Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΔΑ και του Yildiz Technical University
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διεύρυνσης της διεθνούς δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υπεγράφη ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή και τον Πρύτανη του Yildiz Technical University, Καθηγητή Tamer Yilmaz. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργειών, εκκινώντας από την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου/Hub στην Κωνσταντινούπολη, που θα φιλοξενήσει κοινές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που προάγουν τη συντήρηση και τη διαιώνιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το υπογραφέν Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί επιστέγασμα μακράς γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ και το Τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Αρχιτεκτονικής Σχολής, του Yildiz Technical University. Από ελληνικής πλευράς κύριοι συντελεστές αυτής της συνεργασίας είναι οι Αναπληρωτές Καθηγητές Στεφανία Χλουβεράκη, Δημήτριος Μακρής και Λεωνίδας Καραμπίνης, οι οποίοι σημείωσαν ότι η υπογραφή του μνημονίου αυτού αποτελεί την επισφράγιση της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο τμήματα και προσβλέπουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών για κοινές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις τόσο για το προσωπικό όσο και για τους φοιτητές των δύο Ιδρυμάτων. Επιπλέον στόχο αποτελεί η συμμετοχή της Ελληνικής ομογένειας σε κοινά προγράμματα συντήρησης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η δημιουργία ευκαιριών για την εκπαίδευση νέων Ρωμιών στον τομέα αυτό.
Από τουρκικής πλευράς στην ανάπτυξη της συνεργασίας και τη διαμόρφωση του μνημονίου συμμετείχαν ο Επικεφαλής του Τμήματος Assoc. Prof. Mehmet Fevzi UĞURYOL, PhD, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Asst. Prof. Burcu KIRMIZI, PhD, και οι καθηγητές, Prof. Nevra ERTÜRK GÜNGÖR, PhD και Assoc. Prof. Drahşan UĞURYOL, PhD, οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με το ΠΑΔΑ, ένα από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της Ελλάδας, με 6 Σχολές, 27 Τμήματα, 50 Εργαστήρια και 4 Ερευνητικά Κέντρα που λειτουργούν με υψηλά ακαδημαϊκά και ερευνητικά πρότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το YTU είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ανώτατατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τουρκίας, αποτελούμενο από 10 Σχολές, 3, Ινστιτούτα, 32 Ερευνητικά Κέντρα και 293 Εργαστήρια. Το 2021 αξιολογήθηκε ως το 5ο καλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.
Η συνεργασία, ειδικότερα, αφορά σε:
• ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θερινών σχολείων κ.α
• ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προτάσεων
• επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών
• οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών συναντήσεων
• έκδοση από κοινού επιστημονικών δημοσιεύσεων για την προαγωγή της έρευνας και των καλών πρακτικών στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο
• παροχή συμβουλευτικής για προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την εξωστρέφεια και των δύο Ιδρυμάτων, την ανάπτυξη συνεργειών που προωθούν τον πολιτισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών κοινοτήτων, μέσα από την ενίσχυση των ακαδημαϊκών ανταλλαγών, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων προς όφελος των καθηγητών και φοιτητών.
O Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδρος Επιτροπής Ι. Ναού Παναγίας Παραμυθίας Βλαχσαράι κ. Λάκης Βίγκας, επιφανές μέλος της ελληνικής κοινότητας και απόφοιτος του Yildiz Technical University, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου: “Χαιρετίζω την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής και του Yıldız Technical University, δύο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καταξιωμένων στην επιστημονική κοινότητα. Συμπράξεις, όπως η παρούσα, στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πανεπιστημίων θέτουν τις βάσεις για την αλληλοκατανόηση των δύο κοινωνιών και δημιουργούν κοινούς στόχους για το μέλλον. Συγχαίρω τους πρυτάνεις και όλους όσοι μόχθησαν για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της συνεργασίας και εύχομαι να αποτελέσει εφαλτήριο για την από κοινού πορεία οικοδόμησης κοινωνικών και επιστημονικών διαύλων επικοινωνίας προς όφελος των δύο λαών”.
*Πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika