Στις πιο δύσκολες και κρίσιμες χρονιές βρίσκονται τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας
Μπροστά σε μια από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες χρονιές βρίσκονται τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Κάποια ιδρύματα, όπως είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015 παρότι διανύουμε τον 10ο μήνα του έτους, την ίδια ώρα που άλλα, ελλείψει προσωπικού, «επιστρατεύουν» ακόμη και συνταξιούχους για να εργασθούν αμισθί.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική και στα ΤΕΙ. Τα μαθήματα ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις των συμβασιούχων οι οποίοι παραδίδουν το 55% των μαθημάτων, με αποτέλεσμα το εξάμηνο να βρίσκεται στον «αέρα».
Ειδικότερα, σε «βαθιά νερά» πέφτει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στα οξύτατα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που ταλανίζουν τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Το πρώτο «κρας τεστ» θα γίνει στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων στις 9 Οκτωβρίου, στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη «σκιά» των πρυτανικών εκλογών που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε πέντε πανεπιστήμια -Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο, Χαροκόπειο, Κρήτης και Ιόνιο- σύμφωνα με το νέο καθεστώς το οποίο προβλέπεται στο νομοσχέδιο του τέως υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Βάσει αυτού, οι φοιτητές θα έχουν και πάλι λόγο στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, ενώ παράλληλα καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος.
ΕΛΗΞΕ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ
Η θητεία των πρυτάνεων στα πέντε προαναφερθέντα πανεπιστήμια έληξε στο τέλος Αυγούστου και, με απόφαση της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έλαβε παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου. Εάν έως τότε δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο Μπαλτά, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4009) που ορίζει ότι η προκήρυξη εκλογών θα πρέπει να γίνει από τα Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία ωστόσο τελούν υπό κατάργηση, και μάλιστα τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας των νυν πρυτανικών αρχών.
«Δεν μπορεί η χώρα να κάνει δημοψήφισμα μέσα σε μια εβδομάδα, να προκηρύσσει εκλογές σε τρεις εβδομάδες και για την εκλογή πρύτανη να απαιτούνται τρεις μήνες», αναφέρει δηκτικά στην «Η» καθηγητής κεντρικού πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα αφορά όλα τα πανεπιστήμια, καθώς θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να εκλέξουν νέους κοσμήτορες και προέδρους τμημάτων χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να δώσει άμεσα μια λύση στο ζήτημα, προκειμένου να μη μείνουν τα πανεπιστήμια «ακέφαλα» σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία. Κάποια ιδρύματα, όπως είναι το Δημοκρίτειο, αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα λόγω παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης.
«Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να μοιράζει ισόποσα τη χρηματοδότηση σε όλα τα πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα, το Δημοκρίτειο δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015, όταν άλλα ιδρύματα έχουν χρηματοδοτηθεί με έως και το 70% των κονδυλίων», τονίζει στην «Η» ο πρύτανης του ιδρύματος, Αθανάσιος Καραμπίνης. Αποτέλεσμα είναι το ίδρυμα να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που αφορούν στη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση και να μη μπορεί να προμηθευτεί υλικά που είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία των μαθημάτων στα εργαστήρια. Παράλληλα, σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος. «Αναλογούν 128 φοιτητές ανά έναν διοικητικό υπάλληλο, όταν η αναλογία στο δεύτερο επόμενο πανεπιστήμιο στη χώρα είναι 45 φοιτητές ανά έναν διοικητικό υπάλληλο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπίνης.
ΑΝΟΙΧΤΗ «ΠΛΗΓΗ»
Η υποχρηματοδότηση αποτελεί «πληγή» για όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, το 2008 τα πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκαν με 298 εκατ. ευρώ, για το 2015 έχουν προϋπολογισθεί 112 εκατ. ευρώ (μείωση 62,5%), ενώ για το 2016 έχει εξαγγελθεί νέα μείωση 10%. Μόλις τον Σεπτέμβριο κάποια ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, άρχισαν να λαμβάνουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, π.χ. σε συμβασιούχους, όπως τονίζει στην «Η» ο πρύτανης του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Γάτσιος. Παράλληλα, λόγω υποχρηματοδότησης, το ίδρυμα διαθέτει μόλις δύο φύλακες με αποτέλεσμα βρίσκεται συχνά εκτεθειμένο σε βανδαλισμούς, επιθέσεις και κλοπές. Ο κ. Γάτσιος έχει επανειλημμένως θέσει το πρόβλημα στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει βρεθεί λύση.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Στον «αέρα» το εξάμηνο στα ΤΕΙ
Με σημαντική καθυστέρηση, λόγω των εκλογών και των διαδικασιών συγκρότησης νέας κυβέρνησης, θα γίνουν οι προσλήψεις συμβασιούχων στα ΤΕΙ, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι μειωμένες συγκριτικά με το 2014.
Όπως υπογραμμίζει στην «Η» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Ευάγγελος Καπετανάκης, παρότι τα μαθήματα ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου δεν έχει, ακόμη, εκδοθεί η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη εκτάκτων εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ, οι οποίοι παραδίδουν έως το 55% των μαθημάτων. Εάν η διαδικασία δεν κινηθεί άμεσα και δεν γίνουν μαθήματα έως τα μέσα Οκτωβρίου, τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο, αφού δεν θα επαρκεί ο χρόνος για να γίνουν 13 εβδομάδες διδασκαλίας μαθημάτων όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Την ίδια ώρα, στους προϋπολογισμούς των περισσότερων ΤΕΙ υπάρχουν κονδύλια για την πρόσληψη μόλις του 5%-10% των εκτάκτων εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών τους. Ενδεικτικά, στο ΤΕΙ Κρήτης ενώ θα πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 74 έκτακτοι, τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για την πρόσληψη μόλις 4. Οι διοικήσεις καλούνται να καλύψουν τις υπόλοιπες προσλήψεις εκτάκτων από τα ταμειακά υπόλοιπα των ιδρυμάτων, τα οποία σε λίγα ΤΕΙ υπάρχουν. Σε άλλα είναι ανεπαρκή, ενώ σε ορισμένα δεν υπάρχουν καθόλου, γιατί τα πλεονάσματα των προηγούμενων ετών είναι μηδενικά...
Πηγή: foititikanea.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea