WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Ενθουσιασμένοι οι συμμετέχοντες από τη «Μαθηματική Εβδομάδα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Rodion paideiaΤα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», πραγματοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο από τα δύο καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλής εκπαιδευτικής στάθμης που είχαν προγραμματίσει. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μαθηματική Εβδομάδα».

 

Rodion Mathimatiki1Οι μαθητές που συμμετείχαν δήλωσαν ότι βρήκαν ιδιαίτερα ευχάριστες, ενδιαφέρουσες αλλά και διασκεδαστικές τις δραστηριότητές του και ότι σε κάθε μάθημα αναζητούσαν νέες τις οποίες ήθελαν να επεξεργαστούν. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η κατάλληλη διδασκαλία των μαθηματικών μπορεί να γοητεύσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον το μαθητών συμβάλλοντας ταυτόχρονα, στη δημιουργία και ενίσχυση θετικών στάσεων απέναντι στα μαθηματικά.


Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν μια εβδομάδα και συγκεκριμένα από Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 έως Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 με καθημερινά μαθήματα 9:00-13:00.


Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Μιχάλης Λάμπρου, Καθηγητής Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο Δρ. Πανταζής Χούλης, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. Στην ομάδα των εισηγητών συγκαταλέγονταν και οι: Αργύρης Γαμβρέλλης, Φωτεινή Βεργούλλη και Άννα Βαλσάμου, μαθηματικοί στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», Βάσω Πίνδη, δασκάλα, στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και Θάλεια Οικονόμου, μαθηματικός.


Rodion Mathimatiki2Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές που κατά το σχολικό έτος 2013-2014 θα φοιτήσουν στις τάξεις από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Λυκείου. Στόχοι του προγράμματος ήταν να παρουσιαστούν τα Μαθηματικά ως ευχάριστη απασχόληση, να δοθούν κίνητρα στον μαθητή ώστε να χαίρεται να χρησιμοποιεί την σκέψη του, να αποκτήσει ο μαθητής δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και να οδηγήσει τον μαθητή ώστε να μην είναι απλά παθητικός δέκτης πληροφοριών αλλά να μπορεί να επεξεργάζεται δημιουργικά τις πληροφορίες και να δίνει απαντήσεις.


Η ύλη των μαθημάτων περιλάμβανε μαθηματικά μαγικά τρικ και την ερμηνεία τους, αλληλουχία συλλογισμών με βάση ελκυστικά μαθηματικούς γρίφους που οδηγούν στις λεγόμενες «αδύνατες καταστάσεις», απλές αλλά ευφυείς μαθηματικές συσκευές και τη λειτουργία τους, συστηματική καταγραφή περιπτώσεων, παιχνίδια σκέψης, γνωριμία με γρίφους από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και εισαγωγή στην παρατηρισιακή αστρονομία.


Με την λήξη του προγράμματος χορηγήθηκε στους μαθητές «Βεβαίωση Παρακολούθησης».

 

Rodion Mathimatiki3Την Παρασκευή τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι συμμετέχοντες επανήλθαν στο χώρο των εκπαιδευτηρίων το απόγευμα, έπαιξαν παιχνίδια, έψησαν σουβλάκια, έκαναν παρατήρηση ουρανού με τηλεσκόπιο, παρακολούθησαν ταινία και στη συνέχεια διανυκτέρευσαν σε αντίσκηνα.


Επίσης, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος «Μαθηματική Εβδομάδα» πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Λάμπρου σε μαθηματικούς με θέμα «Αποδείξεις θεωρημάτων της επιπεδομετρίας με έξοδο στον χώρο» την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 στο αμφιθέατρο «Αρχιμήδης» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Στην ομιλία παρουσιάστηκαν ορισμένες ιδιαίτερα κομψές αποδείξεις οι οποίες χρησιμοποιούν την ιδέα της εξόδου στον χώρο. Τα παραδείγματα αντλήθηκαν κυρίως από την Ιστορία των Μαθηματικών, αλλά παρουσιάστηκαν και νέα.


Rodion Mathimatiki4Επισημαίνεται ότι το δεύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων» «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», η «Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών» θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 έως Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 με καθημερινά μαθήματα / εργαστήρια από 9:00-13:00. Το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές, κυρίως μέσα από πειραματικές δραστηριότητες, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και στάσεις και να εντρυφήσουν σε θέματα των Φυσικών Επιστημών με τα οποία ενδεχομένως ασχολήθηκαν ακροθιγώς κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους.

 

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/features/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.