ΠΜΣ «Διδακτική Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: Διεπιστημονική προσέγγιση»
Το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνει την οργάνωση και λειτουργία, για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) με τίτλο: «Διδακτική Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: Διεπιστημονική προσέγγιση», το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) (ΦΕΚ 1137, 05/05/2014) https://www.pse.aegean.gr/dithenet/
Η ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και μάθησης των Μαθηματικών, των Θετικών Επιστημών και των ΤΠΕ αποτελούν αναγκαιότητα για την Εκπαίδευση και πεδίο αιχμής για την Έρευνα.
Η διεπιστημονική προσέγγιση αναζητάει τις συνδέσεις, τις αλληλεπιδράσεις και τα όρια μεταξύ των Μαθηματικών, των Θετικών Επιστημών και των ΤΠΕ, τις κοινές περιοχές με άλλα πεδία και τις γνωστικές ιδιότητες, που αναδύονται σε τρία επίπεδα:
- σε επίπεδο επιστημολογίας και μάθησης.
- σε επίπεδο διδασκαλίας και σχολικής μονάδας.
- σε επίπεδο εκπαιδευτικής καινοτομίας και παιδαγωγικής.
Σε αυτούς τους άξονες περιεχομένου δομούνται τα σεμινάρια, διαρθρώνονται τα εργαστήρια και διαχέεται ο φόρτος εργασίας και παρακολούθησης του ΠΜΣ σε ένα πλήρες πρόγραμμα ετήσιας εντατικής φοίτησης (σύνολο 52 εβδομάδες) με 75 ECTS. Για τη λήψη του ΜΔΕ απαιτούνται:
- Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε οκτώ (8) υποχρεωτικά μαθήματα που διεξάγονται κατά τη διάρκεια δύο (2) διδακτικών εξαμήνων και
- Εκπόνηση και επιτυχής εξέταση διπλωματικής εργασίας που ολοκληρώνεται με το τέλος του χρόνου φοίτησης.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, το πρόγραμμα μαθημάτων θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015 και η φοίτηση θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση και εξέταση της διπλωματικής εργασίας τον Ιανουάριο του 2016. https://www.pse.aegean.gr/dithenet/?page_id=45
Το ΠΜΣ απευθύνεται σε νέες και νέους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΑΤΕΙ των αντίστοιχων ειδικοτήτων Παιδαγωγικών, Μαθηματικών, Θετικών Επιστημών, ΤΠΕ, καθώς και σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Προσχολικής, Δημοτικής, Δευτεροβάθμιας και άλλων επιπέδων και μορφών εκπαίδευσης) με επαρκή επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση, με κριτική σκέψη και διάθεση ερευνητικής αναζήτησης στη Διδακτική, στην Παιδαγωγική και στην Εκπαιδευτική Καινοτομία.
Τα μαθήματα και τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στη Ρόδο, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε εντατικούς κύκλους (modules) ανά μήνα, με χρήση και μη εργάσιμων ημερών, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί και η περίπτωση φοιτητών και φοιτητριών που δεσμεύονται επαγγελματικά σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν το αρχικό ενδιαφέρον τους μαζί με την αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Στη συνέχεια θα εκδοθεί λεπτομερής προκήρυξη ώστε να κατατεθούν οι πλήρεις αιτήσεις για να αξιολογηθούν τυπικά και ουσιαστικά οι υποψηφιότητες σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό. Η πρόσκληση των υποψηφίων για συνεντεύξεις προβλέπεται για τις 19 Οκτωβρίου, ώστε να διευκολυνθούν στην ενδεχόμενη παρακολούθηση του σχετικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Ρόδο ( ltee.org/sekpy2014).
Η τελική κατάταξη και επιλογή των υποψηφίων θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2015, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της εγγραφής.
Για την παρακολούθηση του ΠΜΣ προβλέπεται η καταβολή συνολικού ποσού διδάκτρων 2.500€, κατανεμημένο σε δόσεις, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, εγκαίρως γνωστοποιημένες. (η πρώτη δόση κατά την αποδοχή της εγγραφής, οι επόμενες πριν την έναρξη της κάθε διδακτικής περιόδου)
Συμβουλευτικά, για την προπαιδευτική περιπλάνηση των ενδιαφερομένων στην ευρεία προβληματική του ΜΠΣ αναφέρουμε τα παρακάτω βιβλία:
- IlyaPrigogyne «Το τέλος της βεβαιότητας», Εκδόσεις Κάτοπτρο, 1997,
- AlbertJacquard «Η επίγνωση των ορίων», Εκδόσεις Κάτοπτρο, 1994
- Moshé Flato «Η ισχύς των Μαθηματικών» Εκδόσεις Κάτοπτρο, 1993
- HenriPoincaré «Η αξία της επιστήμης» Εκδόσεις Κάτοπτρο, 1997
- Φ. Καλαβάσης, Μ.Μεϊμάρης (επ.) «Διεπιστημονική προσέγγιση των Μαθηματικών και της Διδασκαλίας τους», Θέματα Διδακτικής Μαθηματικών V, Εκδόσεις Gutenberg, 2000
- SeymourPapert «Νοητικές θύελλες» Εκδόσεις Οδυσσέας, 1991
- Thomas S. Kuhn «Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων» Εκδόσεις Σύγχρονα Θέματα, 1997
- GastonBachelard, «Το νέο επιστημονικό πνεύμα» Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2000
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα https://www.pse.aegean.gr/dithenet/ και στο 22410 – 99421 καθημερινά (fax: 22410-99420,
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του Π.Μ.Σ.
Καθηγητής Φραγκίσκος Καλαβάσης
Δείτε περισσότερα Δελτία Τύπου: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/features/deltia-typou-ekpaideftika