WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η «Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Rodion paideiaΤα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», πραγματοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία ένα καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλής εκπαιδευτικής στάθμης που είχαν προγραμματίσει. Πρόκειται για το πρόγραμμα με την επωνυμία «Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών».

 

Rodion fysikon1Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν μια εβδομάδα με καθημερινά μαθήματα - εργαστήρια 9:00-13:00.

 

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές που κατά το σχολικό έτος 2013-2014 θα φοιτήσουν στις τάξεις από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Λυκείου. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 40 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ρόδου.

 

Το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες και στάσεις και να οικοδομήσουν νέες γνώσεις  σε θέματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί ακροθιγώς κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία τους.

 

Rodion fysikon2Πιο συγκεκριμένα, επιδιώχθηκε, μέσα από τη σχεδίαση και την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επιστημονικής μεθόδου. Ειδικότερα, των δεξιοτήτων της αναγνώρισης μεταβλητών, της διατύπωσης ερευνητικού ερωτήματος, της διατύπωσης υπόθεσης, του ελέγχου μεταβλητών και του σχεδιασμού πειράματος, της συλλογής, καταγραφής και οργάνωσης δεδομένων, της ερμηνείας δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων, καθώς και του εντοπισμού ατελειών κατά τη φάση της σχεδίασης της έρευνας. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στην επιστημονική έρευνα και τις Φυσικές Επιστήμες.

 

Επιπρόσθετα, μέσα από την πραγματοποίηση πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στα οποία συνήθως οι προβλέψεις είναι διαφορετικές από τα πειραματικά αποτελέσματα, επιδιώχθηκε να προκληθεί το ενδιαφέρον των μαθητών, και να μυηθούν σε φαινόμενα και έννοιες των Φυσικών Επιστημών.

 

Rodion fysikon3Η ενασχόληση των μαθητών με την κατασκευή των πρώτων τους ρομπότ ενίσχυσε την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η συνεργατικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση έργου, ο προγραμματισμός, η δημιουργικότητα, η αναλυτική και συνθετική σκέψη. Προέκυψε ότι οι εφαρμογές αυτοματισμών μπορούν να αποτελέσουν το μέσο για την διαθεματική μελέτη πολλών γνωστικών αντικειμένων: η Τεχνολογία συνδυάζεται με την πρακτική εφαρμογή αρχών της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας, της Μηχανικής και της Πληροφορικής.

 

Επίσης, οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρακολούθησαν διαλέξεις πάνω σε σύγχρονα θέματα της Φυσικής υψηλών ενεργειών. 

 

Rodion fysikon4Με την λήξη του προγράμματος χορηγήθηκε στους μαθητές «Βεβαίωση Παρακολούθησης».

 

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες επανήλθαν στο χώρο των εκπαιδευτηρίων το απόγευμα και συμμετείχαν σε δραστηριότητες. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Ρόδου «Ίππαρχος» στο Φαληράκι, όπου παρατήρησαν ουράνια σώματα με το τηλεσκόπιο και περιηγήθηκαν στον «αστρόκηπο» που έχει δημιουργηθεί εκεί. Τέλος, επέστρεψαν στο χώρο του σχολείου και διανυκτέρευσαν σε αντίσκηνα.

 

Rodion fysikon5Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ευχάριστες τις δραστηριότητές του. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι τέτοιου τύπου προγράμματα μπορεί να γοητεύσουν και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον το μαθητών συμβάλλοντας ταυτόχρονα, στη δημιουργία και ενίσχυση θετικών στάσεων απέναντι στις Φυσικές Επιστήμες.

 

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/features/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.