H Πολωνία θα μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε Startup Incubators
Η Πολωνία είναι μια από τις Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΑΕΠ τους αφιερωμένο στην Παιδεία, ενώ βρίσκεται στη τρίτη θέση στην Ευρώπη στους απόφοιτους πανεπιστημίων. Το υπουργείο παιδείας της χώρας έχει βάλει στόχο να μετατρέψει πολλούς από αυτούς σε Startuppers.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μετά τη πτώση του κομμουνισμού στη Πολωνία παρουσιάστηκε μια μεγάλη αύξηση στους φοιτητές η οποία συνεχίζεται έως σήμερα η οποία έχει οδηγήσει σε πάνω από 550.000 αποφοίτους κάθε έτος. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η φοίτηση στα πανεπιστήμια της χώρας είναι δωρεάν για τους Πολωνούς πολίτες ενώ υπάρχει ένα ετήσιο κόστος 2.000 – 3.000 ευρώ για τους πολίτες της Ε.Ε και άλλων χωρών.
Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει το μορφωτικό επίπεδο της Πολωνίας και αυτό έχει σίγουρα αντίκτυπο και στις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μια και υπάρχουν, θεωρητικά, υψηλού επιπέδου στελέχη. Από την άλλη όμως το κόστος εκπαίδευσης είναι μεγάλο ενώ ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων τελικά βρίσκει δουλειά σε μεγάλες πολυεθνικές, σε θέσεις επεξεργασίας παραγγελιών για παράδειγμα, θέσεις οι οποίες είναι χαμηλών αποδοχών και δεν χρειάζονται πανεπιστημιακή μόρφωση.
Η νέα εκπαιδευτική πολιτική της χώρας περιλαμβάνει την αλλαγή πλεύσης των πανεπιστημίων από τον αποκλειστικά εκπαιδευτικό ρόλο, στην έρευνα και ανάπτυξη έτσι ώστε και να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών αλλά και να ενισχυθεί η οικονομία και η καινοτομία με τις νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν από αυτή τη στρατηγική
Πολλά μεγάλα πανεπιστήμια στην Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σουηδία, έχουν παρόμοια στρατηγική και παράγουν κάθε χρόνο νέες Startups, κυρίως γύρω από την υψηλή τεχνολογία, ενώ ήδη το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, έχει αυξήσει τους πόρους οι οποίοι κατευθύνονται στην Έρευνα και Ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα μάλλον είναι απαγορευμένη η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την δημόσια εκπαίδευση, για διάφορους λόγους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα ο Incubator και Accelerator του Οικονομικού Πανεπιστημιου Αθηνών.
Πηγή: startupper.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea