WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Η βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στο 2o Διεθνές Συνέδριο του “Future Library”.

Rodion paideiaΤην εβδομάδα που πέρασε, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2013, ο «Ερωδιός» (Η βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ») άνοιξε τα φτερά του και πέταξε μέχρι την πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο 2ο Διεθνές μη Συμβατικό Συνέδριο του “Future Library”.


Πριν από δυο χρόνια το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συνέλαβε την ιδέα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός δικτύου δημόσιων και κοινοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να ενισχύσουν τη σημασία των βιβλιοθηκών ως κέντρα μάθησης, δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης στη συνείδηση των ανθρώπων.

 

Rodion Library13aΤο “Future Library”, γεννήθηκε στη Βέροια το 2011, με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» να είναι ο αποκλειστικός χορηγός. Σύντομα αναδείχθηκε σε μια ζωντανή κοινότητα η οποία συνεχώς αγκαλιάζει νέες πόλεις, εξοικειώνει τους κατοίκους της με τις βιβλιοθήκες και φιλοδοξεί αυτές, να συνδεθούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Από το 2011 , η ομάδα του “Future Library”, σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχει οργανώσει πάνω από 5.800 συμβάντα σε παραπάνω από 100 πόλεις με συνολικά 110.000 συμμετέχοντες. Μέλος αυτής της κοινότητας αποτελεί και η βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», «Ερωδιός».


Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και συγκεκριμένα η βιβλιοθήκη «Ερωδιός», στην οποία υπεύθυνη είναι η εκπαιδευτικός, κ. Ευαγγελία Χατζηπέτρου, επιλέχθηκε και προσκλήθηκε από την ομάδα του «Future Library” να συμμετάσχει στο 2ο μη συμβατικό συνέδριο Future Library Unconference 2013. Πάνω από 400 επισκέπτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη για το 2ο μη συμβατικό Συνέδριο του «Future Library”. Συμμετείχαν σε πολλά βιωματικά εργαστήρια, παρακολούθησαν ομιλίες, και αντάλλαξαν ιδέες.


Rodion Library13bΜέσα από αυτό το συνέδριο, έγινε ένας επαναπροσδιορισμός των βιβλιοθηκών και του ρόλου τους. Οι βιβλιοθήκες είναι ζωντανά οικοσυστήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τη γνώση, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα και να δώσουν στους ανθρώπους τη φωνή, το βήμα για να εκφραστούν. Μέσα σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες (π.χ οικονομική κρίση) και νέες συνθήκες, όπως αυτές που δημιουργεί η ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε. και η κοινωνική δικτύωση, οι βιβλιοθήκες επιβάλλεται να είναι δημιουργικές και πρωτοπόρες.


Το συνέδριο προλόγισε η εξαιρετική και δημιουργική ομάδα του “Future Library”, όμως η τιμητική παρουσία της Κικής Δημουλά ήταν αυτή που έδειχνε ότι το συνέδριο θα είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

 

Rodion Library13cΑκολούθησαν ομιλίες σε σχέση με τη στρατηγική και τον σκοπό των βιβλιοθηκών από ανθρώπους όπως η Lotte Nielsen, Αρχιτέκτονας των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στην Κοπενγχάγη και το Μπίρμινγχαμ και υπεύθυνη της ομάδας για τη δημιουργία της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού. Επίσης, μίλησαν σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της βιβλιοθηκονομίας όπως η Μaija Βerndtson, από τη βιβλιοθήκη της Φινλανδίας.


Το σημείο που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή, ήταν όταν συναντήθηκαν επί στρογγυλής τραπέζης εξέχουσες προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως ο κ. Ιωάννης Τροχόπουλος, πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, και πλέον Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα βιβλιοθηκών, καθώς για 22 χρόνια, οδήγησε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σε μία ξεχωριστή πορεία προς την πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση, με αποκορύφωμα την απονομή του Βραβείου “Access to Learning” (Πρόσβαση στη Μάθηση) του Ιδρύματος “0Bill & Melinda Gate”, το 2010.


Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, μέλη από την πολιτική, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, μέλη από νεοσύστατες ενεργές ομάδες όπως είναι οι “Atenistas” και “TEDexAthens”.


Πήραν τον λόγο σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες ενέπνευσαν τους συμμετέχοντες για το πώς μπορεί κανείς να είναι δημιουργικός και παραγωγικός στη σύγχρονη εποχή. Προερχόμενοι από ποικίλους κλάδους, όπως η Μουσειολογία, η Αρχιτεκτονική, οι Τέχνες, οι Φυσικές Επιστήμες κ.ά , ο καθένας από αυτούς μετέφερε τους προβληματισμούς του, τις ιδέες και τις αποδοτικές προσπάθειές του στον τομέα του. Χαρακτηριστικό παραδείγματα ήταν ο κ. Πάνος Χαρίτος, διακεκριμένος επιστήμονας από το “Cern”, ο οποίος μαζί με την ομάδα του “Future Library” οργάνωσαν την εκστρατεία “Libraries Bing Bang!”


Τα βιωματικά εργαστήρια ήταν επίσης αποδοτικά και ωφέλιμα καθώς προσέφεραν γνώσεις που μπορούν να μεταφερθούν στις βιβλιοθήκες και να αποτελέσουν αφετηρία για νέες πρωτοβουλίες. Τέτοια εργαστήρια πραγματοποίησαν η κ. Ειρήνη Βοκοτοπούλου, οποία σχεδίασε και εμπνεύστηκε την καλοκαιρινή εκστρατεία του “Future Library”, και ο κ. Αντώνης Κάνουρας, ιδρυτής του εργαστηρίου ρομποτικής ”Robotic Lab”, ο οποίος έκανε μία προσέγγιση στη δημιουργική εκμάθηση μέσα από τη χειροτεχνία σε συνδυασμό με τη ρομποτική.


Rodion Library13dΚάθε ενότητα ομιλιών και εργαστηρίων ολοκληρωνόταν με μία παράσταση από το χώρο της Τέχνης. Ο «Ερωδιός» στάθηκε τυχερός, είδε από κοντά καλλιτέχνες από τη Λυρική Σκηνή, χορευτικά με πνευματικούς συμβολισμούς, εναλλακτικούς performers, όπως το Παngea World Music Center και o Dozen Draft. Τέλος, το συνέδριο έκλεισε με το κεφάτο και δροσερό γκρουπ Gadjo Dilo, (gypsy swing jazz band), μία μουσική ομάδα που συνδυάζει ήχους απο παλιότερες εποχές μετατρέποντας τους σε συγχρόνους ως δείγμα καινοτομίας και δημιουργικότητας.


Το συνέδριο ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με τους διοργανωτές, συμμετέχοντες και εθελοντές να αποχωρούν με ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας. Αυτό το αίσθημα που αφήνει η χαρά της δημιουργίας. Έτσι, ο «Ερωδιός», μία σχολική βιβλιοθήκη, έβαλε στις αποσκευές του όλο αυτό το θησαυρό και επέστρεψε γεμάτος χαρά και ενέργεια για καινούργιες «πτήσεις».

 

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/features/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.