WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Τα Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη διεξάγουν τον Διαγωνισμό Παρουσίασης Λογοτεχνικού Έργου

Ekpaid GZoi2018Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι μετά από έγκριση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του ΥΠΠΕΘ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας, στο Σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ στις 10 και 11 Απριλίου 2019 για τους /τις μαθητές /τριες των Γυμνασίων και Λυκείων Αττικής.


Στόχος του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι:

1. Να παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν στο ετήσιο πρόγραμμά τους την ανάγνωση ενός τουλάχιστον ολόκληρου λογοτεχνικού έργου, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να υπερβούν την αποσπασματικότητα και να μελετήσουν τη δομή, την πλοκή και τις ιδέες μιας ποιητικής σύνθεσης, ενός μυθιστορήματος ή και διηγημάτων ενός συγγραφέα με κάποια εσωτερική συνοχή ή διαφορετικών συγγραφέων με κοινή όμως θεματολογία. Έτσι θα εμπλουτιστεί η λογοτεχνική τους εμπειρία και συγκίνηση, και θα ενισχυθεί ο προβληματισμός τους γύρω από ποικίλα κοινωνικά και αισθητικά ζητήματα.
2. Να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες αφού μελετήσουν, κατανοήσουν και κρίνουν ένα σύνθετο έργο στην τάξη τους, να αναπτύξουν τη συνεργασία και την ερευνητική τους ικανότητα, να εφεύρουν τρόπους για να παρουσιάσουν το έργο σε κοινό και να συμμετέχουν σε διαδικασίες συναγωνισμού και αξιολόγησης που ενισχύουν την άμιλλα και την αυτογνωσία.


EkpGZoi Logotexniko0119ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ι. Προετοιμασία συμμετοχής
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα για όλα τα σχολεία αλλά χωριστά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (θα αποσταλεί σχετικό πρόγραμμα). Κάθε σχολείο που δηλώνει συμμετοχή:


Mέχρι 10 Μαρτίου 2019 αποστέλλει ηλεκτρονικά (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) Αίτηση Συμμετοχής, όπου αναφέρονται:
– η τάξη Γυμνασίου ή Λυκείου που θα λάβει μέρος, ο αριθμός και τα ονόματα των μαθητών,
– το όνομα του υπεύθυνου εκπαιδευτικού,
– το όνομα του λογοτέχνη, το έργο που θα παρουσιαστεί,
– περιληπτική περιγραφή του τρόπου παρουσίασης (μέχρι 10 γραμμές), καθώς και των απαιτούμενων τεχνικών μέσων,
– ένας κωδικός ή ψευδώνυμο ελεύθερης επιλογής, που θα χρησιμοποιηθεί στην κατάρτιση του Προγράμματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο τρόπος παρουσίασης είναι ελεύθερος (ενδεικτικά: αναγνώσεις, περιλήψεις, δραματοποίηση, οποιουδήποτε τύπου μουσική, χορευτική ή εικαστική απόδοση, βίντεο, Power point, επιχειρηματολογία ομάδων κριτικής παρουσίασης του έργου, απάνθισμα κρίσεων/ιδεών/σχολίων, διασκευές κ.ά.).Ο διαγωνισμός δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.


ΙΙ. Διεξαγωγή του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου 2019 (σε περίπτωση πολλών συμμετοχών ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και στις 11 Απριλίου), σε δύο φάσεις:

Α΄. Προκριματική φάση: Κάθε σχολείο παρουσιάζει το έργο ή τα έργα που έχουν προετοιμάσει οι μαθητές. Ο χρόνος παρουσίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει στη φάση αυτή τα 20΄. Η συνολική διάρκεια της προκριματικής φάσης θα καθοριστεί ανάλογα με τις συμμετοχές. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως σε όλα τα σχολεία.
Οι Επιτροπές Αξιολόγησης (μία για το Γυμνάσιο και μία για το Λύκειο) στην προκριματική φάση αποτελούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν: ψηφίζουν ένας εκπαιδευτικός και ένας μαθητής από κάθε σχολείο (μετά από συνεννόηση μέσα στις ομάδες τους). Δεν μπορούν φυσικά να ψηφίσουν τη συμμετοχή ή τις συμμετοχές του σχολείου τους. Με κλήρωση ορίζονται δύο εφορευτικές επιτροπές που ελέγχουν τα αποτελέσματα. Εφόσον υπάρξει ικανός αριθμός συμμετοχών θα επιλεγούν 5 έργα για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο – Λύκειο).

Β΄. Τελική φάση: Ο χρόνος παρουσίασης στη φάση αυτή ορίζεται μέχρι 30΄. Έτσι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα πληρέστερης παρουσίασης της εργασίας τους. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, του λογοτεχνικού και ευρύτερα του καλλιτεχνικού ή και επιστημονικού χώρου. Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν την ημέρα του διαγωνισμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν οι συμμετοχές δεν υπερβαίνουν τις 5 θα υπάρξει μόνο μία φάση διαγωνισμού διάρκειας 30΄ για κάθε παρουσίαση.


ΙΙΙ. Κριτήρια Αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη:
1. Η αναγνωστική, εκφραστική ή οποιαδήποτε άλλη απόδοση.
2. Η κατανόηση του συγκεκριμένου έργου και το εύρος της ερμηνευτικής και κριτικής προσέγγισής του από τους μαθητές που το παρουσιάζουν.
3. Η μετάδοση της ανωτέρω εμπειρίας και η αισθητική απόλαυση που πρόσφερε στο κοινό.
4. Η πρωτοτυπία της παρουσίασης.


ΙV. Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων. Βραβεία και έπαινοι
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώνονται με το πέρας κάθε φάσης. Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη.
Ορίζονται δύο βραβεία και δύο έπαινοι (χωριστά για το Γυμνάσιο και το Λύκειο).

Εκτός από τους τιμητικούς τίτλους συμμετοχής, διάκρισης και βράβευσης, τα βραβεία συνοδεύονται και από βιβλία.Σας επισυνάπτουμε τα έντυπα για την έγκριση και την αίτηση συμμετοχής στον λογοτεχνικό διαγωνισμό.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Σχολείου μας στο 210 9617817.

 

*Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.