WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Πώς να βρεις τι σπουδές πρέπει να κάνεις σύμφωνα με το επάγγελμα που θες να ακολουθήσεις

Jobseeker cv1022Το να βρεις τι σπουδές πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με το επάγγελμα που θέλεις να ακολουθήσεις είναι μια αρκετά χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία με αρκετές δυσκολίες. Πολλοί νέοι αισθάνονται χαμένοι και αβοήθητοι, καθώς από τη μία δεν ξέρουν τι επάγγελμα τους ταιριάζει και από την άλλη δεν γνωρίζουν τι κατάρτιση χρειάζεται.


Εάν ταυτίζεσαι, μην απογοητεύεσαι! Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να ανακαλύψεις ποιο είναι το επάγγελμα που σου ταιριάζει.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε να οργανώσεις τις σκέψεις, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά σου, έτσι ώστε να ακολουθήσεις τον σωστό δρόμο προς την επιτυχία.


Διερεύνησε τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου

Η δουλειά αποτελεί τουλάχιστον το 1/3 της καθημερινότητάς μας, οπότε είναι σημαντικό να βρεις κάτι που να σε ευχαριστεί.

Ωστόσο, το τι σου ταιριάζει μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο εκ πρώτης όψεως.

Η πρώτη σου κίνηση θα πρέπει να είναι η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των πραγμάτων που σου αρέσει να κάνεις. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, κυρίως λόγω έλλειψης εμπειριών.

 

Σχετικά με τα ενδιαφέροντα, σκέψου τι απολαμβάνεις να κάνεις και τι όχι, παρατήρησε πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων και πιάσε μολύβι και χαρτί για να αποτυπώσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Σε αυτό το σημείο μπορείς να συμπεριλάβεις τα χόμπι σου ή ακόμα και ασχολίες που είχες στο παρελθόν και σου έχουν αφήσει μια γλυκιά ή πικρή γεύση. Βλέπεις, μερικές φορές, όταν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μας αρέσει, μπορούμε να ξεκινήσουμε με το τι γνωρίζουμε ότι δεν μας αρέσει.


Η αναγνώριση των δεξιοτήτων σου ίσως είναι λίγο πιο δύσκολη. Παρακάτω θα βρεις μερικές ερωτήσεις που θα σε οδηγήσουν στην ανακάλυψή τους:

● Είσαι επικοινωνιακός/επικοινωνιακή και σου αρέσει να συναναστρέφεσαι με κόσμο;
● Προτιμάς να συνεργάζεσαι με άλλους ή να ολοκληρώνεις εργασίες μόνος/μόνη σου;
● Έχεις κάποια καλλιτεχνική κλίση και σου αρέσουν οι δημιουργικές ασχολίες;
● Σου αρέσει να βοηθάς τα άτομα γύρω σου;
● Προσαρμόζεσαι εύκολα σε νέες καταστάσεις ή προτιμάς επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες;


Φυσικά, αυτές είναι ενδεικτικές ερωτήσεις και δεν μπορούν να καλύψουν όλο το εύρος των δεξιοτήτων. Ωστόσο, είναι μια καλή αφετηρία για να δημιουργήσεις και τις δικές σου ερωτήσεις που θα θέσεις στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τις δεξιότητές σου.

Παράλληλα, μπορείς να συζητήσεις με άτομα που σε γνωρίζουν καλά και εμπιστεύεσαι είτε από το οικογενειακό είτε από το φιλικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, σχετικά με τις δεξιότητες που βλέπουν ότι κατέχεις. Κατάγραψέ τες και αυτές μαζί με τα ενδιαφέροντά σου.


Κάνε μια έρευνα σχετικά με κλάδους και επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν

Αφού εντοπίσεις τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, μπορείς να κάνεις μια έρευνα σχετικά με κλάδους και επαγγέλματα που θεωρείς ότι θα σου ταίριαζαν. Το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει αρκετά σε αυτή τη διαδικασία, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να ψάξεις πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα.

Άρχισε να σημειώνεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για την κάθε επιλογή που διερευνάς. Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να φανταστείς τον εαυτό σου ως επαγγελματία του κλάδου που εξετάζεις.

 

Εάν θεωρείς ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για κάποιο επάγγελμα, μπορείς να βρεις κάποιον από το φιλικό ή οικογενειακό σου περιβάλλον που να το ασκεί, έτσι ώστε να του θέσεις μερικές ερωτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κράτα σημειώσεις για να μπορέσεις να αξιολογήσεις αργότερα όλες τις επιλογές.

 

Φτιάξε ένα πλάνο (ή και περισσότερα)

Μια καλή αρχή για να μπορέσεις να κατανοήσεις πόσο σημαντικό είναι τα προσόντα σου να εναρμονίζονται με τις σπουδές σου είναι να ρίξεις μια ματιά σε παραδείγματα CV. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσεις μια εικόνα για το πώς θα χτίσεις σιγά σιγά το βιογραφικό σου και τι είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνει όταν βγεις στην αγορά εργασίας.

Έχοντας αναγνωρίσει τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα, καθώς και τους επαγγελματικούς κλάδους που σε ενδιαφέρουν, ήρθε η ώρα να ιεραρχήσεις τα επαγγέλματα που φαίνεται να σου ταιριάζουν κατά σειρά προτίμησης.

 

Στη συνέχεια, για κάθε ένα από αυτά, ρίξε μια ματιά σε αγγελίες για να μάθεις τι τυπικά προσόντα ζητούν οι εργοδότες. Επίσης, μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο βιογραφικά επαγγελματιών του κλάδου για να πάρεις μια ιδέα για την πορεία των σπουδών που ακολούθησαν.

Ξεκινά με το επάγγελμα που είναι επικρατέστερο στο μυαλό σου και φτιάξε ένα πλάνο, σχετικά με το πώς θα κινηθείς για να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο. Τι σπουδές χρειάζεται; Απαιτείται κάποια περαιτέρω κατάρτιση ή εξειδίκευση; Τι προσόντα φαίνεται να ζητούν οι εργοδότες; Αυτές είναι μερικές βασικές ερωτήσεις που θα διαμορφώσουν το αρχικό σου πλάνο.

Έπειτα, επανάλαβε την παραπάνω διαδικασία και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές επιλογές που έχεις σημειώσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκτήσεις μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για όλες τις επιλογές σου, ώστε να μπορείς να πάρεις μια απόφαση.

 

Απευθύνσου σε κάποιον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού

Σε περίπτωση που νιώθεις ότι χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια, μια καλή λύση είναι να απευθυνθείς σε κάποιον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού. Ή ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι έχεις κατασταλάξει κάπου, η γνώμη ενός επαγγελματία μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού είναι ειδικά καταρτισμένα άτομα, που συνήθως έχουν σπουδές ψυχολογίας και γνωρίζουν καλά την αγορά εργασίας. Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν παρέχει τέτοιες υπηρεσίες, οπότε συνήθως οι περισσότεροι απευθύνονται σε κάποιον ιδιώτη.


Πάρε μια απόφαση

Ακούγεται τρομαχτικό, αλλά αν έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, η απόφαση αυτή θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμάσαι ότι η απόφαση που θα λάβεις τώρα μπορεί να διαμορφωθεί και να προσαρμοστεί κατάλληλα αργότερα, καθώς αποκτάς περισσότερες εμπειρίες και γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Αφού ξεχωρίσεις το επικρατέστερο σενάριο, σκέψου αν αυτό συμβαδίζει με τις αξίες σου, αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, αν σε ενθουσιάζει και αν θεωρείς ότι έχεις κάνει αρκετή έρευνα για να καταλήξεις σε αυτά τα συμπεράσματα. Παράλληλα, λάβε υπόψη και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις, αλλά και το πώς μπορείς να τα ξεπεράσεις.

Άρχισε, λοιπόν, να εφαρμόζεις κάποιο από τα πλάνα που έχεις προετοιμάσει και καλή σταδιοδρομία!

 

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.