Φοιτητές τέλος στο μπλοκάρισμα για συναλλαγές μέσω καρτών με το εξωτερικό
Συναλλαγές με το εξωτερικό μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μπορούν και πάλι να πραγματοποιούν οι Έλληνες καταναλωτές, όπως αποκάλυψαν φορείς της αγοράς στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το capital.gr, μπορεί να μην έχει εκδοθεί ακόμη καμμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα φαίνεται πως παρέχεται μέσα από τις εγκυκλίους στις τράπεζες που βασίστηκαν στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε αυτή, πάντως, επισημαίνονταν πως σε κάθε περίπτωση διατηρείται η απαγόρευση ανάληψης μετρητών απο κάρτες που έχουν εκδοθεί μέσω ελληνικών τραπεζών.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, ενημερώθηκε από την πρόεδρο της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη πως στο πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ, μπορούν πλέον να γίνουν και συναλλαγές αγορών-πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους.
Για τις συναλλαγές αυτές καθορίστηκε ημερήσιο όριο από 300.000 ευρώ για κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, και άλλες 90.000 ευρώ για την Τράπεζα Αττικής. Αθροιστικά το ημερήσιο όριο εκροών που μπορούν να γίνουν μέσω καρτών από τις τράπεζες για αγορές-συναλλαγές είναι 1,290 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι εξαιρετικά μικρό για τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πληρωμών με το εξωτερικό που γίνονταν προ της επιβολής capital controls.
Την ίδια πληροφόρηση είχε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ο οποίος σε ανακοίνωσή του χθες ανέφερε ότι "από σήμερα αυξήθηκαν τα όρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ για δαπάνες με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες".
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές προϊόντων μέσω internet (σ.σ δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία) εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούσαν λογαριασμό σε τράπεζες του εξωτερικού.
Αντίθετα επιτρέπονταν οι αγορές μέσω καρτών από το Internet την Ελλάδα, αλλά και η χρήση τους για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό (με φυσική παρουσία) μέχρι του ποσού που εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
Πηγή: foititikanea.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea