Η λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δείχνει την Ασία
Οταν σκεφτόμαστε τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου έρχονται αμέσως στον νου τα Ivy League των Ηνωμένων Πολιτειών, με το Χάρβαρντ και το Γέιλ να κατέχουν τις πρώτες θέσεις, αλλά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όπως αυτά της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ που έχτισαν τη φήμη τους πάνω σε πολλά χρόνια επιτευγμάτων του προσωπικού τους.
Ωστόσο, τώρα που δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, από το World Economic Forum, που έχουν λιγότερη ιστορία των πενήντα χρόνων, μπορεί κανείς να δει ιδρύματα όπως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ στη Σιγκαπούρη να καταλαμβάνει κάποιες από τις πρώτες θέσεις. Ιδρύθηκε το 1991 και διαθέτει περισσότερους από τριάντα χιλιάδες φοιτητές και από την 39η θέση που καταλάμβανε το 2015 βρέθηκε στην 11η το 2018, πάνω από άλλα ιδρύματα όπως είναι το Πρίνστον, το Κολούμπια και το Γέιλ.
Τα νέα πανεπιστήμια κατατάσσονται στον εν λόγω κατάλογο ανάλογα με έξι διαφορετικά κριτήρια: την ακαδημαϊκή φήμη, τη φήμη του εργοδότη, τις ερευνητικές αναφορές των μελών του διδακτικού προσωπικού, το ποσοστό διδασκόντων προς διδασκομένους, το ποσοστό των φοιτητών που προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα και το ποσοστό των διεθνών μελών του διδακτικού προσωπικού.
Εξι από τα δέκα καλύτερα νεότερα πανεπιστήμια βρίσκονται σε ασιατικά κράτη όπως είναι η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα ενώ εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Φινλανδία, στην Ισπανία, στην Αυστραλία και στη Γαλλία καταλαμβάνουν τις επόμενες τέσσερις θέσεις. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Χονγκ Κονγκ κυριαρχούν στη λίστα με το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, το Σίτι Γιουνιβέρσιτι του Χονγκ Κονγκ και το Πολυτεχνειακό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ να βρίσκονται στα δέκα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι ΗΠΑ δεν κάνουν σαφή την παρουσία τους στη νέα κατάταξη με μόνο δύο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και το Πανεπιστήμιο του Τέξας να κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης στη λίστα περιλαμβάνονται 15 βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα με το πανεπιστήμιο Οξφόρδης Μπρουκς να καταλαμβάνει τη 41η θέση. Σύμφωνα με τους Times Higher Education, τα καινούργια πανεπιστήμια τα καταφέρνουν καλύτερα σε έναν μικρότερο αριθμό διδακτικών αντικειμένων συγκριτικά με τα παλιότερα σχολεία που τα καταφέρνουν καλύτερα σε ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων.
Αν και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ προσφέρει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο διδακτικής ύλης, κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης για τη μηχανική και την τεχνολογία, καθώς το ερευνητικό του έργο κρίθηκε πολύ μεγάλης αξίας.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea