QS: Διεθνής πίνακας κατάταξης πανεπιστημίων ανά διδακτικό αντικείμενο
Στην έκδοση του μεγαλύτερου διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων ανά διδακτικό αντικείμενο προχώρησε η QS Quacquarelli Symonds, διεθνής πάροχος πληροφοριών σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση και την καριέρα, περιλαμβάνοντας έναν αριθμό ρεκόρ 42 κλάδων στην έκτη έκδοση του συγκεκριμένου πίνακά της.
Η γνώμη 76.798 ακαδημαϊκών και 44.426 εργοδοτών χρησιμοποιήθηκε για τη εξαγωγή των αποτελεσμάτων, μαζί με την ανάλυση 28,5 εκατ. ερευνητικών εργασιών και 113 εκατ. παραπομπών με πηγή τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus/Elsevier, ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές σε αυτό τον πίνακα, με τρία από αυτά να κατατάσσονται στο τοπ 100 για συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα.
Το Χάρβαρντ (Harvard) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) συνεχίζουν να κυριαρχούν, με το καθένα από τα δύο πανεπιστήμια να κατακτά την πρώτη θέση σε 12 διδακτικά αντικείμενα.
Η πιο ψηλή θέση σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η μόνη θέση της στο τοπ 50 ανήκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατατάσσεται στη 33η θέση για Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς. Οι άλλες δύο θέσεις της Ελλάδας στο τοπ 100 ανήκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100 για Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς και στον νέο πίνακα κατάταξης της QS για την Αρχαιολογία.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο επιτυχημένο Ελληνικό πανεπιστήμιο κι εμφανίζεται σε 14 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων φέτος. Ακολουθεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που εμφανίζεται σε 8 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων και το Πανεπιστήμιο Πατρών που εμφανίζεται σε επτά. Συνολικά, έξι διαφορετικά Ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται στις 41 θέσεις του φετινού πίνακα κατάταξης.
Τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν παρουσιάσει μείωση σε τρεις από τους τέσσερις μετρικούς παράγοντες που χρησιμοποιεί η QS για να υπολογίσει τις κατατάξεις. Ο μόνος τομέας όπου παρουσιάζεται αύξηση είναι η φήμη εργοδοτών που έχει αυξηθεί από 59,16 σε 61,07, πράγμα που δείχνει ότι έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των αποφοίτων Ελληνικών πανεπιστημίων από τους εργοδότες φέτος. Όμως, η ακαδημαϊκή φήμη των Ελληνικών πανεπιστημίων έχει μειωθεί φέτος, καθώς και η ερευνητική επίδραση, όπως αυτή μετρήθηκε με βάση τον κατάλογο για παραπομπές ανά πανεπιστήμιο και το h-index.
Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά διδακτικό αντικείμενο: Ελλάδα (Τοπ 5)
Πανεπιστήμιο - Αριθμός θέσεων
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - 14
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - 8
Πανεπιστήμιο Πατρών - 7
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 6
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 4
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μονάδας Πληροφοριών της QS, Μπεν Σόουτερ, «εάν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχούν, ο πιο μεγάλος πίνακας κατάταξης που φτιάξαμε ποτέ δείχνει ότι αριστεύει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός περιοχών. Έθνη όπως Αυστρία, Νότια Αφρική, Φινλανδία, Βραζιλία, Κίνα και Σουηδία βρίσκονται στο τοπ 10 των πινάκων μας. Το νέο τοπ 100 για τις Παραστατικές Τέχνες αναγνωρίζει ακαδημαϊκή διάκριση σε 27 διαφορετικές χώρες ενώ το τοπ 100 για τη Μηχανική Ορυκτών Πόρων αναγνωρίζει διάκριση σε 26».
H QS Quacquarelli Symonds παρέχει ειδικές γνώσεις κι ανάλυση για τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και για τον τομέα της διοίκησης από το 1990. Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS είναι ο πιο δημοφιλής παγκοσμίως με βάση τα δεδομένα της Alexa κι άλλες μετρήσεις κοινωνικών δικτύων. Ο ετήσιος Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Διδακτικό Αντικείμενο παρέχει σε εργοδότες, μαθητές, γονείς και ακαδημαϊκούς τις πιο εμπεριστατωμένες γνώσεις σχετικά με τη διεθνή επίδοση των πανεπιστημίων σε επίπεδο διδακτικού αντικειμένου.
Μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Bocconi, το ESSEC, το Warwick και άλλα θα βρίσκονται στην διεθνή έκθεση πανεπιστημίων για προπτυχιακά η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην στην Αθήνα την Τρίτη 22 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel. Η είσοδος είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της έκθεσης.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea