Η Κίνα λέει «όχι» στα κολέγια της Ελλάδας
Η Κίνα θέλει οι νέοι της να σπουδάσουν στη χώρα μας, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί λόγω των αγκυλώσεών της. Η προσπάθεια των ελληνικών κολεγίων να προσεγγίσουν την κινεζική αγορά μάλλον πέφτει στο κενό, καθώς ο ανταγωνισμός στη διεθνή αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεγάλος.
Ειδικότερα, με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, «Education at a Glance 2015», σε όλο τον κόσμο εκτός της χώρας τους σπουδάζουν περί τα 4,5 εκατομμύρια φοιτητές, εκ των οποίων το 53% είναι από χώρες της Ασίας, κατά κύριο λόγο από την Κίνα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων έχει ξεκινήσει προσπάθεια προσέγγισης της κινεζικής αγοράς, έχοντας τη συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών και μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το βάρος έπεσε στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στην Κίνα, ενώ ενήμεροι φέρονται να είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών και πανεπιστημιακός Δημήτρης Μάρδας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας καθώς και υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Ομως, ενώ είχε αρχίσει η προετοιμασία για μία συνεργασία που θα άνοιγε τις εκπαιδευτικές γέφυρες Κίνας-Ελλάδας για όσους Κινέζους ήθελαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, η ελληνική πλευρά «προσγειώθηκε» απότομα ύστερα από τη δήλωση Κινέζων αρμοδίων ότι προτιμούν πανεπιστήμια αντί για παραρτήματα πανεπιστημίων, όπως είναι τα ελληνικά κολέγια.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 30 κολέγια, τα περισσότερα εκ των οποίων συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και θεωρούνται παραρτήματά τους. «Παρότι τα κολέγια και τα πτυχία τους έχουν από το 2010 αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, φοβάμαι ότι δεν φτάνει αυτό στην Κίνα», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του Συνδέσμου που μετέχει στην προσπάθεια. Και πώς όχι, αφού οι Κινέζοι μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου, είτε ιδιωτικού είτε και δημόσιου, σε όποια άλλη χώρα επιθυμούν; Στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ ούτε τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα με δίδακτρα. Η σχετική δυνατότητα που είχε δοθεί με ρύθμιση επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου καταργήθηκε επί Αριστείδη Μπαλτά, με τη δικαιολογία ότι το θεσμικό πλαίσιο θα αναμορφωθεί. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
Μάλιστα, η Ελλάδα στον τομέα αυτό χάνει από την Κύπρο που διαθέτει ιδιωτικά πανεπιστήμια και αγγλόφωνα προπτυχιακά με δίδακτρα. Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι Κινέζοι προτιμούν πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, αλλά δεν αποκλείουν την Ευρώπη. Ενδεικτικά, το 19,6% των ξένων φοιτητών στη Βρετανία είναι Κινέζοι, το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι 11%, στη Γερμανία 9,9% και στη Φινλανδία 9,8%. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν «παγώσει» οι εργασίες αναγνώρισης πάνω από 2.000 πτυχιούχων κολεγίων, καθώς ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί το αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea