Οι πρώτοι 23 φοιτητές από την Κίνα ήρθαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι πρώτοι Κινέζοι ήρθαν! Όσο και αν το κράτος στήνει γραφειοκρατικά εμπόδια το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιμένει και οι πρώτοι 23 φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Πεκίνο ήρθαν για να παρακολουθήσουν τα δυο εξάμηνα της φετινής χρονιάς στην Φιλολογία του. Έναντι διδάκτρων φυσικά, παρά την ιδεολογική «αλλεργία» που προκαλεί το θέμα στους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας.
Και στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας όμως αναζητούνται μέθοδοι συνεργασίας με ξένα Ιδρύματα και μάλιστα σε προπτυχιακό επίπεδο.
«Μιλάμε για προγράμματα σπουδών, μιλάμε για κινέζους στην Ελλάδα με δίδακτρα και στην αγγλική γλώσσα» λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχ. Ζαπράνης που κάνει για το σκοπό αυτό ταξίδι στην Κίνα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντήσει μέσα σε 11 ημέρες 8 πρυτάνεις πανεπιστημίων. Όπως λέει ο ίδιος, τα νομικά εμπόδια που θέτει το υπουργείο Παιδείας στο θέμα, δεν μπορούν να σταθούν και σε σίγουρα δεν θα τον …εμποδίζουν. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως προϋπόθεση να ζητούν για κάθε τέτοια προσπάθεια τα πανεπιστήμια της χώρας την «άδεια» του Διεθνούς πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός μικρού Ιδρύματος, με προγράμματα ωστόσο αποκλειστικά στα αγγλικά.
Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας τώρα, όπου το «μέλλον» έχει φτάσει ήδη εδώ, οι κινέζοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα τους στα ελληνικά. Πρόκειται ωστόσο για πρόγραμμα που δεν είναι αυτοδύναμο, αλλά ένα μόνο μέρος των σπουδών τους στο πανεπιστήμιο του Πεκίνο.
Μετά από διαβουλεύσεις του πανεπιστημίου Αθηνών που γίνονται επι μήνες, αποφασίστηκε να προχωρήσει η συνεργασία με το τμήμα ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου του Πεκίνο και να έρθουν στη χώρα μας για το τρίτο έτος των σπουδών τους 23 κινέζοι φοιτητές.
Οι φοιτητές έχουν κάνει ήδη ένα προπαρασκευαστικό έτος στα ελληνικά στα Ιωάννινα, ενώ θα φοιτήσουν παράλληλα το επόμενο χρονικό διάστημα και στο Διδασκαλείο ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών. Θα πληρώσουν δίδακτρα χαμηλότερα των 2000 ευρώ, ο καθένας για τα δυο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους, ενώ έχουν εκπονηθεί ήδη δυο ειδικά μαθήματα για τις ανάγκες τους από τους καθηγητές της Φιλολογίας.
«Οι φοιτητές έχουν εγγραφεί κανονικά και είναι εδώ, θα παρακολουθήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα σχεδιασμένο γι αυτούς και είναι όλοι τους ενθουσιασμένοι» λέει η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, πρόεδρος του τμήματος φιλολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσον αφορά το προπτυχιακό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας έναντι διδάκτρων και στα αγγλικά που πρότεινε η Σχολή του ίδιου Ιδρύματος και το υπουργείο Παιδείας το απέρριψε, φαίνεται ότι με την κατακραυγή που ακολούθησε το θέμα συζητείται ξανά και αναζητείται νομική φόρμουλα για την υλοποίηση του.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea