Μπαράζ νέων αλλαγών στην Παιδεία
Σε μπαράζ μικρών αλλαγών και ρυθμίσεων για διάφορα ζητήματα στην εκπαίδευση προχωρά το υπουργείο Παιδείας, εν αναμονή της μεγάλης αλλαγής που θα αφορά το νέο Λύκειο, για την οποία συνεχίζεται από σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ανάμεσα στις επικείμενες αλλαγές, σημαντική είναι η προσθήκη αρκετών νέων τμημάτων στο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τις εντυπώσεις, πάντως, κλέβει η διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργού Παιδείας να επιτρέψει στο εξής μετεγγραφές και στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές!
ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με Τμήματα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Πληροφορικής και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταργείται και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή. Παράλληλα αναδιαρθρώνεται η Σχολή Θετικών Επιστημών του ιδρύματος, η οποία θα περιλαμβάνει πλέον τα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας.
Επίσης, ιδρύεται Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει την επιστήμη με την έρευνα και την αναζήτηση, καθώς και να συμβάλλει στη δημιουργία επιστημόνων υψηλού επιπέδου με ολοκληρωμένη εκπαίδευση επί θεμάτων τουρισμού γενικά και τουριστικής βιομηχανίας ειδικά. Η κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου Διοίκηση και Οικονομία στον Τουρισμό, που υπήρχε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καταργείται.
Ακόμα, ιδρύεται Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Χίο. Το τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης και έχει ως αποστολή να συνθέτει, να εξελίσσει και να ολοκληρώνει όλους τους επιστημονικούς κλάδους οι οποίοι εξετάζουν την τουριστική ανάπτυξη και τη διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Η κατεύθυνση Οικονομική και Διοίκηση Τουρισμού, η οποία υπήρχε στις ειδικεύσεις του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καταργείται.
Τέλος, έπειτα από πρόσφατη συμφωνία του Κώστα Γαβρόγλου με τους προέδρους των ΤΕΙ της χώρας, η λειτουργία 19 τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία το 2012 (επί Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και βάσει του σχεδίου συγχωνεύσεων «Αθηνά») είχε αποφασιστεί να κλείσουν από φέτος, παρατείνεται και τα τμήματα αυτά θα δεχθούν και φέτος υποψηφίους. Πρόκειται για πέντε τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, από δύο των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Λαμίας και Λάρισας και από ένα σε Αθήνα, Δράμα, Καλαμάτα, Καστοριά, Μεσολόγγι και Χαλκίδα.
Να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα αρκετά ΤΕΙ αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσθετες μετεγγραφές σπουδαστών, επικαλούμενα αδυναμία να τους εκπαιδεύσουν. Για το ζήτημα ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε χθες ότι στα νέα τμήματα θα μεταφερθούν οι πιστώσεις που αντιστοιχούσαν σ' αυτά τα παιδιά από τα ιδρύματα όπου φοιτούσαν.
ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ. Εντύπωση προκαλεί η αναγκαιότητα διάταξης για τις μετεγγραφές που ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή ο Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με αυτήν, στο εξής για την πραγματοποίηση μετεγγραφών φοιτητών δεν θα ισχύει ο περιορισμός που προβλέπεται στον Νόμο 4332/2015 (Α' 76): «Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του ΑΕΙ στο οποίο φοιτούν». Συνεπώς, θεωρητικά τουλάχιστον, στο εξής θα μπορούν να ζητούν μετεγγραφή ακόμα και οι λιμνάζοντες φοιτητές!
Η ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. Με άλλη προωθούμενη διάταξη δίνεται πλέον η δυνατότητα στις συνελεύσεις των τμημάτων να αποφασίζουν αν θα διεξάγεται διπλή Εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές: «Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης του τμήματος ή της σχολής του ΑΕΙ».
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Επίσης θα ισχύσει και φέτος η εισαγωγή στα ΑΕΙ για παλαιότερους αποφοίτους, χωρίς εξετάσεις, με το 10%. Το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων, και ασκείται το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ως άνω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο έτη πριν από το έτος υποβολής νέου Μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.
Μετατάξεις εκπαιδευτικών και πρακτική άσκηση φοιτητών
Με σειρά άλλων διατάξεων ρυθμίζονται ζητήματα μετατάξεων εκπαιδευτικών σε ΑΕΙ, υπολογισμού προϋπηρεσίας τους, ειδικής αγωγής, προβλέπεται δυνατότητα να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση φοιτητές των ΤΕΙ ή σπουδαστές των ΙΕΚ σε παιδικούς σταθμούς, κ.ά.
Ρυθμίσεις και για μαθητές
Ο Ενιαίος Αριθμός και οι δικαιολογημένες απουσίες των ταλέντων
Καθιερώνεται από το σχολικό έτος 2017-2018 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, δημόσια και ιδιωτική, Εκπαίδευση ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή, ο οποίος είναι αμετάβλητος καθ' όλη τη διάρκεια της φοίτησής του. Ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή εκδίδεται μετά την εγγραφή του μαθητή στο σχετικό πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, στους μαθητές με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια ή προβολή, δεν υπολογίζονται οι απουσίες από τα μαθήματα έως δύο εβδομάδες για τη μετάβαση και συμμετοχή τους σε αυτές, με απόφαση του οικείου συλλόγου διδασκόντων. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερομένους της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης.
ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛ. Για τους κατόχους πτυχίου ΕΠΑΛ, εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου ή απολυτήριο Γενικού Λυκείου, και τους κατόχους ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου προβλέπεται δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ, που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς απ' όπου αποφοιτούν.
Οι συμμετέχοντες στις ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις και σε τμήματα σχολών των πανεπιστημίων, σε ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς απ' όπου αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα τμημάτων σχολών πανεπιστημίων στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων. Εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ' Τάξης ημερήσιων και Δ' Τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ, εκ των οποίων δύο γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5.
Πηγή: tanea.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea