Σημαντικά ευρήματα για τα σχέδια που κάνουν οι έφηβοι για το μέλλον τους, στην πρόσφατη Έρευνα του Young Business Talents!
• Το 42,5% των εφήβων θα άνοιγαν δική τους επιχείρηση, ή θα επέλεγαν την αυτο-απασχόληση, σαν μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία.
• Με μικρή διαφορά - ποσοστό 42,2% - οι έφηβοι επιθυμούν να εργασθούν σαν Ιδιωτικοί υπάλληλοι ή στελέχη, ενώ σε χαμηλό ποσοστό (15%) η επιλογή εργασίας στο Δημόσιο Τομέα – ιδιαίτερα χαμηλά στην Αττική (6,8%).
• Οι 8 στους 10 εφήβους στην Ελλάδα, θα άλλαζαν περιοχή ή ακόμα και χώρα, για να βρουν δουλειά
• Λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον οι νεαροί Έλληνες, σε σχέση με τους Ισπανούς, Πορτογάλους και Ιταλούς συνομηλίκους τους.
Το Report Young Business Talents 2015 παρουσιάζει τα ευρήματα κοινωνικής Έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ένα ευρύ δείγμα μαθητών Λυκείων από όλη την Ελλάδα (1.804 νέοι, ηλικίας 15-18 ετών) αποκαλύπτοντας τις συμπεριφορές και τάσεις των Ελλήνων εφήβων, για τα πιο σημαντικά θέματα που επηρεάζουν το μέλλον τους και το σύνολο της κοινωνίας.
Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 4 χώρες της Νοτίου Ευρώπης, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, ανάμεσα στους μαθητές Λυκείων που πήραν φέτος μέρος στο μαθητικό Διαγωνισμό με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, Young Business Talents 2015-16 και οι απαντήσεις λήφθηκαν κατά την εγγραφή τους, διαδικτυακά, μέσω δομημένου ερωτηματολογίου 10 ερωτήσεων στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2015. Σε ορισμένα αποτελέσματα παρουσιάζονται συγκρίσεις με τις άλλες χώρες, γεγονός που παρέχει ευρύτερη θεώρηση, και επιτρέπει πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις.
Οι μαθητές που ρωτήθηκαν, ομαδοποιήθηκαν σε πέντε μεγάλες ελληνικές γεωγραφικές περιφέρειες ώστε να περιοριστεί το περιθώριο σφάλματος και να εξαχθούν πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Οι περιφέρειες ήταν:
1. Αττική,
2. Δυτική Ελλάδα – Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησος,
3. Μακεδονία,
4. Κρήτη – Ιόνια νησιά – Βόρειο και Νότιο Αιγαίο,
5. Ήπειρος – Θεσσαλία
Η Έρευνα υποστηρίζεται και διεξάγεται στην Ελλάδα – όπως και ο Διαγωνισμός Young Business Talents 2015-16 - από τη NIVEA, ΔΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ και την Praxis MMT σαν μέρος της κοινωνικής τους ευθύνης και δραστηριότητας, προκειμένου να βοηθήσουν τα νέα παιδιά, και ως εκ τούτου τις οικογένειές τους, να βελτιώσουν και να εξασφαλίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον.
Συνοπτικά τα σημαντικότερα ευρήματα του YBT Report 2015:
• Σχεδόν οι μισοί από τους νέους Έλληνες προ-πανεπιστημιακών σπουδών - το 42,50% - προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικές ή αυτο-απασχόλησης σαν μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία. To αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 48,3% και αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 12%.
• Αντίστοιχα, σε ποσοστό 42,2%, οι έφηβοι επιθυμούν να εργασθούν σαν Ιδιωτικοί υπάλληλοι ή στελέχη, ενώ σε χαμηλό ποσοστό (15%) σαν δημόσιοι υπάλληλοι.
• Η στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα είναι σημαντικά διαφορετική ανάλογα με την περιοχή προέλευσης των νέων. Οι περιοχές με τους περισσότερους νέους δυνητικούς ‘επιχειρηματίες’ είναι αυτές της ομάδας περιοχών ‘Στερεά, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος’ με 47,2%, ακολουθούν με μικρή διαφορά αυτοί από τα Νησιά (46,2%), η Αττική (43,8%) και η Μακεδονία (42,5%), ενώ αυτοί της Ηπείρου και της Θεσσαλίας είναι οι λιγότερο ‘επιχειρηματικοί’ (32,2&).
• Σε σύγκριση με το βαθμό της επιχειρηματικότητας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες μεταξύ των νέων. Οι Έλληνες έφηβοι είναι τρίτοι σε τάση-προτίμηση για επιχειρηματικότητα (42,5%) πίσω από τους νέους της Πορτογαλίας (67,3%) και της Ιταλίας (45,1%). Η Ισπανία ακολουθεί την Ελλάδα, με 41,4%.
• Όταν οι νέοι στην Ελλάδα ρωτήθηκαν για τους παραγωγικούς τομείς όπου θα ήθελαν να εργαστούν, ξεχώρισαν τις Υπηρεσίες, με 67% σε σύγκριση με 61% το 2014. Αυτή η επιλογή είναι διπλάσια του δεύτερου πιο επιθυμητού τομέα, της Βιομηχανίας (25,6%), ενώ τελευταία επιλογή για τους νέους αποτελεί η Γεωργία – Κτηνοτροφία (7%) η οποία όμως παρουσιάζει αύξηση (28%) σε σχέση με το 2014 που το ποσοστό ήταν 5%.
• Μόλις το 15,3%, θεωρούν την επιλογή να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ως την καλύτερη για το μέλλον τους. Οι διαφορές είναι σημαντικές μεταξύ περιοχών. Στην περιοχή της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, η προτίμηση για την επιλογή αυτή είναι στο 24,3%, ενώ στην περιοχή της Αττικής είναι 6,8% - διαφορά της τάξης του 72,2%.
Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ.
Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/features/deltia-typou-ekpaideftika