Τα μυστικά για την απόκτηση του «μίνι» πτυχίου από ΑΕΙ - ΤΕΙ
Τις λεπτομέρειες για τη δυνατότητα παρακολούθησης και δεύτερου πανεπιστημιακού τμήματος από τους φοιτητές των ΑΕΙ ορίζει ο υπουργός Παιδείας, καθώς πρόκειται για μια προοπτική η οποία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων, που θέλουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αυξήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, ταυτόχρονα με την προσπάθειά τους για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου.
Ο υπουργός, κ. Γαβρόγλου, υπογραμμίζει ότι ο φοιτητής θα μπορεί να παίρνει το 25% των μαθημάτων από κάποιο δεύτερο τμήμα, αλλά δεν θα λαμβάνει πτυχίο, ούτε θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Τι θα έχει; Περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και για δικό του ενδιαφέρον και για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Οπως μάλιστα λέει, χαρακτηριστικά, ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, «ανοίγει μια εξαιρετική δυνατότητα, γίνεται πολύ πιο ευέλικτο το πανεπιστήμιο και δεν επηρεάζει σε τίποτα τα επαγγελματικά δικαιώματα».
Η δυνατότητα αυτή, της παρακολούθησης μαθημάτων και σε δεύτερο τμήμα δεν θα δοθεί από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά καθώς τα ΑΕΙ πρέπει να μελετήσουν το ζήτημα και να αποφασίσουν πώς θα γίνουν οι συνεργασίες μεταξύ των τμημάτων, ποια μαθήματα θα επιλεγούν κ.ά. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να φοιτήσουν σε δεύτερο τμήμα από την πρώτη κιόλας χρονιά που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, αλλά από το δεύτερο έτος και μετά.
Ο φοιτητής που θα παρακολουθήσει τα μαθήματα και σε δεύτερο τμήμα ταυτόχρονα με το πρώτο θα λάβει ένα πιστοποιητικό, το οποίο όμως δεν θα του παρέχει και επαγγελματικά δικαιώματα στον συγκεκριμένο κλάδο που θα επιλέξει.
O στόχος
Στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και συνεπώς, όπως υπογραμμίζει και ο υπουργός, «πρέπει το πανεπιστήμιο να δίνει όσες περισσότερες δυνατότητες μπορεί, σε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. Εμείς λέμε, αν κάποιος είναι σε ένα Α τμήμα, στη Νομική, και θέλει να μάθει κάποια πράγματα από την Οικονομία, ή είναι στο Φυσικό και θέλει να μάθει ακόμη περισσότερα Μαθηματικά, γιατί να μην μπορεί να έχει αυτήν τη δυνατότητα; Και βεβαίως, όταν λέμε το 25% των μαθημάτων, δεν θα είναι το 25% των όποιων μαθημάτων.
Εμείς ζητάμε τα τμήματα να αρχίσουν να συνεννοούνται μεταξύ τους, για να δούνε ποιο φάσμα μαθημάτων θα είναι το καταλληλότερο που θα μπορεί να προσφέρεται. Και δεν θα το παίρνει από την πρώτη μέρα που θα μπει στο τμήμα του το κανονικό, θα περάσουν πρώτα δύο χρόνια, και αφού λίγο κατασταλάξει και στα δικά του και τι ενδιαφέροντα πρόσθετα θα μπορεί να έχει ή να αποκτήσει, τότε θα μπορεί να έχει αυτήν τη δυνατότητα.
Και όλη αυτήν τη χρονιά που μας έρχεται, θα προχωρήσουν σε αυτές τις συζητήσεις τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».
Η δυνατότητα πάντως της παρακολούθησης μαθημάτων δεν θα δοθεί από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, διότι όπως τονίζει ο κ. Γαβρόβλου: «Αυτά δεν γίνονται σε μία μέρα. Αλλιώτικα, δεν θα γίνει τίποτα. Εμείς να μπορέσουμε να εξηγήσουμε αυτήν τη ρύθμιση σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται και να πείσουμε και τους πανεπιστημιακούς, που εγώ νομίζω θα είναι πάρα πολύ ανοικτοί, τη χρονιά που μας έρχεται να αρχίσουν να γίνονται τα πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στα τμήματα, να περνούν από τις συγκλήτους και να ανοίξει και άλλη μία προοπτική για τους φοιτητές μας δωρεάν, που θα παίρνουν και τα αντίστοιχα συγγράμματα...
Και βεβαίως, λέμε, αν αποφασίσεις ότι είσαι στη Νομική και θέλεις να παρακολουθήσεις μαθήματα Οικονομίας, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις μετά δύο, να πεις «α, δεν θέλω Οικονομία, θα πάω Πολιτική Επιστήμη». Θα πρόκειται για ένα αυστηρό πρόγραμμα - προφανώς όχι υποχρεωτικό».
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο περιέχει δεκάδες θέματα που αφορούν τα ΑΕΙ (μεταπτυχιακά, εκλογές αντιπρυτάνεων κ.ά.) θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και αφού γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, οι οποίες θα προκύψουν από τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, θα κατατεθεί στη Βουλή.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea