Η Ανάγκη για Εξειδικευμένα Στελέχη AI Officers και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία AI Act
Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο, επιβάλλοντας αυξημένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κανονισμό AI Act, θεσπίζει αυστηρά πρότυπα που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς να διασφαλίζουν την υπεύθυνη και ηθική χρήση της AI.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι AI Ethics & Governance Officers θα είναι υποχρεωτικοί σε φορείς του Δημοσίου και σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ή χρησιμοποιούν συστήματα AI υψηλού κινδύνου. Αυτοί οι επαγγελματίες θα έχουν την ευθύνη να διαχειρίζονται την εφαρμογή των πολιτικών συμμόρφωσης και να ενσωματώνουν ηθικές πρακτικές στις διαδικασίες τους, εξασφαλίζοντας την προστασία των δεδομένων, την ανθρώπινη εποπτεία και την αποφυγή διακρίσεων.
Το Πρώτο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ai Officers στην Ελλάδα
Η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή απαιτεί όχι μόνο τεχνική γνώση αλλά και ηθική αντίληψη για τη χρήση της AI. Οι AI Ethics & Governance Officers αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την εφαρμογή διαφάνειας και εμπιστοσύνης στα συστήματα AI, βοηθώντας τους οργανισμούς να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες για λογοδοσία και ηθική χρήση τεχνολογιών. Η επένδυση στην εκπαίδευση αυτών των στελεχών μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς να εδραιώσουν τη φήμη τους ως οργανισμοί που τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές και συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων, προσφέρει το online πρόγραμμα "Certified AI Ethics & Governance Officer". Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πρώτη πανεπιστημιακή προσπάθεια στην Ελλάδα που απονέμει ECTS (5 ECTS), διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών μηνών και περιλαμβάνει 125 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης και διαδικτυακές συναντήσεις.
Με την τιμή συμμετοχής να διαμορφώνεται στα 480 ευρώ, το πρόγραμμα προσφέρει έκπτωση έως 30% για όσους εγγραφούν έγκαιρα και εξοφλήσουν το ποσό πλήρως.
Θεματικές Ενότητες του Προγράμματος
Το πρόγραμμα καλύπτει σημαντικές θεματικές όπως:
• Κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των προκλήσεών της.
• Μελέτη του AI Act και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης.
• Ο ρόλος του AI Officer, που περιλαμβάνει στρατηγικές ενσωμάτωσης ηθικών πρακτικών.
Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Ιωάννης Χαραλαμπίδης, ενώ ακαδημαϊκά υπεύθυνος είναι ο Αθανάσιος Δαβαλάς του οποίου συνέντευξη στην Ναυτεμπορική TV για τα προγράμματα μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ
Προγράμματα Ai του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Καθώς ο AI Officer γίνεται ένας απαραίτητος ρόλος για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό AI Act, η πιστοποίηση μέσω αυτού του προγράμματος θα ανοίξει νέες προοπτικές καριέρας για όσους θέλουν να διαπρέψουν στον τομέα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πρόγραμμα κάνοντας κλικ εδώ
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων, προσφέρει το πρόγραμμα "MicroMaster – AI for Leaders". Αυτό το εννιάμηνο πρόγραμμα παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των τεχνολογιών Generative AI και της εφαρμογής τους σε διάφορους επιχειρηματικούς και οργανωσιακούς τομείς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως μεταξύ άλλων:
• Generative AI & Ηγεσία: Κατανόηση της σημασίας της Generative AI στον σύγχρονο επαγγελματικό κόσμο και των ευκαιριών που προσφέρει για βελτίωση των διοικητικών και οργανωσιακών δεξιοτήτων.
• Εισαγωγή στο ChatGPT: Προσαρμογή του ChatGPT σε επιχειρηματικά σενάρια και εφαρμογή σεναρίων πραγματικού κόσμου.
• Google Gemini & Quillbot AI: Χρήση του Gemini για ενίσχυση των διοικητικών διαδικασιών και του QuillBot για βελτίωση της ποιότητας του γραπτού λόγου.
• Έρευνα με Perplexity.AI & CoPilot: Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας Perplexity.AI για αναζήτηση και επεξεργασία πληροφοριών με έμφαση στην ακρίβεια και την επικαιρότητα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 400 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης και διαδικτυακές συναντήσεις, απονέμοντας 16 ECTS. Η έναρξη του προγράμματος είναι στις 16 Δεκεμβρίου 2024 και η λήξη την 1η Ιουλίου 2025. Το κόστος συμμετοχής είναι 900 ευρώ, με δυνατότητα έκπτωσης έως 40% για πρόωρη εγγραφή και πλήρη εξόφληση.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος κάνοντας κλικ εδώ
*Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika