά και σχολικές τσάντες ευθύνονται για τους πόνους των παιδιών σε πλάτη και λαιμό
Ηλεκτρονικές συσκευές και σχολικές τσάντες αποτελούν τη νέα μάστιγα καταστροφής της σπονδυλικής στήλης των παιδιών μας και τη δημιουργία σοβαρών χρόνιων πόνων σε λαιμό, αυχένα, πλάτη και ώμους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Swansea ανέδειξε ότι η μεγάλη χρήση κινητών επηρεάζει αρνητικά τη σωματική διάπλαση των παιδιών, ενώ όλο και περισσότερα παιδιά χρειάζονται θεραπεία για πόνους σε πλάτη και λαιμό. Όπως λένε οι επιστήμονες, τα παιδιά είναι σκυμμένα πολλές ώρες σε ένα κινητό και ποστάρουν φωτογραφίες ή γράφουν μηνύματα με αποτέλεσμα από το πολύ σκύψιμο και την κακή στάση σώματος και λαιμού να υποφέρουν από πόνους στο λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη και στον αυχένα. Το ίδιο συμβαίνει, όπως επεσήμαναν, και με τις τσάντες που χρησιμοποιούν για το σχολείο τους.
Ενώ μία παρατεταμένη έρευνα της Βρετανικής Χειροπρακτικής Ένωσης διαπίστωσε ότι το 45% των παιδιών υποφέρει από κάποιο είδος πόνου στην πλάτη μέχρι την ηλικία των 11 ετών.
Πρόσφατη αναφορά του κυβερνητικού οργανισμού Ofcom έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών στέλνουν κατά μέσο όρο 193 μηνύματα την εβδομάδα, με τα κορίτσια να «παίρνουν» κεφάλι από τα αγόρια, με περίπου 221 μηνύματα την εβδομάδα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες.
Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος, οι μικρές συσκευές κινητών δεν είναι κατασκευασμένα εργονομικά για να κάνουν επαναλαμβανόμενες ενέργειες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Τα παιδιά είναι πολλές ώρες με σκυμμένα μπροστά τα κεφάλια τους με αποτέλεσμα αντί της κανονικής καμπύλης προς τα εμπρός αποκτούν καμπύλη προς τα πίσω η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
Μπορεί δηλαδή να αποκτήσουν σταθερές ορθοσωμικές βλάβες, που θα είναι δύσκολο να διορθωθούν, όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν.
Οι κακές στάσεις περιλαμβάνουν:
• Το κεφάλι προς τα εμπρός ή τη «στάση του σκύλου»
• Κυρτούς ώμους και κυφωτική πλάτη
• Υπερλόρδωση στη μέση (η λεγόμενη και αντισταθμιστική λόρδωση), με αποτέλεσμα όλο το μυϊκό σύστημα της σπονδυλικής στήλης να βρίσκεται σε διαρκή ένταση και να υπάρχει πόνος, που μεσομακροπρόθεσμα εξελίσσεται σε πάθηση.
Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα μπορούν να αποκτήσουν και από τις σχολικές τσάντες οι οποίες γεμίζουν με βιβλία, τετράδια, ντοσιέ, κασετίνες, tablet ή μικρούς υπολογιστές και γίνονται ασήκωτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια σχολική τσάντα δεν πρέπει να περνά το 10%-15% του βάρους του παιδιού.
Οι τσάντες με μεγάλο βάρος προκαλούν τραυματισμούς στον αυχένα, στην πλάτη, στους ώμους, στη μέση τους, ακόμη και στα γόνατα.
Ο κ. Γουδέβενος συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν τόσο το βάρος που κουβαλάνε τα παιδιά στις τσάντες τους όσο και τον τρόπο που κάθονται όταν χρησιμοποιούν τα κινητά τους.
Τα παιδιά, όπως λέει, πρέπει να κρατούν τη συσκευή στο επίπεδο των ματιών τους, ώστε να μην τεντώνουν τον λαιμό και την πλάτη τους, ενώ καλό θα είναι κάθε πρωί, πριν από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, να τεντώνουν τον λαιμό, την πλάτη, τους αντίχειρες και τα δάχτυλά τους.
Είναι, επίσης, σημαντικό να πίνουν άφθονο νερό, να τρώνε ισορροπημένα, να κοιμούνται αρκετές ώρες και, βέβαια, να ασκούνται αν γίνεται καθημερινά.
Συστήνει επίσης στους μαθητές να προτιμούν τσάντες τύπου σακιδίου και να το τοποθετούν στην πλάτη για να εξισορροπούν το βάρος. Προσοχή, να μην το κρεμάτε από τον έναν ώμο. Επίσης, να κάνουν πολλές μικρές στάσεις όταν το κουβαλάνε, να κινούνται όσο περισσότερο μπορούν, να γυμνάζονται αλλά όχι υπερβολικά, καθώς η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη σε αυτές τις ηλικίες.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea