WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Η Ασφάλεια Πληροφοριών και η Ηλεκτρονική Εγκληματολογία στο επίκεντρο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφορικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη

AMC 2015Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο στην Ασφάλεια Πληροφοριών και την Ηλεκτρονική Εγκληματολογία [International Conference in Information Security and Digital Forensics - ISDF 2019], που διοργάνωσε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη για 5η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών ομιλητών και εκατοντάδων συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

AMC synedrio1219aΤην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου απάρτιζαν τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού της Σχολής Πληροφορικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, καθώς και επιστήμονες του κλάδου προερχόμενοι από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα 19 χωρών από ολόκληρο τον κόσμο [ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Καμερούν, Αργεντινή].


AMC synedrio1219cΤην έναρξη του Συνεδρίου σήμανε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς. Στον χαιρετισμό του μίλησε για την ευθύνη του Υπουργείου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας επισημαίνοντας τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης: «Εμείς ως Υπουρχείο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση και την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών καθώς επίσης και τη σχέση κράτους και ιδιωτικού τομέα. […]Περιμένουμε ότι το Internet of Things και οι έξυπνες υποδομές θα διαδραμάτισουν σημαντικό ρόλο στο εγγύς μέλλον και παράλληλα αυτές οι νέες τεχνολογίες θα είναι η κύρια πηγή συλλογής Μεγάλων Δεδομένων σε υψηλή ταχύτητα και ποικιλία. Η ικανότητά μας ως κυβέρνηση στο να ανταποκριθούμε στην προστασία αυτών των δεδομένων, να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να δημιουργήσουμε ασφαλείς υπηρεσίες για τους πολίτες, θα αποτελέσει τον δείκτη της ευημερίας μας».

AMC synedrio1219dΤον λόγο πήρε ο κ. Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ, Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο οποίος μίλησε για την πόλη της Θεσσαλονίκης ως Κέντρο Καινοτομίας της Νοτιανατολικής Ευρώπης: «Να είστε σίγουροι ότι ζούμε σε μία πόλη όπου μπορείτε να εργαστείτε και αυτή η πόλη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ψηφιακό κέντρο μέσα στα επόμενα έτη». Ο κ. Τζήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, αναφέροντας ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών μπορεί να γίνει ο «νέος τουρισμός» για την Ελλάδα.


AMC synedrio1219eΑκολούθησε ο Δρ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Πρόκειται για τον Έλληνα που βρίσκεται στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ο Δρ. Χαραλαμπίδης μίλησε για την ανάγκη και τη σημασία της Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταλήγοντας στους πέντε στόχους της: «Ένα κράτος χωρίς χαρτί, συνδεδεμένο και προδραστικό. Ένα κράτος έξυπνο, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής. Ένα κράτος ανοιχτό και αξιόπιστο, που συλλέγει, αξιοποιεί και διαθέτει όλα τα δεδομένα του ανοιχτά. Ένα κράτος που μπορεί να αλλάζει και να καινοτομεί. Τέλος, ένα κράτος που σε καλύπτει και σε έλκει να συνεργαστείς, προάγοντας τις ανοιχτές συνεργατικές δράσεις, με την εμπλοκή πολιτών και επιχειρήσεων από τα αρχικά κιόλας στάδια».

AMC synedrio1219bΗ πρώτη ημέρα εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Δρ. Μίλτου Πετρίδη, Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Δρ. Πετρίδης στην άκρως ενδιαφέρουσα εισήγησή του πραγματοποίησε μία περίληψη της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, μίλησε για τον καίριο ρόλο των “Big Data” αλλά και τις προκλήσεις αυτών, παρουσίασε πραγματικά case studies και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτά και τέλος αναφέρθηκε στους ηθικούς προβληματισμούς που εγείρει η ανάπτυξή της Τεχνητής Νοημοσύνης για να καταλήξει στο ότι «δε θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι την Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα περιλαμβάνει τις τεχνικές, αλλά και τις κοινωνικές και δεοντολογικές πτυχές», τονίζοντας την ανάγκη να μπουν κανόνες στην ανάπτυξή της με γνώμονα το γενικό καλό και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας, το Διεθνές Συνέδριο συνεχίστηκε με σειρά ομιλιών, παρουσιάσεων, παράλληλων ειδικών συνεδριάσεων και workshops. Δεκάδες ομιλητές προσέγγισαν σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς στους τομείς της Ασφάλειας Πληροφοριών και της Ηλεκτρονικής Εγκληματολογίας, τα οποία υπάγονταν σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες: Cyber Security | Digital Forensics | Information Assurance & Security Management. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Δρ. Αλέξανδρος Βακαλούδης, Ερευνητής και Υπεύθυνος Ανάπτυξης Λογισμικού του Cork Institute of Technology στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Δρ. Βακαλούδης, μίλησε για το παρόν, το μέλλον, την ασφάλεια και τα ζητήματα ηθικής των “Chatbots”.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον εκατοντάδες φοιτητές, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του κλάδου της Πληροφορικής από ολόκληρο τον κόσμο. Οι εργασίες του ISDF 2019 ολοκληρώθηκαν την τρίτη μέρα με μία ξενάγηση στην πλούσια ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και με την ανανέωση του ετήσιου διεθνούς ραντεβού του κλάδου της Πληροφορικής για το 2020.


Περισσότερα στο: www.mitropolitiko.edu.gr

___________________________

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Πληροφορικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών σε σύγχρονες επιστημονικές εξειδικεύσεις, με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, σε συνεργασία με κορυφαία Διεθνή Πανεπιστήμια. Τα προγράμματα σπουδών καλύπτουν τις νέες κατευθύνσεις και εξελίξεις της επιστήμης της Πληροφορικής και το περιεχόμενό τους αναπροσαρμόζεται διαρκώς στα νέα διεθνή δεδομένα της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, η Σχολή Πληροφορικής προσφέρει 3 Bachelors και 4 Masters σε περιζήτητα και καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα επιστημονικά πεδία του κλάδου. Στα Masters της Σχολής περιλαμβάνεται και το μοναδικό στην Ελλάδα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στον παγκοσμίως ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Ηλεκτρονικής Ασφάλειας και Εγκληματολογίας, MSc Information Security and Computer Forensics, το οποίο προσφέρεται σε συνεργασία με το University of East London.

 

*Πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.