WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Χρώματα, ψηφιακό παιχνίδι, φαντασία

ThraniaΗ ιδέα της δημιουργίας μιας εκπαιδευτικής ιστοσελίδας άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό της 23χρονης Χριστίνας Μπέσιου πριν από περίπου έναν χρόνο, την εποχή που πήρε και το πτυχίο της από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις τελείωσε λοιπόν από τα ακαδημαϊκά έδρανα και προτού καλά-καλά καθήσει επίσημα στην έδρα, θέλησε να γυρίσει πίσω στα θρανία για να μοιραστεί το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργεί η ίδια με μεράκι και φαντασία με τους μαθητές, τους γονείς και τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς. Και μάλιστα εντελώς δωρεάν, μέσα από το www.thrania.com.


«Είχα πάντα στο μυαλό μου τον συνδυασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Για τον λόγο αυτόν επέλεξα και στη διάρκεια των σπουδών μου μαθήματα σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές» λέει η Χριστίνα μιλώντας στο «Βήμα». «Μέσα από τη μικρή μου εμπειρία στις αίθουσες διδασκαλίας διαπίστωσα πως η διδασκαλία με τη βοήθεια της τεχνολογίας δίνει στα παιδιά την αίσθηση του παιχνιδιού. Δεν αποτελεί φυσικά αυτοσκοπό, αλλά γίνεται εργαλείο μέσα στην τάξη» συμπληρώνει.


Η αλφαβήτα, τα μέρη του λόγου, οι γραμματικοί κανόνες, τα σημεία στίξης, οι αριθμοί, οι πράξεις και τα κλάσματα είναι μόνο μερικά από τα θέματα των σύντομων και κατανοητών ηλεκτρονικών βοηθημάτων που έχει δημιουργήσει η ίδια και τα μοιράζεται, χωρίς να απαιτείται εγγραφή, με τους μαθητές, τους γονείς, τους δασκάλους. Συγχρόνως, ξεχωριστή θέση στα «Θρανία» της κυρίας Μπέσιου έχουν τα φύλλα εργασίας που μέσα από τα χρώματα και τη φαντασία στόχο έχουν να εξάψουν το ενδιαφέρον των μαθητών για εξάσκηση και περαιτέρω κατανόηση της Γλώσσας και των Μαθηματικών.


Εκπαιδευτικά βίντεο από το «Αλφα ως το Ωμέγα»

Ο Διονύσης ο χάρακας και ο Θάνος το μολύβι μαθαίνουν στους μικρούς μαθητές να χαράσσουν γραμμές, την ώρα που ένας χαρούμενος σκίουρος ταξιδεύει τα δευτεράκια στον κόσμο του ευρώ και οι μαθητές της Γ' Δημοτικού μαθαίνουν τους δεκαδικούς αριθμούς στον λαχταριστό πάγκο ενός ζαχαροπλαστείου. Πρόκειται για τα εκπαιδευτικά βίντεο που η δημιουργός των «Θρανίων» έχει εμπνευστεί για να κάνει την εξάσκηση στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά πιο ευχάριστη και αποτελεσματική.


Στην ίδια φιλοσοφία, η 23χρονη εκπαιδευτικός προτείνει ευφάνταστες δραστηριότητες και παιχνίδια για την τάξη που καλλιεργούν τις ικανότητες των μαθητών, την ομαδικότητα και την επικοινωνία μεταξύ τους. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μη φροντίσει τον ίδιο τον χώρο όπου τα παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους και που μέσα από τις ιδέες της γίνεται ένας καμβάς δημιουργίας όχι μόνο για τους δασκάλους, αλλά και για τους ίδιους τους μαθητές.


«Από τη στιγμή που πήρα απόφαση να δημιουργήσω τα "Θρανία" μου, χρειάστηκα έξι μήνες για να τα υλοποιήσω. Η ανταπόκριση γονιών και συναδέλφων είναι συγκινητική και οι ιδέες για τη συνέχεια πολλές, όμως δεν βιάζομαι. Θέλω να έχω τον χρόνο να επιμεληθώ κάθε καινούργιο βίντεο, κάθε νέο φύλλο εργασίας» αναφέρει η Χριστίνα στο «Βήμα». Αν και το εγχείρημά της κάνει τα πρώτα του βήματα, δέχεται ήδη μηνύματα από γονείς που την ευχαριστούν ή ζητούν περισσότερη βοήθεια σε συγκεκριμένα θέμα. Συνάδελφοι της στέλνουν mail και φωτογραφίες για το πώς χρησιμοποίησαν το υλικό της στην τάξη.


Παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις

Όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας για ένα καλό εκπαιδευτικό υλικό που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις γνώσεις που τους δίνει το σχολείο. Ετσι, δέχεται παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις από συναδέλφους, γονείς και μαθητές.


Στόχος της είναι να εμπλουτίζει συνεχώς το εκπαιδευτικό υλικό που μοιράζεται μέσα από τα «Θρανία» ώστε να βοηθήσει όλο και περισσότερες οικογένειες που αυτή την περίοδο μάλιστα το έχουν ανάγκη. Οσο για το μέλλον, η συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς που έχουν ωραίες ιδέες και προτάσεις, στη βάση πάντα του ανοιχτού ιστoτόπου που έχει δημιουργήσει, είναι στα σχέδιά της.


«Ελπίζω να βοηθήσω έστω και στο ελάχιστο με τη δουλειά μου γονείς που θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τα παιδιά τους στην καθημερινή μελέτη, μαθητές που δεν κατάλαβαν επαρκώς ένα μάθημα, εκπαιδευτικούς που αναζητούν ιδέες ή ψάχνουν μια πηγή με υλικό για εμπλουτισμό του δικού τους. Αυτός είναι ο λόγος δημιουργίας αυτού του ιστολογίου και εύχομαι να καταφέρω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας» γράφει η ίδια συστήνοντας τον εαυτό της και το εγχείρημά της.

 

Πηγή: tovima.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.