WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δελτία τύπου

Από το Α ως το Ω: Μία ακαδημία για γονείς εφήβων

AugLin2016Τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου ξεκινούν φέτος την ακαδημία για γονείς εφήβων, από το Α ως το Ω, σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κύκλο οκτώ (8) διαδραστικών συναντήσεων, μία ανά μήνα περίπου, στη διάρκεια των οποίων έμπειροι ομιλητές, ειδικοί στον χώρο της ψυχικής υγείας των εφήβων, συνομιλούν με τους γονείς πάνω σε κρίσιμα θέματα για τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι συναντήσεις αυτές αφορούν κυρίως γονείς εφήβων.


Το πρόγραμμα των πρώτων τεσσάρων συναντήσεων της ακαδημίας έχει ως εξής:

AkadimiaGoneisAW 261018

 

 

Την Τετάρτη 31/10/18 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση – ομιλία με θέμα : “Εφηβεία: η ηλικία των μεταβολών και των δυνατοτήτων”, με ομιλήτρια την κα Άρτεμη Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής - Επιστ. Υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης του σχολείου.

Ακολουθούν μία σύντομη παρουσίαση του θέματος της 1ης συνάντησης αλλά και ένα σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας.


AkadimiaGoneisAW 261018postΕφηβεία: η ηλικία των μεταβολών και των δυνατοτήτων

Η εφηβεία είναι μια ηλικιακή ομάδα- «κλειδί», με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία των ενηλίκων και την κοινωνία του μέλλοντος. Καλύπτει την ηλικιακή περίοδο από τα 11 έως τα 19 περίπου έτη, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από σημαντικές σωματικές και ψυχικές μεταβολές. Στόχος αυτών των μεταβολών είναι η μετάβαση από την παιδική ζωή στην ενηλικίωση.

Οι έφηβοι αποτελούν την πιο υγιή ηλικιακά ομάδα, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται και για μια ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα προβλήματα υγείας των εφήβων μπορεί να σχετίζονται ή όχι με τις σωματικές και ψυχικές μεταβολές της ήβης ή να αποτελούν τη συνέχεια ενός χρόνιου νοσήματος που έχει ήδη εκδηλωθεί από την παιδική ηλικία. Επίσης, κατά την εφηβεία μπορεί να αναδυθούν λανθάνουσες καταστάσεις (σωματικές, ψυχικές, κοινωνικο-περιβαλλοντικές) λόγω της οργανικής και συναισθηματικής αστάθειας της περιόδου αυτής. Ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα των ενηλίκων (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακή νόσος, κακοήθειες, υπογονιμότητα) μπορούν να περιοριστούν μελλοντικά με τη σωστή ενημέρωση των σημερινών εφήβων. Άλλωστε, τα νεαρά άτομα στην εποχή μας καλούνται να βιώσουν ένα μεταβατικό στάδιο σε έναν εξαιρετικά μεταβαλλόμενο κόσμο. Συνεπώς, το περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και την ευημερία των εφήβων, αφού οι ίδιοι δεν έχουν ακόμη αναπτύξει όλες τις γνωστικές λειτουργίες για την αξιολόγηση πληροφοριών και μοντέλων ζωής. Oι γνώσεις για την υγεία και οι συνήθειες υγιεινής που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου, λειτουργούν καταλυτικά και καθορίζουν την ποιότητα της μετέπειτα ενήλικης ζωής.


Άρτεμις Τσίτσικα-Βιογραφικό

Η παιδίατρος Άρτεμις Τσίτσικα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε στην Εφηβική Ιατρική, την Εφηβική Γυναικολογία και σε θέματα Ψυχικής Υγείας των εφήβων. Έχει εκπαιδευτεί στα πρωτόκολλα παρακολούθησης των εφήβων στη Λωζάνη της Ελβετίας και στον σχεδιασμό των Φιλικών για τους Νέους Υπηρεσιών (YouthfriendlyServices) σε επίσκεψη στα Γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στη Γενεύη. Συνεργάζεται ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Michigan State University και στο Κentucky University των Η.Π.Α. σε θέματα Εφηβικής Ιατρικής. Εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Iατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EΚΠΑ) και έχει τιμηθεί με δώδεκα επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά συγγράμματα και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εφήβων στη χώρα μας. Υπήρξε συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Έρευνας EUNEΤ ADB (www.eunetadb.eu), η οποία διεξήχθη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, καθώς και επικεφαλής του Προγράμματος «Αριάδνη» (www.youth-health.gr) και άλλων προγραμμάτων που αφορούν στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σεξουαλική αγωγή, τους εμβολιασμούς κ.α. Είναι Ιδρυτική Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Διευθύντρια: Καθηγήτρια M. Τσολιά) από την έναρξη της λειτουργίας της (Οκτώβριος 2006) έως και σήμερα και επικεφαλής του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου της Μ.Ε.Υ. (Υπουργείο Υγείας) από τον Ιανουάριο του 2013. Έχει την επιστημονική επιστασία του Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» (www.youth-life.gr) και είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία της ENACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online https://www.enacso.eu). Τέλος, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) (www.youth-med.gr)


Οι συναντήσεις της ακαδημίας για γονείς εφήβων είναι ανοικτές προς το κοινό.

 

*Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/arthra/deltia-typou-ekpaideftika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.