WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

«Οχι» πρυτάνεων στις αλλαγές στα Πανεπιστήμια - Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων

Foitites3Με το υπουργείο Παιδείας να αλλάζει άποψη κάθε εβδομάδα για την κατάθεση ή όχι στη Βουλή του νομοσχεδίου για την έρευνα και τα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων συναντώνται το Σάββατο σε έκτακτη σύνοδο στην Αθήνα για να συζητήσουν το περιεχόμενό του!


Καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει ότι το υπουργείο Παιδείας θα έδινε το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των ανωτάτων ιδρυμάτων σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα έκανε την κίνηση να το αποσύρει για να το θέσει στον εθνικό διάλογο (όπως άλλωστε ήταν από την αρχή το λογικό και αναμενόμενο), οι «ηγέτες» των πανεπιστημίων που πήραν στην προηγούμενη σύνοδό τους το κείμενο με τις επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία τους συναντώνται τώρα για να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους.


Στην πλειονότητά τους τα μέλη της συνόδου των ΑΕΙ φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ούτε μάλιστα με εκείνες τις διατάξεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας (ΕΛΚΕ) καθώς αυτοί προορίζονται τελικά για την αναπτυξιακή πολιτική τους και όχι για να «πληρώνουν τις καθαρίστριες και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο πρύτανης κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας.


Αμοιβές, δίδακτρα και λειτουργικά έξοδα

Εκτός από τα θέματα της συμμετοχής φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα των ΑΕΙ και της υποβάθμισης των συμβουλίων των ιδρυμάτων, στο κέντρο της κριτικής που ασκείται βρίσκεται και η διάταξη η οποία είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο και ορίζει ότι οι καθηγητές που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα δεν θα πληρώνονται. Κάτι τέτοιο αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα κυρίως στα οικονομικά πανεπιστήμια, όπου τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ανεπτυγμένα και αξιόπιστα και τα οποία ήδη έζησαν επί μήνες στη φημολογία ότι τα δίδακτρά τους θα καταργηθούν.


Κάτι τέτοιο, όπως είναι σαφές, θα οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας τους. «Είναι προφανές ότι για τις ώρες που οι πανεπιστημιακοί καθηγητές διδάσκουν, άνω των συνολικά 208 ετησίως που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να αποζημιώνονται» λέει ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Αν οδηγηθούν σε κλείσιμο τα μεταπτυχιακά που λειτουργούν σήμερα σε ΑΕΙ, θα υπάρξουν μόνο απώλειες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτά θα χάσουν τις δουλειές τους, το Δημόσιο θα χάσει από τη φορολογία τους και το πανεπιστήμια από τα δίδακτρα που χρεώνονταν».


«Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ μέσα από τους ΕΛΚΕ σχεδόν αποκλειστικά θα δώσει τη χαριστική βολή στα πανεπιστήμια» λέει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας. «Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τις αναπτυξιακές μας κινήσεις και για να ενισχύσουμε την έρευνα. Πάντως είναι εξαιρετικά απογοητευτικός ο εφετινός προϋπολογισμός μας, με μείωση κονδυλίων μεγαλύτερη από εκείνη που είχε ανακοινωθεί πέρυσι από την κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.


«Διαγώνιος» μίνι νόμος-πλαίσιο

Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο φαίνεται ότι δεν παίρνει πίσω όλον τον νόμο για την έρευνα, ο οποίος σε γενικές γραμμές έχει συναντήσει θετικές αντιδράσεις και δεν έχει προκαλέσει προβλήματα, αλλά αποσύρει μόνο τις διατάξεις για τα ΑΕΙ που αποτελούσαν έναν «μίνι» νόμο-πλαίσιο ο οποίος περνούσε... διαγώνια μέσα στις διατάξεις του.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ωστόσο πολλά να εξηγήσει το Σάββατο στους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Αυτή τη στιγμή δε τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία διάταξη κρίσιμης σημασίας που να αφορά τη λειτουργία τους και να ζητούν να περάσει επειγόντως από τη Βουλή. Ηδη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 40% των ΕΛΚΕ για τη χρηματοδότηση αναγκών τους και επιπλέον το πρόβλημα με την υπόσταση των αντιπρυτάνεών τους έχει ουσιαστικά λυθεί καθώς είχε δημιουργήσει το ζήτημα ο ίδιος ο υπό συζήτηση νόμος με την πρόβλεψη να τους παύσει όλους πανελλαδικά για να εκλεγούν με κάλπη.


Τριάντα επιτροπές και στο βάθος «Αθηνά 2»

Μέσα σε όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας θα συγκροτήσει... 30 επιτροπές για να μελετήσουν τα οικονομικά των πανεπιστημίων. Το βέβαιον είναι ότι η κίνηση αυτή θα συνδυαστεί με την «Αθηνά 2» που σχεδιάζει το υπουργείο επανασχεδιάζοντας για μία ακόμη φορά τα «σύνορα» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Αποτελεί εύλογο ερώτημα αν τα μέλη αυτών των επιτροπών θα λάβουν αποζημίωση για τη συμμετοχή στις εργασίες τους...

 

Πηγή: foititikanea.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.