WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Σχεδιασμός κτιρίου εμπνευσμένος από τον χορό διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό

Xoros APTHΈχετε ακούσει να έχει σχεδιαστεί ένα κτίριο βασισμένο στις κινήσεις μίας χορεύτριας; Οι φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Γκουγκούδη και Έλλη Αθανασιάδου εμπνεύστηκαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός κτιρίου από τον χορό!

«Η αρχιτεκτονική και ο χορός είναι δύο τέχνες. Είναι δύο διαφορετικές τέχνες αλλά στον τρόπο που συνθέτονται και δημιουργούνται έχουν κοινά στοιχεία» εξηγεί στα Social Media της ΕΡΤ3 η Δήμητρα Γκουγκούδη.


Οι δύο φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό «Tamayouz International Excellence Award – Excellence in Graduation Projects» που διοργανώθηκε από τον φορέα «Tamayouz Excellence Award» και απέσπασαν Εύφημο Μνεία.

‘Χορογραφώντας τον Χώρο’ είναι ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας των δύο φοιτητριών -με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Αριχτεκτονικής Α.Π.Θ Μαρία Βογιατζάκη- που κατέθεσαν στον διεθνή διαγωνισμό. Πώς ήρθε η ιδέα; « Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα ήταν αφιερωμένος στον χορό και την κίνηση. Ο χορός είναι μία αγάπη μεγάλη δική μου και της Έλλης, όπως και η αρχιτεκτονική. Σκεφτήκαμε ότι η γεωμετρία του ανθρώπινου σώματος έχει εμπνεύσει την αρχιτεκτονική των κτιρίων και έτσι ήρθε η ιδέα» απάντησε η Δήμητρα Γκουγκούδη.


Και πως αυτή η ιδέα έγινε αρχιτεκτονικό σχέδιο; «Κάναμε ένα πείραμα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το κέντρο αυτό διαθέτει αισθητήρες κίνησης. Έτσι ζητήσαμε από μία χορεύτρια να χορέψει μέσα στον χώρο αυτόν και οι κινήσεις τις καταγράφηκαν από τους αισθητήρες. Βάση αυτών των κινήσεων σχεδιάσαμε το κτίριο. Δημιουργήσαμε κάποια διαγράμματα και στηριχτήκαμε πάνω σε αυτά» είπε η Έλλη Αθανασιάδου.

Η επιλογή της τοποθεσίας αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό του κτιρίου. Γι αυτό το λόγο, επιλέχθηκε ένας σημαντικός δρόμος της Αθήνας, η οδός Πειραιώς. «Η οδός Πειραιώς αν και ιστορικής σημασίας αποτελεί μία υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική περιοχή, στην οποία το ρυθμιστικό σχέδιο προσπαθεί να αλλάξει χαρακτήρα με την εισροή πολιτιστικών χρήσεων» αναφέρουν οι φοιτήτριες και επισημαίνουν «Στόχος αποτελεί το άνοιγμα προς τον υποβαθμισμένο δρόμο και η υποστήριξη μιας περιοχής όπου ο χορός δύναται να λειτουργήσει ως κοινωνικός συνεκτικός δεσμός και εκπαιδευτικός θεσμός».


«Η οδός Πειραιώς αν και ιστορικής σημασίας αποτελεί μία υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική περιοχή, στην οποία το ρυθμιστικό σχέδιο προσπαθεί να αλλάξει χαρακτήρα με την εισροή πολιτιστικών χρήσεων» αναφέρουν οι φοιτήτριες και επισημαίνουν «Στόχος αποτελεί το άνοιγμα προς τον υποβαθμισμένο δρόμο και η υποστήριξη μιας περιοχής όπου ο χορός δύναται να λειτουργήσει ως κοινωνικός συνεκτικός δεσμός και εκπαιδευτικός θεσμός».

Η Δήμητρα Γκουγκούδη και η Έλλη Αθανασιάδου κέρδισαν την διάκριση ανάμεσα σε 167 συμμετοχές από όλον τον κόσμο.


Ο Φορέας «Tamayouz Excellence Award» αποτελεί ανεξάρτητη πρωτοβουλία χωρίς πολιτικούς σκοπούς, με στόχο την προώθηση της Αρχιτεκτονικής στο Ιράκ, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά. Από την ίδρυσή του το 2012, το Βραβείο Αριστείας Tamayouz έχει αναπτυχθεί από τοπικό σε διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή, όπου πρόεδροι και μέλη διετέλεσαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και αρχιτέκτονες, όπως οι: Dame Zaha Hadid (2012), Angela Brad (2013, 2014 2015), Paul Ivey (2014) και Jane Duncan (2014).

Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η εργασία εκπονήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, τον Φεβρουάριο του 2016 και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Μηχανικού Υπολογιστών κ. Αλέξανδρου Δουμανόγλου και της χορεύτριας κ. Φένιας Χατζάκου.

 

Πηγή: ert.gr

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.