Με το όνειρο της φυγής στο εξωτερικό μεγαλώνουν οι Έλληνες μαθητές
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το brain drain, δεδομένου ότι οι Έλληνες, ακόμη κι από την πρώιμη εφηβεία τους, βλέπουν το μέλλον τους στο εξωτερικό, είτε αυτό αφορά τις σπουδές τους, είτε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, ανεξάρτητα από οικονομικές δυνατότητες, μεγαλώνει σχεδιάζοντας να φύγει εκτός Ελλάδας, με τους γονείς τους υποκινητές και αρωγούς σε αυτά τα σχέδια. Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο επιστημονική εργασία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδη και Θεοδόση Σύκα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην αγγλόφωνη επιστημονική επιθεώρηση International Migration & Integration και την οποία φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών.
Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχεδόν όλοι οι μαθητές τριών εκ των τεσσάρων πειραματικών λυκείων της Θεσσαλονίκης, με το 76% να απαντά ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό.
Ένα 43,3% έχει ισχυρή έως πολύ ισχυρή πρόθεση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για σπουδές, ένα 33% ότι έχει μέτρια πρόθεση και μόλις ένα 23,7% το επιθυμεί λιγότερο ή απαντά αρνητικά.
Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από 373 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 15-18 ετών, από ένα ευρύ κοινωνικό-οικονομικό φάσμα, από συνοικίες με μέτριο, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα, από μαθητές με υψηλές σχολικές επιδόσεις, που εισήχθησαν στο Πειραματικό λύκειο με το νέο σύστημα των εξετάσεων, αλλά και μαθητές με μέτριους και χαμηλότερους βαθμούς, που εισήχθησαν με κλήρωση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η τάση φυγής επιστημόνων από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού, που καταγράφεται τα πρόσφατα χρόνια της εποχής των μνημονίων, μάλλον θα ενταθεί στα χρόνια που έρχονται, αφού πλέον τα παιδιά αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο ως το πρώτο βήμα για μια καινούρια ζωή.
Μόνο την πενταετία 2009 - 2014 μετανάστευσαν από τη χώρα μας 20.000 επιστήμονες, ποσοστό που δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο brain drain στο διάστημα 2000-2005, οπότε κι έφυγαν από την Ελλάδα 2.500 νέοι επιστήμονες.
Το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας είναι το επιστημονικό της προσωπικό, έρχεται να επιβεβαιώσει και έρευνα της Endeavor Greece, που υπολογίζει ότι η αξία του ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ ετησίως.
Τόση υπολογίζεται ότι είναι η συμβολή των Ελλήνων στις χώρες εγκατάστασής τους όσον αφορά στο ΑΕΠ, ενώ οι ίδιοι εργαζόμενοι ενισχύουν και τα έσοδα των χωρών αυτών κατά 9,1 δισ. ετησίως. Από αυτά τα 7,9 δισ. αφορούν σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και το 1,2 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ.
Στοιχεία ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επαρκούν για να καταδειχθεί η αυξητική τάση της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που συνεπάγεται.
Πηγή: cnn.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea