Φοιτητική ζωή: - Πού διαβάζουμε σήμερα; - Στην καφετέρια
Η εξεταστική είναι η πιο «πονεμένη» περίοδος στη φοιτητική ζωή. Είναι ο μήνας που οι σπουδαστές συνειδητοποιούν ότι τα σχέδια που έκαναν όλο το εξάμηνο για να ξεκινήσουν από νωρίς διάβασμα πήγαν βόλτα. Ετσι λοιπόν, τώρα πρέπει να κάνουν το βιβλίο επέκταση των χεριών τους και να το ρίξουν για τα καλά στη μελέτη. Σύμμαχοί τους στη μάχη του διαβάσματος είναι τα αναγνωστήρια, οι βιβλιοθήκες δηλαδή, που προσφέρουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για hardcore πνευματική εργασία. Μόνο που σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να λογαριάζουμε πλέον και τις καφετέριες (ουπς, ζητάμε ταπεινά συγγνώμη από τους γονείς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σεβόμενοι τους «θεσμούς». Στη μακρά λίστα με τους πιο «hot» χώρους μελέτης τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα αναγνωστήρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ στην Ιπποκράτους 15. Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί μία αίθουσα στον 2ο όροφο, με 250 θέσεις, και άλλη μία στον 4ο όροφο με 120 θέσεις και 4 ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το διάβασμα εδώ όμως έχει μέτρο, αφού τα αναγνωστήρια έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Τη μεγαλύτερη «πέραση», ωστόσο, στον φοιτητόκοσμο την έχει το Παπουλάκειο Αναγνωστήριο που βρίσκεται στο κτίριο 14 της Ιατρικής Σχολής, στο Γουδή. Το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται στο ότι τα λευκά του έδρανα φιλοξενούν λυσάρια, σημειώσεις και καφέδες 24 ώρες το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών. Είναι το μοναδικό στην πρωτεύουσα με τόσο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, με αποτέλεσμα να το προτιμούν φοιτητές όλων των ειδικοτήτων. Το δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ που προσφέρεται, μαζί με το ευρύχωρο πάρκινγκ που μετά τις 2 το μεσημέρι είναι ελεύθερο για όλους, συγκαταλέγονται στα ατού του.
Μεσάνυχτα στην Ιατρική
Περνώντας λίγο μετά τις 11 το βράδυ την είσοδο, ο φύλακας δεν φαίνεται να ταράζεται. Στην ερώτηση «πώς πάνε στο αναγνωστήριο;» απαντάει νωχελικά «όλο ευθεία, εκεί στο κτίριο με τα φώτα. Δεν γίνεται να το χάσετε». Η δυνατή βροχή που πέφτει από το μεσημέρι έχει αναγκάσει τους φοιτητές που κάνουν διάλειμμα από το διάβασμα να συνωστιστούν στον προθάλαμο του αναγνωστηρίου. Ο καπνός από τα τσιγάρα τους ανακατεύεται με τους ψιθύρους των διαλόγων τους. Στα σκαλιά είναι καθισμένος ο 20χρονος Σπύρος, δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, μαζί με δύο φίλους του. «Ηρθαν για λίγο, να κάνω ένα διάλειμμα και μετά να συνεχίσω τη μελέτη» μου λέει. Αν και δεν έχει σταθερό ωράριο που επισκέπτεται το αναγνωστήριο, προτιμάει να βρίσκεται εδώ τα βράδια. «Εδώ συγκεντρώνομαι καλύτερα από ό,τι στο σπίτι. Είναι καλά, ήσυχα. Το βράδυ μετά τις 8 έχω περισσότερο χρόνο, οπότε έρχομαι και διαβάζω. Το πόσες ώρες κάθομαι εξαρτάται από το διάβασμα που έχω να βγάλω» συμπληρώνει. Δεν συχνάζει σε άλλα αναγνωστήρια αφού αυτό βρίσκεται κοντά στο σπίτι του, έστω και αν είναι μονίμως γεμάτο. «Εχουμε θέματα με τις θέσεις. Πρέπει να έρθεις νωρίς να προλάβεις, διαφορετικά θα περιμένεις» τονίζει.
Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα της αίθουσας του αναγνωστηρίου μια αποπνικτική μυρωδιά αναδίδεται από μέσα. Η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή, τα παράθυρα ερμητικά κλειστά και στα 30 τετραγωνικά συνωστίζονται φοιτητές καθισμένοι σε τετράδες. Στους πίνακες ανακοινώσεων είναι κολλημένες αφίσες αριστερών παρατάξεων, αγγελίες και διαφημιστικά φυλλάδια. Η ησυχία είναι απόλυτη. Ακόμη κι αυτοί που παίζουν με τα κινητά τους τα έχουν βάλει στο αθόρυβο.
Πάνω στο έδρανό του ο 24χρονος Γιάννης, φοιτητής Φαρμακευτικής στο 6ο έτος, έχει παρατάξει στιλό, σημειώσεις και τόμους βιβλίων. Μια και τα μαθήματά του γίνονται σε παράπλευρες αίθουσες τον βολεύει να μελετάει τον ελεύθερο χρόνο του εδώ. «Το αναγνωστήριο είναι 24ωρο και δίνει μεγάλη ευελιξία στο ωράριο. Πολλές φορές βρίσκουμε σημειώσεις, δημιουργεί μια συναδελφικότητα» αναφέρει. Αφού ούτε στον παράδεισο μπορεί να πάει κάποιος μόνος του, πόσω μάλλον να βγάλει δεκάδες κεφάλαια εξεταστέας ύλης, προτιμά να έρχεται με τους φίλους του. «Οργανωνόμαστε σε παρέες, διαβάζουμε, κάνουμε την πλάκα μας, βγαίνουμε και στον Αγιο Θωμά να πάμε μια βόλτα για διάλειμμα. Είναι μια έκφανση της φοιτητικής ζωής στην Αθήνα που δύσκολα τη βρίσκεις» προσθέτει.
Οντας συχνός «πελάτης» εδώ, έχει διαπιστώσει διάφορες ελλείψεις. «Η καθαριότητα δεν είναι η πρέπουσα, ο κλιματισμός, ειδικά το καλοκαίρι, δεν είναι πολύ καλός και ο εξαερισμός έχει προβλήματα» υπογραμμίζει. Και όπως σε όλους τους χώρους που λειτουργούν όλο το 24ωρο, έτσι κι από εδώ υπήρξαν κατά καιρούς παρατράγουδα. «Εχει τύχει άστεγοι να έρθουν να κοιμούνται στις σκάλες, και ένας τοξικομανής να μπει στην αίθουσα. Ενα βράδυ κάποιοι αναρχικοί πήγαν σε πάρτι που γινόταν σε διπλανό κτίριο και όταν έφευγαν έσπασαν όλα τα αυτοκίνητα στην είσοδο του αναγνωστηρίου» καταλήγει.
Ιντερνετ στο Μέγαρο
Εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι φοιτητές συχνάζουν αυτή την περίοδο και στα έδρανα μεγάλων βιβλιοθηκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή του Μεγάρου Μουσικής. Το αναγνωστήριό της είναι εξοπλισμένο με δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ, υπολογιστές και απόλυτη ησυχία. Στην κεντρική αίθουσα που είναι σπαρμένη με ράφια με βιβλία μουσικού κυρίως περιεχομένου, οι θέσεις στα έδρανα χωρίζονται με ειδικά διαχωριστικά, εξασφαλίζοντας έτσι απομόνωση και ιδιωτικότητα. Εκεί συναντήσαμε τη 19χρονη Λυδία, δευτεροετή φοιτήτρια της Νομικής. «Εχει πολλή ησυχία, αν είσαι εδώ πρέπει να διαβάσεις, και εγώ έχω θέματα συγκέντρωσης» μου εξομολογείται. Αν και η ίδια μέχρι πρότινος προτιμούσε τα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ, τώρα φεύγει από το σπίτι της με προορισμό τη Βασιλίσσης Σοφίας. «Στην Ιπποκράτους, επειδή τώρα τελευταία έρχονται πολλοί φίλοι μου, κάνουμε συνέχεια διαλείμματα και είπα να έρθω εδώ μπας και βγάλω διάβασμα. Μου μπήκε η ιδέα όταν έτυχε να περνάω απέξω και είδα την ταμπέλα». Παρ' όλα αυτά, ψάχνει ακόμη τα κατατόπια. «Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ και λέω να κάτσω μέχρι το κλείσιμο. Θεωρώ ότι η ατμόσφαιρα είναι λίγο βαριά αλλά έχει περισσότερη ζέστη, είναι πιο ωραίος χώρος, αλλά απομονωμένος» τονίζει.
Καφές και λάπτοπ
Για όσους φοιτητές ο καφές είναι αναπόσπαστο μέρος της μελέτης, μια καλή λύση είναι οι ήσυχες καφετέριες του αθηναϊκού κέντρου. Το Bliss στη Ρόμβης, το Booze στην Κολοκοτρώνη, το Floral στα Εξάρχεια, ο Ιανός στη Σταδίου είναι λίγοι από τους φιλικούς προς τους εξεταζόμενους φοιτητές χώρους. Τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, κερδίζουν τα Starbucks, ειδικά στις κοντινές σε πανεπιστήμια γειτονιές, με κύριο όπλο το δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ και τις μεγάλες κούπες αχνιστού καφέ.
Στο κατάστημα πίσω από το Χίλτον τα καλά τραπέζια που βλέπουν στη Μιχαλακοπούλου είναι από νωρίς πιασμένα με λάπτοπ, βιβλία και τετράδια. Φοιτητικές παρέες πίνουν τον καφέ τους και παίρνουν δυνάμεις για να μελετήσουν λίγες σελίδες ακόμα. Οσοι δεν φρόντισαν να έρθουν εγκαίρως διαπραγματεύονται με τους καθήμενους το πότε θα φύγουν για να εξασφαλίσουν μια θέση αργότερα. Μεταξύ αυτών είναι η Χριστιάννα, 23 χρόνων, φοιτήτρια στο 6ο έτος της Ιατρικής. «Ερχομαι εδώ για διάβασμα γιατί είναι πολύ καθαρά, έχει ζεστό περιβάλλον, μπορείς να πάρεις τον καφέ σου, βλέπεις τους άλλους που διαβάζουν και διαβάζεις κι εσύ, είναι ήσυχα. Συγκεντρώνομαι καλύτερα επειδή είναι χαμηλή η μουσική» λέει. Την εξεταστική περίοδο έρχεται καθημερινά γιατί μένει δέκα λεπτά μακριά με τα πόδια. «Κάθομαι συνήθως κανένα τρίωρο. Με φίλους, διαβάζουμε μαζί και είναι ένα ωραίο μέρος για καφέ. Δεν αποσπάται η προσοχή όταν έχεις πολύ διάβασμα. Αλλωστε δεν μπορείς και πολλές ώρες μόνος σου» προσθέτει.
Πηγή: tanea.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea