Εκπαιδευτικά προγράμματα στα αρχαιολογικά μουσεία της Ημαθίας
Την ευκαιρία να ανακαλύψουν για μια ακόμη χρονιά πολύτιμους θησαυρούς γνώσης με ψυχαγωγικό τρόπο στα αρχαιολογικά μουσεία της Ημαθίας έχουν οι μαθητές σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας και του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.
Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων συνεχίζονται το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες» για σχολικά τμήματα του δημοτικού από τη Γ' ώς τη Στ' τάξη που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινή ζωή και την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων στην αρχαία Μακεδονία, αλλά και οι «Βασιλικές Πυρές», ένα πρόγραμμα για τα ταφικά έθιμα των αρχαίων Μακεδόνων, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές του Γυμνασίου.
Στην ιστοσελίδα των Αιγών (www.aigai.gr) οι δάσκαλοι και οι μαθητές του δημοτικού έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν ηλεκτρονικά το «φάκελο του δασκάλου» και το «φάκελο του μαθητή» αντίστοιχα, ώστε να προετοιμαστούν στην τάξη πριν συμμετάσχουν στους «Βασιλικούς Παίδες».
Παράλληλα, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων δανείζει εκπαιδευτικό υλικό των «Βασιλικών Παίδων» σε απομακρυσμένα σχολεία που δεν έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας υποδέχεται, από τον Νοέμβριο του 2014 και κάθε Παρασκευή, σχολικές τάξεις στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει. Έτσι, οι μαθητές του δημοτικού έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν είτε στη «Μέδουσα της Βέροιας», αν φοιτούν στη Γ’ ή Δ’ τάξη, είτε στους «Καλλιτέχνες στην αρχαία Βέροια», πρόγραμμα που απευθύνεται στην Ε’ και Στ’ τάξη.
Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας συνεχίζει να προσφέρει στο σχολικό κοινό ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων, που με τη συχνή εναλλαγή τους δίνουν τη δυνατότητα για πολλαπλές επισκέψεις των σχολικών τάξεων μέσα στην ίδια χρονιά. Έτσι, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία μου», που συσχετίζεται με την ομώνυμη περιοδική έκθεση του Μουσείου. Παράλληλα, δύο προγράμματα δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και τα μνημεία της πόλης τους.
Πρόκειται για τη δράση «Βέροια: μιλώ για την ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της», που συνεχίζεται με επιτυχία, αλλά και το νέο πρόγραμμα «Μαθαίνω για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τις εκκλησίες της Μακαριώτισσας στη Βέροια».
Ειδικές εκδηλώσεις
Περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που προσκαλούν και προσελκύουν τα παιδιά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας, προσφέρουν κάθε χρόνο εορταστικές αφορμές όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα Χριστούγεννα, η Πανσέληνος του Αυγούστου, καθώς και οι ημέρες κατά τις οποίες διεξάγονται οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές.
Επίσης, μπορεί κάθε Δευτέρα οι εκθέσεις των μουσείων να είναι κλειστές, όμως οι χώροι των μουσείων λειτουργούν για σχολικά project.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συνεργάζεται με το Γυμνάσιο της Βεργίνας για το πρόγραμμα «Από το εύρημα στο έκθεμα», που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με έκθεση μακετών στο σχολείο, αλλά και με το Δημοτικό Σχολείο της Βεργίνας, συμμετέχοντας στις δράσεις «Μικροί Ξεναγοί», «Ρυθμός», «Ζώντας με τους Μακεδόνες», «Παρουσιάζω τον τόπο μου» και «Από το Ανάκτορο των Αιγών στο σύγχρονο σχολείο μας».
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο των Παλατιτσίων είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα «Συναισθήματα», «Αλφάβητο» και «Κήπος».
Στη Βέροια, η Εφορεία συμμετέχει στη σειρά δράσεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Ο τόπος με τα κρυμμένα μυστικά», του 4ο Λυκείου με τη δράση «H εκπαίδευση στην αρχαία Μακεδονία», ενώ ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «StyleReMix» με το 4ο και 5ο Λύκειο Βέροιας.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea