Οι δέκα μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση: Πανεπιστημιακά τμήματα για αλλοδαπούς φοιτητές - Τι αλλάζει στα δημοτικά
Από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε πως θα γίνουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα μίλησε για δέκα αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, Από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, έως την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με δίδακτρα για ξένους φοιτητές.
Το πρόγραμμα Κατάρτισης και Μαθητείας που ξεκινά τον άλλο μήνα καθώς και σε τροποποιήσεις στη νομοθεσία για κολέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Τι είπε ο κ.Λοβέρδος:
1. Τα Α.Ε.Ι. Απέκτησαν κύκλο σπουδών με τη διαγραφή των «αιώνιων», κι έτσι οι διεθνείς αξιολογήσεις θα το αναγνωρίσουν αυτό. Ισορροπούν οι πρυτανικές αρχές με τα Συμβούλια. Εξορθολογίστηκε η νομοθεσία της 4ης Μαΐου 2014 για τις μετεγγραφές, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε δύο ανάγκες : αφενός την προστασία των οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά και αφετέρου την εύρυθμη λειτουργία των Α.Ε.Ι. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τμημάτων των Α.Ε.Ι.. Απελευθερώθηκε η έρευνα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για την Έρευνα και Τεχνολογία.
2. Ψηφίστηκε ο νόμος για την οργάνωση των θρησκευτικών Κοινοτήτων, συνεχίστηκε και εντάθηκε η μέριμνα για τους συμπολίτες μας που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία ενώ συνεργαζόμαστε άψογα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδας και το Άγιον Όρος, όπως από τις ανακοινώσεις των ιδίων προκύπτει πεντακάθαρα.
3. Ιδρύσαμε το Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας για να εξασφαλίσουμε συνέχεια στην ασκούμενη πολιτική. Και θα συγκαλέσουμε όλα τα Συμβούλια του Υπουργείου για να διαβουλευτούμε για τις αλλαγές στην Α΄βάθμια Εκπαίδευση που αποτελούν το στρατηγικό μας στόχο. Τον Ιανουάριο θα είμαστε έτοιμοι για τη θεσμική αλλαγή στη βαθμίδα της εκπαίδευσης που διαμορφώνει τους σύγχρονους έλληνες, τους σύγχρονους πολίτες.
4. Ξεκίνησαν και συνεχώς αναβαθμίζονται οι δράσεις του κοινωνικού σχολείου, που στοχεύει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων, και πολιτών. Η άθληση, η σωστότερη διατροφή, η ενημέρωση για τις μολυσματικές ασθένειες και τα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η καταπολέμηση του ρατσισμού αποτελούν τις βασικές δράσεις του κοινωνικού σχολείου.
5. Κατατίθεται στην Βουλή μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή.
6. Ξεκινά το Νοέμβριο το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κατάρτισης και Μαθητείας, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
7. Με αυστηρές αποφάσεις εξορθολογίζουμε τη μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσαρμόζοντας στη νομοθεσία τη λειτουργία των ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων, αλλά και αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.
8. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τη διαμόρφωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα και προετοιμάζουμε την ίδρυση δύο πανεπιστημιακών τμημάτων για τη διοίκηση του τουρισμού στη Ρόδο και την Κρήτη, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, τα οποία θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές, με δίδακτρα και με τη διδασκαλία των μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα.
9. Εν μέσω κρίσης κρατήσαμε τις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοικτές, με επάρκεια διδακτικού προσωπικού και με πληρότητα και έγκαιρη διανομή των βιβλίων. Ξέρουμε πως υπάρχουν κενά, αλλά κινούμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας, εξασφαλίζοντας, το τονίζουμε αυτό, την επάρκεια του διδακτικού προσωπικού. Παλεύουμε για την υπέρβαση του 1 προς 10 στην εκπαίδευση, με τη συνεργασία των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
10. Σεβόμαστε καθημερινά όλους τους θεσμούς διαβούλευσης, ενεργοποιώντας στο έπακρο την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το διαρκή διάλογο με τις αρχές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, την ΠΟΣΔΕΠ, την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ. Κι όπως ήδη επισημάνθηκε, μέσα στον Οκτώβριο θα συγκληθούν όλα τα θεσπισμένα συμβουλευτικά όργανα στο χώρο της Παιδείας.
Πηγή: iefimerida.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea