Γιατί είναι σημαντική η μουσική εκπαίδευση
ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΥΨΗΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ
Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν πως η μουσική εκπαίδευση ήταν απαραίτητη στην ανάπτυξη ενός σωστού ανθρώπου, καθώς γι' αυτούς η μουσική επιδρούσε καταλυτικά στο ήθος και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Έτσι, τα μικρά παιδιά διδάσκονταν από πολύ νωρίς πως ένας άνθρωπος που είναι μορφωμένος είναι αυτός που νοείται ως «μουσικός ανήρ»
Η μουσική εκπαίδευση είναι μία από τις αρχαιότερες επιστήμες στον κόσμο. Πολλές από τις ρίζες της εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, αφού στοιχεία της αρχαιοελληνικής θεωρίας της μουσικής χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη δυτική θεωρία της μουσικής. Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν πως η μουσική εκπαίδευση ήταν απαραίτητη στην ανάπτυξη ενός σωστού ανθρώπου, καθώς γι' αυτούς η μουσική επιδρούσε καταλυτικά στο ήθος και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Έτσι, τα μικρά παιδιά διδάσκονταν από πολύ νωρίς πως ένας άνθρωπος που είναι μορφωμένος είναι αυτός που νοείται ως «μουσικός ανήρ».
Διδάγματα από το εξωτερικό
Σήμερα, σίγουρα η αντίληψη για τη μουσική εκπαίδευση έχει αλλάξει. Σε μερικές χώρες του κόσμου, όπως στη Σουηδία, η μουσική εκπαίδευση θεωρείται υπερβολικά σημαντική, αφού πιστεύουν πως, εάν τα παιδιά ασχολούνται με τη μουσική, δεν θα αναζητούν εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μάλιστα, η μουσική εκπαίδευση της Σουηδίας είναι τόσο καλή, αφού πλέον η χώρα είναι γεμάτη με νέους και ταλαντούχους μουσικοσυνθέτες και τραγουδοποιούς, οι οποίοι γράφουν τραγούδια για διάσημους τραγουδιστές του εξωτερικού (π.χ. Pink, Ariana Grande). Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη Βενεζουέλα, όπου από το 1975 εφαρμόστηκε το “El Sistema”, ένα σύστημα μουσικής εκπαίδευσης που δίνει την ευκαιρία σε φτωχά παιδιά να μάθουν μουσική δωρεάν, με σκοπό να μείνουν μακριά από το έγκλημα, τα ναρκωτικά και τη μιζέρια της φτώχιας. Μάλιστα, τα πιο μεγάλα ταλέντα του “El Sistema” προωθούνται στη φημισμένη ορχήστρα «Σιμόν Μπολιβάρ», την οποία διευθύνει ο διάσημος μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ.
Πηγή: sigmalive.com
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea