Πρωτιά για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στη δράση eΤwinning
255 Έλληνες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβαν την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας στα πλαίσια της δράσης eTwinning, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ σαράντα χωρών ενώ παράλληλα αποδεικνύεται η επιτυχία του προγράμματος, η υψηλή κατάρτιση σε θέματα εφαρμογής των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η δημιουργικότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών και μαθητών. Φέτος, η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης απένειμε την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας συνολικά σε 1634 εκπαιδευτικούς.
Η απόκτηση Ευρωπαϊκής Ετικέτας Ποιότητας δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο διαγωνισμό των Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning και ανοίγει το δρόμο για ακόμη πιο σημαντικές διακρίσεις. Το Φεβρουάριο του 2016, θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων που θα προκύψουν από τους κατόχους των Ευρωπαϊκών Ετικετών Ποιότητας.
Από το 2006 έως σήμερα έχουν βραβευθεί 29 φορές ελληνικά σχολεία στις διάφορες κατηγορίες των Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning, ενώ 2 από τα βραβευμένα ελληνικά σχολεία συμμετείχαν σε έργα που χαρακτηρίστηκαν ως τα καλύτερα σε όλη την Ευρώπη και βραβεύθηκαν με το “OveralleTwinningPrize”.
Overall eTwinning Prize 2013
the Rainbow Village project- Δημοτικό Σχολείο Γριζάνου, Τρικάλων
Overall eTwinning Prize 2014
LYPS - Let Your Passion Shine-32ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
Η δράση eΤwinning (https://www.etwinning.net/) προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Το eTwinning επιβραβεύει τις προσπάθειες και τις εργασίες των εκπαιδευτικών μέσω ενός συστήματος απονομής Ετικετών Ποιότητας. Η απονομή Ετικέτα Ποιότητας στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία προσφέρει μία ενίσχυση στην προσπάθειά τους και αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των eTwinning δραστηριοτήτων τους.
Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν έργα eTwinning, έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τα έργα τους για αξιολόγηση και να λάβουν την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα του έργου τους σε εθνικό επίπεδο. Τα έργα αξιολογούνται από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
(1) Παιδαγωγική Καινοτομία
(2) Ενσωμάτωση στη Διδακτέα ύλη
(3) Επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ σχολείων συνεργατών
(4) Συνεργασία μεταξύ των σχολείων-συνεργατών
(5) Χρήση της τεχνολογίας
(6) Αποτελέσματα, αντίκτυπος και τεκμηρίωση
Η Κεντρική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης απονέμει, στη συνέχεια, στα καλύτερα και ποιοτικότερα έργα σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας που αποτελεί μία ακόμη πιο σημαντική διάκριση.
Με αφορμή τα παραπάνω ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Φίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη προϋποθέτει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεκτικότητα, ισότητα, δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και εξάλειψη των διακρίσεων σε όλες τις μορφές.
Τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης απειλούνται από τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η προάσπιση των παραπάνω ιδανικών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παιδείας, όπου ρόλος της εκπαίδευσης στην προαγωγή των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι σημαντικός.
Το eTwinning ενισχύει την συνεργατικότητα και την επικοινωνία. Η συμμετοχή των μαθητών στα εθνικά και κυρίως στα ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργεί ενεργητικούς και συνεργάσιμους πολίτες, βοηθά στην κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών και την κατάργηση των στερεοτύπων, διαμορφώνει ευρωπαίους πολίτες που σέβονται και στηρίζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Συγχαίρω όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα έργα και εύχομαι την διεύρυνση του δικτύου eTwinning, στις δράσεις του οποίου η πολιτική ηγεσία θα σταθεί αρωγός.»
Ευχόμαστε καλή επιτυχία και πολλές ακόμη διακρίσεις στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές!
Πηγή: minedu.gov.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea