WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Δ.Π.Ε. ο Καθ. Σταμάτης Κριμιζής

InterHellenUni2

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, για την προσφορά του στην Επιστήμη του Διαστήματος.  Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, παρουσία προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και διπλωματικό χώρο. 

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του  ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος αναφερόμενος στον τιμώμενο Ακαδημαϊκό τόνισε ότι «ο καθηγητής Κριμιζής δίνει το μήνυμα της αξιοκρατίας σαν πνευματικός ταγός». Τον Έπαινο προς τον τιμώμενο Ακαδημαϊκό εκφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, τονίζοντας ότι στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τους νέους, να έχουν ως πρότυπο έναν ακούραστο μαχητή στον αγώνα για τη γνώση και για ένα καλύτερο αύριο, τον Σταμάτη Κριμιζή. Έναν άνθρωπο που διέγραψε μια μοναδική πορεία στο διεθνές στερέωμα της επιστήμης και τεχνολογίας αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν υπάρχουν όρια στο επίπεδο που μπορούμε να φτάσουμε με προσπάθεια, με επιμονή και σκληρή δουλειά. Ένα καταξιωμένο πρωτεργάτη της επιστήμης που με όλη τη σημασία της λέξης τιμά την Ελλάδα.

Ο επίτιμος διδάκτωρ Στ. Κριμιζής αφού ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση το «νέο, δυναμικό Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ενστερνιστεί το μέλλον», ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική χώρα βασιζόμενη στο εκπαιδευτικό της σύστημα.   Παρουσίασε  τις πρακτικές διοίκησης στα Αμερικανικά πανεπιστήμια και την έμφαση που αυτά δίνουν στο κομμάτι της έρευνας και της αξιολόγησης. Σε αντιδιαστολή, η έρευνα στην Ελλάδα, όταν μάλιστα αξιολογείται με τα διεθνή πρότυπα, χαρακτηρίζεται μέτρια. Αυτό το γεγονός έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς τουλάχιστον τα 2/3 της ανάπτυξης θα έπρεπε να προέρχονται από την έρευνα, και μάλιστα την πανεπιστημιακή έρευνα. 

Στη συνέχεια και με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να απορροφηθούν κονδύλια για καινοτόμο ανάπτυξη και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο του ΕΣΕΤ την αύξηση στο 1,5% του ΑΕΠ, για τα κονδύλια που αφορούν την έρευνα. Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτείται άμεση διασύνδεση της αριστείας με την επιχειρηματικότητα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα εξ’ αιτίας των σημαντικών παθογενειών της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μία από αυτές τις παθογένειες είναι και το γεγονός ότι οι μισοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές στην Ελλάδα δεν έχουν αποφοιτήσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζει το 9% του πληθυσμού της ως φοιτητές (το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών»). Προκύπτει επίσης μια ασυμφωνία ανάμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας με πτυχιούχους, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το παράγει μέτριους φοιτητές και κατ’ επέκταση μέτριους επιστήμονες και μέτριους επαγγελματίες. Ένα σύστημα το οποίο αδικεί και καταστρέφει το έμψυχο δυναμικό της χώρας, που τελικά αναγκάζεται να στραφεί στο εξωτερικό. 

Ολοκληρώνοντας στις σκέψεις του για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη Ελλάδα, ο καθηγητής Κριμιζής τόνισε πως πρέπει να επιδιωχθεί η αυτονομία αλλά και η λογοδοσία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να επικρατήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου. Επιπλέον, πρέπει να αναπτυχθεί η έρευνα και παράλληλα οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο επίπεδο όπου υπάρχει η γνώση, από τους αρμόδιους δηλαδή ανθρώπους ανεξαρτήτως βαθμίδας. Η επιδίωξη της γνώσης να γίνεται χάριν της γνώσης και όχι για το «χαρτί», με υπευθυνότητα από καθηγητές, φοιτητές και γονείς. 

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η προοδευτική εισαγωγή μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα, και η καθιέρωση εποπτικού συμβουλίου και αξιολόγησης. Έτσι, θα υπάρξει μεγαλύτερη επένδυση σε τεχνολογικές καινοτομίες και οι αριστούχοι θα αποκτήσουν κίνητρο να παραμείνουν στην Ελλάδα.


Ταυτότητα

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Δι.Πα.Ε.)Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Στο Δι.Πα.Ε. λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης που προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems. Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-12 αναμένονται και νέα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΜΜΕ:

Λίτος Γιώργος

Marketing Manager, Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2310807528

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.