WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Στην Ψυχιατρική Κλινική Bethlem και στο Μουσείο Sigmund Freud, στο Λονδίνο ο Τομέας Ψυχολογίας του Aegean Omiros College

Aegean_OmirosΓια μια άλλη μία χρονιά ο Τομέας Ψυχολογίας του Aegean Omiros College πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λονδίνο. Στο ταξίδι όπου συμμετείχαν φοιτητές από τα τμήματα BA Psychosocial Studies, BSc Psychology & HND in Psychology βασικός άξονας ήταν οι επισκέψεις στην Ψυχιατρική Κλινική Bethlem (St. Mary of Bethlehem, South London and Maudley Trust) και στο Μουσείο Sigmund Freud.

Η Ψυχιατρική Κλινική Bethlem βρίσκεται στο Eden Park κι είναι το τέταρτο και πλέον οριστικό πλαίσιο του μεγαλύτερου συμπλέγματος. Η κλινική αποτελεί την πρώτη Ψυχιατρική Κλινική της Ευρώπης, η οποία ιδρύθηκε το 1247. Εκεί οι σπουδαστές έμαθαν για τη μακρά ιστορία της κλινικής, όπως και το αγγλικό σύστημα εισαγωγής σε ψυχιατρικό ίδρυμα ανά τους αιώνες, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Colin Gale, τον Αρχειοφύλακα της Κλινικής, ο οποίος τους έφερε σε επαφή με μέρος των αρχείων του 19ου αιώνα.

Aegean1Ο κ. Gale έδωσε ανά δύο άτομα τόμους των αρχείων, μέσα από τα οποία οι φοιτητές μας μπορούσαν να δουν τη διάγνωση, πλήρες ιστορικό του ατόμου που είχε νοσηλευτεί, τους λόγους για τους οποίους νοσηλεύτηκε όπως και τους λόγους για τους οποίους πήρε εξιτήριο.

Στη συνέχεια οι σπουδαστές οδηγήθηκαν στο Μουσείο της Κλινικής όπου οι φοιτητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν τα διακοσμητικά αγάλματα που κοσμούσαν την πύλη της Κλινικής το 1247, που απεικονίζουν αντίστοιχα τη Μανία και τη Μελαγχολία, καθώς εκείνη την εποχή οι δυο κλινικές οντότητες αποτελούσαν τους μοναδικούς άξονες βάσει των οποίων γίνονταν τότε οι διαγνώσεις. Εκεί είδαμε έργα ζωγράφων, άλλοτε τροφίμων στη Κλινική, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της Κλινικής. Επιπλέον, επισκέφθηκαν την γκαλερί της Κλινικής όπου φιλοξενούνται έργα ασθενούς με Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή. Εκεί οι σπουδαστές συνομίλησαν με τη δημιουργό και την άκουσαν να αναλύει τα έργα της.

Ο δεύτερος στόχος της παρουσίας των σπουδαστών στο Λονδίνο ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Sigmund Freud. Το Μουσείο αποτελεί την τελευταία κατοικία του Sigmund Freud, ο οποίος, εκδιωγμένος από το Ναζιστικό καθεστώς αναγκάστηκε σε φυγή από το σπίτι του στην Αυστρία, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου και απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 1939. Εκεί οι σπουδαστές είδαν το γραφείο του με τους αμέτρητους τόμους λογοτεχνίας, ιατρικής και φιλοσοφίας, τη συλλογή του από τοτέμ και φυσικά τον πασίγνωστο ψυχαναλυτικό καναπέ, με τα ιστορικά ριχτάρια που τον διακοσμούσαν όπως και άλλοτε. Παράλληλα, το Μουσείο φιλοξενούσε κι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, την έκθεση των γλυπτών της Louise Bourgeois με τίτλο: «Louise Bourgeois: The Return of the Repressed» (Η Επιστροφή του Απωθημένου). Μια βόλτα στον κήπο του Πατέρα της Ψυχανάλυσης, αλλά και στο μαγαζί με τα σουβενίρ ήταν ένας μοναδικός τρόπος για να κλείσει η επίσκεψη στο Μουσείο!

Η εκδρομή αυτή, όπως και όλα τα δρώμενα, αποτελούν απολαυστικές εμπειρίες ώστε οι σπουδαστές να γνωριστούν καλύτερα και να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις.

                                 Aegean2  Aegean4  Aegean3

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.