Βήμα για περαιτέρω διεθνοποίηση των σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα «BSc in Accounting and Finance»
Σημαντικό βήμα για την περαιτέρω διεθνοποίηση των σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική «BSc in Accounting and Finance», το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και, πιο συγκεκριμένα, από τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Αυτό επισήμαναν τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, όσο και ο Διευθυντής του ξενόγλωσσου προγράμματος, καθηγητής Χρήστος Ι. Νεγκάκης, κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αίθουσα της Συγκλήτου.
Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η λειτουργία του προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση όχι μόνον φοιτητικού κοινού αλλά και μεγάλων εταιριών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της, συμβάλλοντας, εντέλει, στην ανάπτυξη του συνόλου της χώρας.
Το πρόγραμμα έχει ήδη προσελκύσει περίπου 60 φοιτητές και φοιτήτριες από Αγγλία, Τουρκία, Αίγυπτο και άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ δέκα εξ αυτών έχουν ήδη εγγραφεί και πλήρωσαν τα δίδακτρά τους, τα οποία ανέρχονται στα 4.200 ευρώ κατ’ έτος.
Σε πέντε λόγους οι οποίοι αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη λειτουργία του προγράμματος εστίασε ο κ. Κατρανίδης. Πρώτον, ότι το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Δεύτερον, ότι το πρόγραμμα στελεχώνεται με αξιολογότατο διδακτικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που είναι διεθνώς καταξιωμένο. Τρίτον, ότι έχει διεθνείς πιστοποιήσεις που λίγα πανεπιστήμια στον κόσμο έχουν. Τέταρτον, ότι η Θεσσαλονίκη ως τόπος σπουδών είναι μία επιλογή αναγνωρισμένης αξίας και, τέλος, ότι το κόστος παρακολούθησης είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε σχέση με χώρες του εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη και τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης σε άλλες χώρες.
Ο Διευθυντής του ξενόγλωσσου προγράμματος, καθηγητής Χρήστος Ι. Νεγκάκης, υπογράμμισε ότι το προπτυχιακό πρόγραμμα «BSc in Accounting and Finance» που ιδρύθηκε από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει ήδη αξιολογηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με βαθμό «άριστα», σε όλους τους επιμέρους τομείς του.
Τα μαθήματα στο νέο πρόγραμμα θα διδάσκονται στα αγγλικά, παρέχοντας στους πτυχιούχους τις κατάλληλες δεξιότητες για να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διεθνή αγορά εργασίας, ενώ το Τμήμα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών από διεθνείς επαγγελματικούς οργανισμούς όπως: ACCA, ICAEW, CIMA.
Σκοπός του προγράμματος είναι: (α) η προαγωγή της γνώσης στα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής, Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής Επιστήμης, (β) η ενίσχυση της λήψης σύνθετων αποφάσεων μέσω της ανάλυσης και της σύνθεσης πληροφοριών που προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις των οικονομικών οντοτήτων, (γ) η ανάλυση των δυναμικών παραγόντων και η επίδραση στη λειτουργία των οικονομικών οντοτήτων και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, (δ) η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσω της κατάρτισης και εξειδίκευσης επιστημόνων και επαγγελματιών στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι οκτώ εξάμηνα, που περιλαμβάνουν τη συγγραφή της πτυχιακής εργασίας. Το πρόγραμμα οδηγεί στην απονομή 240 πιστωτικών μονάδων ECTS.
Οι φοιτητές του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης, συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasums+, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (επίπεδου Β2), πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ, τους παρέχεται και η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης. Στο πρόγραμμα, λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ο θεσμός του Συμβούλου Σπουδών όπως επίσης, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για φοιτητές με ειδικές ανάγκες.
Τόσο ο κ. Κατρανίδης όσο και ο κ. Νεγκάκης ευχαρίστησαν όσους και όσες από το προσωπικό του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, γενικότερα, εργάστηκαν για την ταχύτατη και αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος, αλλά και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών, Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγητή Νικόλαο Σαμαρά. Επίσης ευχαρίστησαν την ΕΘΑΑΕ η οποία διεκπεραίωσε ταχύτατα τις αναγκαίες διαδικασίες, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών και τις Πρεσβείες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.uom.gr/en/accfineng
Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika