Αποτελεσματική προσαρμογή της Διοίκησης και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις έκτακτες συνθήκες λειτουργίας
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει να παρέχονται εξ αποστάσεως μαθήματα στους φοιτητές του με τρόπο επαρκή, προχωρεί συντομότατα στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του όλου συστήματος αξιοποιώντας πλήρως, με την προμήθεια συμπληρωματικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, 60.000 ευρώ, ποσό που αποδεσμεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ενίσχυση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί και έπειτα από συνεννόηση του Πρύτανη Καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη με τους Προέδρους των Τμημάτων του Ιδρύματος, προσδιορίστηκαν οι ανάγκες και το είδος του εξοπλισμού που θα χρειαστεί το Ίδρυμα για το επόμενο διάστημα. Χτες πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως Πρυτανικό Συμβούλιο και σήμερα θα συνεδριάσει με τον ίδιο τρόπο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για την έγκριση της προμήθειας του υλικού.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κατρανίδης, «κύριο μέλημά μας με την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι να διαφυλάξουμε την υγεία φοιτητών και εργαζομένων όλων των κατηγοριών του Πανεπιστημίου μας. Επιπλέον, θέλουμε να διασώσουμε το τρέχον εξάμηνο για όλους τους φοιτητές και τέλος να ενισχύσουμε όχι μόνο το κύρος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ως Ιδρύματος που αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών, αλλά γενικότερα των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας».
Την ίδια ώρα, καταγράφεται εντυπωσιακή συμμετοχή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού στα πρώτα μαθήματα που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με τη συνδρομή τόσο του τεχνικού όσο και του διοικητικού προσωπικού ρυθμίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος από τις 26 Μαρτίου.
Αναλυτικά, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας και του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, καθώς και οι Πρόεδροι των ακόμη επτά Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιγράφουν την υφιστάμενη κατάσταση και τα επόμενα βήματα:
Στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (16-22/3) ξεκίνησε η διεξαγωγή προπτυχιακών μαθημάτων μέσω τηλεδιασκέψεων. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 τηλεδιασκέψεις που υποκαθιστούν θεωρητικά ή εργαστηριακά μαθήματα. Από την τρέχουσα εβδομάδα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις και στα 3 μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται το τμήμα (Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Δίκαιο και Πληροφορική, Τεχνητή Νοημοσύνη και Αναλυτική Δεδομένων), επισημαίνει ο Κοσμήτορας, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου. Ο ίδιος τονίζει ότι υπήρξε πλήρης ανταπόκριση εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ) αλλά και πολύ θετική ανταπόκριση των φοιτητών. «Ενδεικτικά υπήρξαν μαθήματα στις τηλεδιασκέψεις στα οποία συμμετείχαν 248 και 216 φοιτητές, ενώ δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε στην πλευρά των διδασκόντων ούτε στην πλευρά των φοιτητών. Σε τηλεδιασκέψεις που υποκαθιστούν μαθήματα στα οποία γίνεται χρήση πίνακα εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι όπως η χρήση γραφίδας (digitizer)», κατέληξε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής Κωνσταντίνος Βελέντζας επισημαίνει ότι στο Τμήμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί Συνέλευση Τμήματος με τηλεδιάσκεψη, ενώ και οι περισσότεροι υπάλληλοι της Γραμματείας εργάζονται και από απόσταση, διεκπεραιώνοντας το σύνολο σχεδόν των τρεχουσών υποθέσεων. Επιπλέον, όλοι οι διδάσκοντες είναι σε θέση, όπως δήλωσαν, να διδάξουν τα προπτυχιακά μαθήματα ηλεκτρονικά και προετοιμάζονται γι’ αυτό. Από την Πέμπτη 26/3 αρχίζει πιλοτική διδασκαλία εξ αποστάσεως, ενώ από Δευτέρα 30/3/2020 θα ξεκινήσει η διδασκαλία όλων των μαθημάτων, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Τέλος, η διδασκαλία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Εφαρμοσμένα Οικονομικά» και «Οικονομικά» ξεκινά την Πέμπτη 26/3/2020 ενώ του διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Δίκαιο και Οικονομικά» θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27/3/2020. Όπως τονίζει ο κ. Βελέντζας, «για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων και επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαθέσουμε όλοι μας λίγο περισσότερο χρόνο από αυτόν που διαθέταμε μέχρι τώρα. Για τη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η χρήση γραφίδας με οθόνη αφής, κάτι που έχουμε ζητήσει από την Πρυτανεία».
«Στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, αρχίσαμε τόσο στα τρία μεταπτυχιακά από την προηγούμενη Παρασκευή, όπως και χτες 23/3/2020 με ορισμένα μαθήματα του προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με στόχο την πλήρη επανεκκίνηση στις 26/3. Στη Συνέλευση του Τμήματος που έγινε στις 20/3 αποφασίστηκε να κάνουμε μαθήματα μέχρι και τη Μ. Τρίτη και να ξεκινήσουμε την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Πάσχα. Με τον τρόπο αυτό θα μείνει κενή προς αναπλήρωση μόνο μία εβδομάδα προς το τέλος του εξαμήνου», επισημαίνει η Πρόεδρος του Τμήματος ΒΣΑΣ, καθηγήτρια Φωτεινή Τσιμπιρίδου. Όπως τονίζει η ίδια, οι φοιτητές ανταποκρίνονται μαζικά, οι διδάσκοντες έχουν αναλάβει την ανάθεση εξ αποστάσεως, και φαίνεται να μην υπάρχουν προβλήματα. Θα πρέπει να τονιστεί η διάθεση αρωγής και επιθυμίας όλων των μελών του ΒΣΑΣ, διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού προκειμένου να προσαρμοστούμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λόγους ανωτέρας βίας. Προβλήματα προκύπτουν αλλά λύνονται με ανταλλαγές γόνιμης επικοινωνίας», κατέληξε η κ. Τσιμπιρίδου.
Τα πέντε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων, Δημόσια Διοίκηση, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Φορολογική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων) του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και τα δύο Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα οποία συμμετέχει το Τμήμα, όπως επίσης και τα προπτυχιακά μαθήματα αποφασίσαμε να ξεκινήσουν στις 26/3. Από χτες όσοι συνάδελφοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν δοκιμαστικές τηλεδιασκέψεις με τους φοιτητές. Ορισμένοι ήδη έκαναν και φαίνεται ότι έμειναν ικανοποιημένοι, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος ΟΔΕ, καθηγητής Βασίλειος Αλετράς. «Το Τμήμα μέσω κυρίως των μεταπτυχιακών του είχε προμηθευτεί πολλά λάπτοπ και λοιπό εξοπλισμό και επομένως το μόνο που μας λείπει είναι γραφίδες, ώστε οι συνάδελφοι που επιθυμούν να γράφουν μαθηματικά, στατιστική κ.λπ. σε εικονικό μαυροπίνακα. Στα λίγα δοκιμαστικά μαθήματα που έγιναν φαίνεται ότι και οι καθηγητές και οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις τηλεδιασκέψεις. Από Πέμπτη θα ξέρουμε και για τους υπόλοιπους. Πάντως, κατέληξε ο κ. Αλετράς, από την αρχή δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους διδάσκοντες γιατί κατανοούν πλήρως ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και πρέπει να ανταποκριθούμε για το καλό του κοινωνικού συνόλου».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Ταχυνάκης, επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει δοκιμαστικά αυτή την εβδομάδα τόσο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος. «Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ανέβαινε υλικό (διαφάνειες) και ασκήσεις για επίλυση καθώς και κουίζ για τους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) στην πλατφόρμα compus. Με την βοήθεια του εξειδικευμένου τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα που προκύπτουν», τονίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στη συμμετοχή των φοιτητών δηλώνει ότι είναι ικανοποιητική και πιστεύουμε ότι σταδιακά θα αυξάνεται. «Επειδή τα περισσότερα μαθήματα είναι πρακτικά δηλ. απαιτούν την επίλυση ασκήσεων, στοιχείο που καθιστά απαραίτητη την χρησιμοποίηση γραφίδας-οθόνης αφής. Επιπλέον, χρειάζονται φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τα μέλη ΔΕΠ που εργάζονται από το σπίτι για την διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων», καταλήγει.
Στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών η διδασκαλία με χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει αρχίσει από την Πέμπτη 19 Μαρτίου (ΠΜΣ Διεθνείς Σπουδές) ενώ για το ΠΜΣ Ευρωπαϊκών Πολιτικών Νεολαίας και το ΠΜΣ Διεθνής Δημόσια Διοίκηση (αγγλόφωνο) η διδασκαλία εξ αποστάσεως θα αρχίσει στις 26 Μαρτίου. Η έναρξη αυτή αφορά το σύνολο των μαθημάτων, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΣ, καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς. Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι ως προς το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών η εξ αποστάσεως διδασκαλία άρχισε από χτες23Μαρτίου και σταδιακά εντός της εβδομάδας θα επεκταθεί στο σύνολο των μαθημάτων. Τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής, ενώ οι διδάσκοντες αξιοποιούν κάθε τεχνική δυνατότητα ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του διδακτικού έργου, ενώ σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές εντοπίζουμε τυχόν ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου τις σχετικές προμήθειες», κατέληξε ο κ. Σκιαδάς.
«Πολλά από τα μαθήματα στο προπτυχιακό άρχισαν να δίνονται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαρτίου προβλέπεται ότι όλα τα μαθήματα θα τρέχουν εξ αποστάσεως», τονίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, καθηγητής Γρηγόρης Σίμος. «Στο μεταπτυχιακό επίπεδο ήδη διδάσκονται κανονικά εξ αποστάσεως δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ενώ σε ένα τρίτο γίνονται ήδη διαδικτυακά οι παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και ένα νέο ΜΠΣ τον Απρίλιο. Θεωρώ ότι ως διδάσκοντες (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και συμβασιούχοι) κάναμε και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε μπροστά σε πρωτοφανείς συνθήκες. Κι οι φοιτητές προσπαθούν να προσαρμοστούν, άλλοι ενθουσιασμένοι κι άλλοι διστακτικοί, μπροστά στη νεωτερικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». «Θα ήθελα να μην ξεχάσουμε», υπογραμμίζει ο κ. Σίμος, «πως σε αυτή τη δύσκολη εποχή, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης των Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ, του οποίου την επιστημονική ευθύνη έχουμε η καθηγήτρια Μαρία Πλατσίδου ως ψυχολόγος κι εγώ ως ψυχίατρος, στέκεται στις επάλξεις. Χωρίς καθυστέρηση, οι συμβουλευτικές και θεραπευτικές συνεδρίες με τους φοιτητές προσαρμόσθηκαν και προσφέρονται σε διαδικτυακό επίπεδο, με τη ομάδα των εκεί ψυχολόγων να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά και όλων των δραματικών αλλαγών στην καθημερινότητα της φοιτητικής ζωής».
«Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης μέσω ορισμένων διδασκόντων του, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για εξ αποστάσεως μαθήματα πριν μας αποσταλεί η επίσημη εγκύκλιος για το θέμα αυτό. Κάτι που σχεδόν όλοι οι φοιτητές το δέχτηκαν με χαρά και ανακούφιση», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΤ, καθηγητής Γεώργιος Βράνος. «Για τα μαθήματα στα οποία είναι απαραίτητη η διά ζώσης και ταυτόχρονη παρουσία φοιτητών και διδασκόντων, τόσο κατά τη διδασκαλία και την εξέταση, όσο και κατά την προετοιμασία των φοιτητών (Συμφωνική Ορχήστρα, Μουσική Δωματίου, Σύνολα παραδοσιακών οργάνων κλπ.) θα υπάρξει μέριμνα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες υγιεινής και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, να διδαχθούν και να εξεταστούν από τη στιγμή της άρσης των απαγορευτικών μέτρων και μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές, με σκοπό να μη χαθεί το τρέχον εξάμηνο. Όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών διδάσκονται με την εξ αποστάσεως μέθοδο. Συγκεκριμένα, από τα 310 προσφερόμενα μαθήματα του ΠΠΣ του τρέχοντος εαρινού εξαμήνου, τα 298 διδάσκονται διαδικτυακά. Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο προτεινόμενος τρόπος διαδικτυακής διδασκαλίας εργαστηριακών ατομικών κυρίως μαθημάτων, μπορεί μόνο προσωρινός να είναι, δεδομένου των εκτάκτων συνθηκών. Τα εργαστηριακής φύσεως μαθήματα δεν μπορούν να υποστηριχτούν επαρκώς μέσω τηλεκπαίδευσης. Στο μεταπτυχιακό επίπεδο ο ένας από τους δύο κύκλους που τρέχει "Μουσική και Κοινωνία" έχει επίσης κάποια μαθήματα που τρέχουν διαδικτυακά», καταλήγει ο κ. Βράνος.
Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika