WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Οικολογική Μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη

InterHellenUni2

Απολογισμός Εκδήλωσης Διεθνές Πανεπιστήμιο - ECOCITY:
Οικολογική Μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρουσες απόψεις και σημαντικές προτάσεις γύρω από το θέμα κατατέθηκαν σε εσπερίδα με θέμα την «Οικολογική μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη» που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο Οργανισμός ECOCITY υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 16 Μαΐου και ώρα 17:30, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου. 

 

Το πολυπληθές ακροατήριο το καλωσόρισαν ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθ. Νίκος Μουσιόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας καθ. Ι. Βλαχάβας και εκ μέρους του ECOCITY ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος Πρόδορς του ECOCITY και η κα Λιάνα Γούτα, υπεύθυνη του τομέα Β. Ελλάδος του ECOCITY. Θερμό χαιρετισμό απέστειλε στην εκδήλωση ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, ο οποίος δεν παρέστη λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Βλαχογιάννης,  ο Αντιπρόεδρος ΕΚΕΤΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Μεταφορών καθ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΘ) Δρ. Π. Σταθακόπουλος και η Αντιπρόεδρος Άσπα Γοσποδίνη, Πρόεδροι Τμημάτων και μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.
Για την ανάγκη για ήπια κινητικότητα και αναπλάσεις χώρων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα αιωρούμενα σωματίδια. 

«Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εκπονηθούν σχέδια δράσης για να βρεθούμε και πάλι εντός ορίων των επιπέδων ρύπανσης», επεσήμανε εκτιμώντας ότι η ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είναι καλύτερη αλλά χρειάζεται η πολιτική βούληση και ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

H κα Λιάνα Γούτα, εκ μέρους του ECOCITY και του Τομέα Β. Ελλάδος, ευχαρίστησε το Διεθνές Πανεπιστήμιο για την θερμή ανταπόκριση στη πρόταση για συνδιοργάνωση της εκδήλωσης για ένα θέμα καίριας σημασίας για όλες τις ελληνικές πόλεις και πολύ περισσότερο, μείζον και πρωτεύον για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης. «Ανοίγουμε τον διάλογο, ελπίζοντας σε μία γόνιμη ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων για όλες τις πτυχές της οικολογικής μετακίνησης” σημείωσε η κα Γούτα και παρουσίασε μια σειρά στοιχείων που αποτυπώνουν το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης :  

  • Στο νομό Θεσσαλονίκης για κάθε 1.000 άτομα κυκλοφορούν περίπου 400 ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενώ μόνο το 20% των νοικοκυριών δεν έχει ιδιωτικό όχημα.
  • Από τα περίπου 300.000 ΙΧ που κυκλοφορούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα 200.000 σταθμεύουν παράνομα, αφού ο αριθμός νόμιμων θέσεων στάθμευσης δεν ξεπερνά τις 70.000.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην υγεία και στην ποιότητα ζωής, αυτή έχει και ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίσθηκε σε 270 δις ευρώ το χρόνο ή αλλιώς 4% του ΑΕΠ.

«Από την πλευρά του ο Γιάννης Φραντζεσκάκης, συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε ότι αν και υπάρχει πληθώρα κυκλοφοριακών μελετών για τη Θεσσαλονίκη, εντούτοις ελάχιστα έχουν γίνει, ενώ διαπιστώνεται έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης του κοινού.

Στην ευρωπαϊκή πρακτική για την προώθηση της οικολογικής μετακίνησης αναφέρθηκε ο καθηγητής ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός, κάνοντας λόγο για τη χρήση ειδικής σήμανσης για τους πεζούς αλλά και υποδομών για το περπάτημα.

«Το ποδήλατο ξαναμπήκε δυναμικά την τελευταία δεκαετία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και υιοθετήθηκαν πολιτικές προστασίας και διάδοσής του, ενώ κοινό τόπο αποτελούν πλέον πρακτικές “ομαδικής” μετακίνησης όπως το car pooling ή το car sharing», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Βλαστός ζήτησε μέτρα για την αποφόρτιση από το αυτοκίνητο, την ένταξη στην καθημερινότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), την απόδοση προτεραιότητας σε πεζούς και ποδηλάτες, την υποκατάσταση του αυτοκινήτου από άλλα μέσα που εξοικονομούν χώρο και την προστασία των ευαίσθητων τμημάτων της πόλης από το αυτοκίνητο.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να ζήσουμε λιγάκι πιο ανθρώπινα και αυτό δεν μπορεί να γίνει στις πόλεις που φτιάξαμε με τα αχανή προάστια. Η σημερινή πολεοδομία μιλάει για συμπαγείς πόλεις, πιο πυκνές απ' αυτές που φτιάξαμε», κατέληξε. 

Παρεμβάσεις υπέρ των δημόσιων συγκοινωνιών ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, καθηγητής ΑΠΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής της βενζίνης, παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο μείωση κατά 15% της κυκλοφορίας των οχημάτων.
«Θέλουμε το ποδήλατο να μπαίνει μέσα στα λεωφορεία αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, θέλουμε να επανασχεδιάσουμε το δίκτυο δημοσίων συγκοινωνιών αλλά και των ιδιωτικών μετακινήσεων και τα ΙΧ να μη σταθμεύουν στο κέντρο αλλά περιφερειακά και οι επιβάτες να μεταβιβάζονται για τον προορισμό τους σε ΜΜΜ», εξήγησε.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ζέρβας τόνισε ότι προέχουν έργα μικρής κλίμακας που μπορεί να υλοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, διαχείριση σηματοδοτών. Επισήμαινε επίσης την προτεραιότητα κατασκευής του Μετρό.

Ταυτότητα

Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Δι.Πα.Ε. λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης που προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.

Το ECOCITY (www.ecocity.gr) είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που εστιάζει τις δράσεις του στα θέματα του Αστικού Περιβάλλοντος, και έχει δώσει το στίγμα του στα θέματα της αστικής μετακίνησης, μέσα από επιστημονικές συζητήσεις και προτάσεις, από εκστρατείες ευαισθητοποίησης, από τον γνωστό μαθητικό διαγωνισμό της εκστρατείας ECOMOBILITY στα γυμνάσια όλης της χώρας, αλλά ανοίγοντας και άλλους μεγάλους φακέλους που σχετίζονται με την αστική μετακίνηση, όπως το θέμα της νοθείας στα καύσιμα ή της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιάννης ΚώνσταςMob: +306972624907tel: +30 2310 807532fax: +30 2310 474590email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.